opladen-onderweg-3-header

Overstappen naar elektrisch: hoe zit het met aanschafsubsidies?

Elektrisch rijden heeft de toekomst. De Nederlandse overheid biedt subsidies en andere regelingen om de aanschaf van milieuvriendelijke voertuigen zo aantrekkelijk mogelijk te maken, ook voor ondernemers. Wat daarin de mogelijkheden zijn, hebben wij voor je op een rijtje gezet.

Hiermee kunnen we je helpen

Subsidie voor zakelijke elektrische auto’s

Zakelijke rijders krijgen – net als particulieren – tot 2025 een vrijstelling van BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen) en MRB (Motorrijtuigenbelasting). Rijd je een elektrische (of emissievrije) auto van de zaak en maak je er jaarlijks meer dan vijfhonderd privékilometers mee, dan profiteer je van lagere bijtelling.

Voor de aanschaf van elektrische auto’s kun je als ondernemer helaas geen subsidie aanvragen. Voor particulieren is er wel een regeling: de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP), waarbij je in 2023 2.950 euro voor een nieuwe en 2.000 euro voor een tweedehands elektrische auto kunt krijgen. In 2024 daalt het subsidiebedrag voor nieuwe elektrische auto’s tot 2.550 euro.

Subsidie voor elektrische bestelbussen

Voor elektrische bestelbussen kun je als ondernemer subsidie krijgen dankzij de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Als je gebruikmaakt van de SEBA ontvang je tot 12 procent van de aanschafprijs van een elektrische bestelbus subsidie, met een maximum van 5.000 euro. De exacte voorwaarden kun je bij de RVO vinden.

De SEBA loopt tot en met 2025. Elk jaar wordt er een bepaalde hoeveelheid (2023: 33 miljoen euro) aan subsidiegeld opzijgezet. Op de website van RVO vind je een overzicht van auto’s die voor SEBA in aanmerking komen.

Naast de SEBA kun je als zakelijk rijder mogelijk ook gebruikmaken van de MIA- en Vamil-regelingen. Met de MIA kun je tot 45 procent van het investeringsbedrag aftrekken, terwijl je met de Vamil 75 procent van de investeringskosten mag afschrijven op een tijdstip dat je zelf bepaalt. Ook zijn er mogelijk lokale en provinciale subsidies waar je gebruik van kunt maken. Let wel op: als deze er zijn en je maakt er gebruik van, dan wordt deze subsidie afgetrokken van de eventuele SEBA-subsidie.

Zo financier je een elektrisch bedrijfsmiddel

Benieuwd voor welk bedrag per maand jij een elektrisch bedrijfsmiddel kunt leasen? Bereken het in enkele minuten. Als het aanbod bevalt, kun je direct de aanvraag versturen. Wil je liever eerst weten hoe financial lease werkt? Je leest alles over eigenaarschap, het aanvraagproces en de voorwaarden via de onderstaande link.

Subsidie voor elektrische vrachtwagens, bouwmaterieel en andere bedrijfsmiddelen

Er zijn ook subsidies voor emissieloze, elektrische bedrijfsmiddelen zoals emissieloze vrachtwagens of emissieloze bouwwerktuigen. Zo is de Subsidie Schone en Emissieloze Bouwplaats (SSEB) een subsidie voor verduurzaming van de bouwsector. Er zijn twee varianten: SSEB Aanschaf voor nieuwe bouwwerktuigen en SSEB Retrofit voor het ombouwen van bestaande bouwwerktuigen.

Voor 2023 is het totale subsidiebedrag 60 miljoen euro (SSEB Aanschaf: 36 miljoen euro, SSEB Retrofit: 14 miljoen euro, innovatie: 10 miljoen euro). Hierbij bedraagt de subsidie respectievelijk tot 40 procent van de meerkosten of netto-investeringskosten, met een maximum van 300.000 euro.

De subsidie bij SSEB voor de aanschaf van een nieuwe emissieloze bouwmachine is maximaal 50% van de meerkosten ten opzicht van een bouwmachine met een verbrandingsmotor, met een maximum van 300.000 euro per bouwmachine. Bij SSEB Retrofit is de subsidie maximaal 50% van de netto investeringskosten per ombouw van een bouwwerktuig met een maximum van 300.000 euro per ombouw. Wil je alleen de motor vervangen (hermotoriseren)? Dan is de subsidie 15% van de investeringskosten, ook tot maximaal 300.000 euro.

Daarnaast is het mogelijk dat het bouwwerktuig ook in aanmerking komt voor de MIA. Is dat het geval? Dan wordt vanaf dit jaar standaard 11,25% MIA-aftrek van de investeringskosten in mindering gebracht op het SSEB-subsidiebedrag. Ook als MIA niet wordt aangevraagd of als je als ondernemer er niet voor in aanmerking komt. Dit geldt zowel voor de SSEB Aanschaf als SSEB Retrofit.

Check de Milieulijst van 2023 of het betreffende bouwwerktuig ervoor in aanmerking komt.

Voor de aanschaf van een nieuwe, volledig emissieloze vrachtauto is de Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) beschikbaar. Voor de aanschaf van een zero-emissie vrachtwagen is de subsidie maximaal 131.900 euro. Check op de site van RVO of en wanneer je een aanvraag kan indienen.

Subsidies voor zakelijke laadpalen

Voor ondernemers zijn er mogelijk ook nog lokale of provinciale subsidies voor de aanschaf van een zakelijke laadpaal en regelingen om een openbare laadpaal aan te melden. Kijk daarvoor op de website van je gemeente en provincie. Daarnaast zijn er de volgende landelijke fiscale regelingen waar ondernemers gebruik van kunnen maken: Kleinschalige investeringsaftrek (KIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Samen met je accountant of boekhouder kun je inschatten of je in aanmerking komt voor deze regelingen.

Mogelijkheden genoeg

Het mag duidelijk zijn dat er mogelijkheden genoeg zijn wat betreft subsidies als je overweegt een elektrisch voertuig aan te schaffen, of dat nu met eigen geld is of via financial lease. Het is mogelijk meerdere regelingen te combineren waardoor je onder de streep een stuk voordeliger uit kunt komen.

Zo financier je een elektrisch bedrijfsmiddel

Benieuwd voor welk bedrag per maand jij een elektrisch bedrijfsmiddel kunt leasen? Bereken het in enkele minuten. Als het aanbod bevalt, kun je direct de aanvraag versturen. Wil je liever eerst weten hoe financial lease werkt? Je leest alles over eigenaarschap, het aanvraagproces en de voorwaarden via de onderstaande link.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer