opladen-onderweg-3-header

Overstappen naar elektrisch: hoe zit het met aanschafsubsidies?

Elektrisch rijden heeft de toekomst. De Nederlandse overheid biedt subsidies en andere regelingen om de aanschaf van milieuvriendelijke voertuigen zo aantrekkelijk mogelijk te maken, ook voor ondernemers. Wat daarin de mogelijkheden zijn, hebben wij voor je op een rijtje gezet.

Hiermee kunnen we je helpen

Subsidie voor zakelijke elektrische auto’s

Zakelijke rijders krijgen – net als particulieren – tot 2025 een vrijstelling van BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen) en MRB (Motorrijtuigenbelasting). Rijd je een elektrische (of emissievrije) auto van de zaak en maak je er jaarlijks meer dan vijfhonderd privékilometers mee, dan profiteer je van lagere bijtelling.

Voor de aanschaf van elektrische auto’s kun je als ondernemer helaas geen subsidie aanvragen. Voor particulieren is er wel een regeling: de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP), waarbij je in 2023 2.950 euro voor een nieuwe en 2.000 euro voor een tweedehands elektrische auto kunt krijgen. In 2024 daalt het subsidiebedrag voor nieuwe elektrische auto’s tot 2.550 euro.

Subsidie voor elektrische bestelbussen

Voor elektrische bestelbussen kun je als ondernemer subsidie krijgen dankzij de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Als je gebruikmaakt van de SEBA ontvang je tot 10 procent van de aanschafprijs (12 procent voor kleine ondernemingen) van een elektrische bestelbus, met een maximum van 5.000 euro per auto. De exacte voorwaarden kun je bij de RVO vinden.

De SEBA loopt tot en met 2025. Elk jaar wordt er een bepaalde hoeveelheid (2023: 33 miljoen euro) aan subsidiegeld opzijgezet. Hier vind je een overzicht van alle elektrische bedrijfsauto’s die in aanmerking komen. Vanaf dinsdag 10 januari 2023 kunnen weer aanvragen worden ingediend. Wees er dus snel bij, anders kan het zomaar zijn dat je de subsidie misloopt.

Naast de SEBA kun je als zakelijk rijder mogelijk ook gebruikmaken van de MIA- en Vamil-regelingen. Met de MIA kun je tot 45 procent van het investeringsbedrag aftrekken, terwijl je met de Vamil 75 procent van de investeringskosten mag afschrijven op een tijdstip dat je zelf bepaalt. Ook bestaan er lokale en provinciale subsidies waar je gebruik van kunt maken.

Hulp bij jouw keuze

Wil je weten of overstappen naar elektrisch rijden voor jou aantrekkelijk is? Krijg inzicht in het praktische en financiële plaatje.

Subsidie voor elektrische vrachtwagens, bouwmaterieel en andere bedrijfsmiddelen

Er zijn ook subsidies voor andere emissieloze, elektrische bedrijfsmiddelen. Zoals de Subsidie Schone en Emissieloze Bouwplaats (SSEB), een subsidie voor verduurzaming van de bouwsector. Deze loopt tot en met 2026. Er zijn twee varianten: SSEB Aanschaf voor nieuwe machines en SSEB Retrofit voor het ombouwen van bestaande machines. De beschikbare subsidie in 2023 is voor SSEB Aanschaf: 36 miljoen euro en voor SSEB Retrofit: 14 miljoen euro. Hierbij bedraagt de subsidie respectievelijk tot 50 procent van de meerkosten of netto-investeringskosten, met een maximum van 300.000 euro. Daarnaast kun je ook bij ander bedrijfsmaterieel aanspraak maken op de MIA en Vamil. Check de Milieulijst van 2022 of de betreffende machine ervoor in aanmerking komt. Deze subsidie gaat op 9 mei 2023 weer open voor aanvragen.

Voor volledig emissieloze vrachtauto’s kan je vanaf 4 april 2023 weer subsidie aanvragen voor de Aanschafsubsidie Zero-Emissie Truckks (AanZET). Voor een zero-emissie vrachtwagen kun je hiermee maximaal 131.900 euro krijgen. Wil je hier in 2023 gebruik van maken? Bereid op tijd je aanvraag voor, zodat je deze direct na openstelling kunt indienen.

Subsidies voor zakelijke laadpalen

Voor ondernemers zijn er regionale subsidies voor de aanschaf van een zakelijke laadpaal en regelingen om een openbare laadpaal aan te melden. Daarnaast zijn er de volgende landelijke fiscale regelingen waar ondernemers gebruik van kunnen maken: Kleinschalige investeringsaftrek (KIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Samen met je accountant of boekhouder kun je inschatten of je in aanmerking komt voor deze regelingen.

Mogelijkheden genoeg

Het mag duidelijk zijn dat er mogelijkheden genoeg zijn wat betreft subsidies als je overweegt een elektrisch voertuig aan te schaffen, of dat nu met eigen geld is of via financial lease. Het is mogelijk meerdere regelingen te combineren waardoor je onder de streep een stuk voordeliger uit kunt komen.

Zo financier je een elektrisch bedrijfsmiddel

Benieuwd voor welk bedrag per maand jij een elektrisch bedrijfsmiddel kunt leasen? Bereken het in enkele minuten. Als het aanbod bevalt, kun je direct de aanvraag versturen. Wil je liever eerst weten hoe financial lease werkt? Je leest alles over eigenaarschap, het aanvraagproces en de voorwaarden via de onderstaande link.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer