
Zakelijk elektrisch rijden? Dit zijn de aanschafsubsidies voor een auto, bestelbus of vrachtwagen
Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Misschien overweeg jij deze overstap ook wel. De Nederlandse overheid doet er met subsidies en andere regelingen in ieder geval alles aan om de aanschaf van milieuvriendelijke voertuigen zo aantrekkelijk mogelijk te maken, ook voor ondernemers. Wat daarin de mogelijkheden zijn, hebben wij voor je op een rijtje gezet.
Is er een aanschafsubsidie voor zakelijke elektrische auto’s?
Als je een elektrische auto wilt aanschaffen, kun je hiervoor als ondernemer geen subsidie aanvragen. Wel is er voor particulieren een regeling in de vorm van de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP), waarbij je 3.350 euro voor een nieuwe en 2.000 euro voor een tweedehands elektrische auto kunt krijgen. In 2023 en 2024 daalt het subsidiebedrag voor nieuwe elektrische auto’s tot respectievelijk 2.950 euro en 2.550 euro.
Geen subsidie dus, maar: zakelijke rijders krijgen – net als particulieren – tot 2025 wél een vrijstelling van BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen) en MRB (Motorrijtuigenbelasting). Bovendien kun je aanspraak maken op lokale subsidies. Voor laadpalen gelden ook voordelen: je kunt de aanschaf- en plaatsingskosten bijvoorbeeld deels afschrijven met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Rijd je een elektrische (of emissievrije) auto van de zaak en maak je er jaarlijks meer dan vijfhonderd privékilometers mee, dan profiteer je van lagere bijtelling.
Rabo Electric
Hulp bij jouw keuze
Elektrische bestelbus: dit zijn de subsidies
Voor elektrische bedrijfsauto’s kun je als ondernemer subsidie krijgen dankzij de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Als je gebruikmaakt van de SEBA ontvang je tot 10 procent van de aanschafprijs (12 procent voor kleine ondernemingen) van een elektrische bedrijfsauto, met een maximum van 5.000 euro per auto. De exacte voorwaarden kun je bij de RVO vinden.
De SEBA loopt tot en met 2025. Elk jaar wordt er een bepaalde hoeveelheid (2022: 22 miljoen euro) aan subsidiegeld opzijgezet. Wees er dus snel bij, anders kan het zomaar zijn dat je de subsidie misloopt. En let op: vraag eerst de subsidie aan voordat je tot aanschaf overgaat. Hier vind je een overzicht van alle elektrische bedrijfsauto’s die in aanmerking komen.
Naast de SEBA kun je als zakelijk rijder ook gebruikmaken van de MIA- en de Vamil-regeling. Met de MIA kun je tot 45 procent van het investeringsbedrag aftrekken, terwijl je met de Vamil 75 procent van de investeringskosten mag afschrijven op een tijdstip dat je zelf bepaalt. Ook zijn er lokale subsidies. In Amsterdam, bijvoorbeeld, kun je afhankelijk van het type bestelauto dat je aanschaft tot 12.000 euro ontvangen.
Lees meer over financial lease
Hulp nodig?
Bellen
Bel met één van onze medewerkers
Heb je de Rabo App?
Bel ons dan met de app. Ga naar 'Contact' en kies 'Bel mijn bank'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.
Of kies hier het gewenste nummer