Rabobank

Je eigen bedrijfspand kopen: haalbaar?

Een bedrijfspand kopen is een grote stap. Voor veel ondernemers is het één van de grootste zakelijke investeringen die ze doen. Maar voordat je een bod neerlegt, is het belangrijk om eerst meer duidelijkheid te krijgen over je financiële situatie. Wat gaat het je opleveren en kun je deze investering betalen? Dit stappenplan is de basis voor een goed besluit.

Een bedrijfspand, de voordelen

Een eigen bedrijfspand heeft voordelen, zowel voor de korte als voor de lange termijn. We noemen er een paar:

    Terwijl je de hypotheek afbetaalt, bouw je vermogen op in je eigen pand Als het pand meer waard wordt, dan profiteer je daar uiteindelijk van De hypotheekrente en afschrijving van het pand zijn fiscaal aftrekbaar Koop je een pand om hierin je eigen bedrijf te vestigen, dan profiteer je van investeringsaftrek Je hebt meer duidelijkheid over je vaste kosten op lange termijn Je hebt geen toestemming nodig van een huurbaas om het pand aan te passen Een pand biedt soms mogelijkheden om op schalen door meer werkplekken, grotere voorraden en betere machines

Bereken of en hoeveel extra omzet gegenereerd kan worden per jaar bij verhuizing naar een bedrijfspand. Haal daar de onderhoudskosten, verzekeringen en kosten voor eigendomsbeheer vanaf. Wanneer je vervolgens ook de jaarlijkse financierslasten weet, kun je een goede afweging maken over de kosten en de baten.

Illustratie van een gloeilamp

Een bedrijfspand kopen? Let ook hierop

    Kies een locatie die goed bereikbaar is voor klanten, werknemers en leveranciersKijk of er voldoende parkeergelegenheid isSchakel een inspecteur in die het gebouw controleert op bouwkundige gebrekenControleer het bestemmingsplan, zodat het geschikt is voor je bedrijfsactiviteitenSchakel een juridisch adviseur of makelaar in om je te begeleiden
Liever een bedrijfspand huren? Met deze checklist maak je een weloverwogen keuze

De financiering van een bedrijfspand

Je hebt een kantoor, winkel of bedrijfshal op het oog. De rekensommen over eventuele extra omzet heb je gemaakt en je conclusie is dat het pand in de toekomst mogelijk geld gaat opleveren. Nu de financiering nog. De meeste ondernemers kiezen voor een zakelijke hypotheek. Dat is een langlopende zakelijke lening met het bedrijfspand als onderpand. Je betaalt dan maandelijks rente en aflossing.

De looptijd van een zakelijke hypotheek kan variëren, van 5 tot 25 jaar. De duur hangt onder meer af van het type pand en de cashflowpositie van de ondernemer. Financieel gezonde bedrijven met een sterke cashflow hebben betere kansen bij het verkrijgen van financiering. Cashflow is het geld dat in en uit je onderneming stroomt. Als ondernemer is het van belang om je cashflow goed te monitoren en tijdig bij te sturen waar nodig. Benieuwd hoe je dit doe?

Bedrijfspand financieren: eigen inbreng

Ga je een bedrijfspand kopen, dan moet je in veel gevallen een deel uit eigen middelen financieren. Dat is dus anders dan bij een woning. Hoeveel precies en of dat ook voor jou geldt? Dat hangt helemaal af van je financiële situatie. Zo kijkt de bank naar:

    Het bedrag dat je wilt lenen Je cashflow Financiële reserves De waarde van het pand Zekerheden die je kunt inbrengen

Over het algemeen geldt dat banken 70% tot 80% van de marktwaarde van het bedrijfspand financieren. De marktwaarde vertelt de waarde van het pand waarvoor het verkocht zou worden in een concurrerende markt. Dit percentage wordt loan to value genoemd (LTV). Je deelt het hypotheekbedrag door de marktwaarde van het pand.

Hypotheek: € 120.000
Marktwaarde pand: € 200.000
Loan to value: 60%

Bovenop het aankoopbedrag komt nog 10,4% aan overdrachtsbelasting. Dat kan behoorlijk oplopen, voor een pand van € 300.000 gaat het om ruim € 31.000. Dit bedrag is niet aftrekbaar als kostenpost. Wel mag je de overdrachtsbelasting optellen bij de waarde van het pand en hierop afschrijven. Andere eenmalige kosten waar je als koper rekening mee moet houden zijn taxatiekosten, notariskosten en makelaarskosten.

stacked books, papers and folders with money

Bedrijfspand kopen: Haalbaar?

Benieuwd of jouw droom om een bedrijfspand te kopen haalbaar is? Binnen 15 minuten weet je al wat je kunt lenen en hoeveel je hiervoor betaalt. Liever eerst nog even sparren over het financieren van een bedrijfspand? Dat kan natuurlijk ook.

Spar vrijblijvend met een adviseur
phone

Hulp nodig?