Onderzoek

Vleesproducenten en de horeca zijn samen sterker

3 juli 2025 16:35 RaboResearch
Downloaden

De horeca is een belangrijke afnemer van vlees en vis en dierlijke eiwitten zijn op hun beurt een grote kostenpost voor de Europese horeca. Vleesverwerkers en horeca bedrijven hebben elkaar nodig en kunnen profiteren van op elkaar afgestemde strategieën.

Intro

De vleessector en de horecasector zijn nauw met elkaar verbonden. Beide sectoren worden geconfronteerd door een afnemende veestapel, hoge inputprijzen, veranderende demografie, duurzaamheidsverplichtingen en veranderende consumentenvoorkeuren. Betere samenwerking tussen de sectoren kan ze helpen om deze gedeelde uitdagingen het hoofd te bieden.

De horeca is goed voor ongeveer een kwart van de afzet van vlees en blijft een essentieel kanaal voor vleesproducenten. Hoewel de Europese horecamarkt volwassen is, verwachten we een matige maar gestage groei. Deze groei wordt aangedreven door veranderingen in levensstijl, een groeiende vraag naar gemak, de opkomst van kleinere huishoudens en consumenten die een groter deel van hun voedselbudget besteden aan dineren buitenshuis. Aangezien vlees een steeds belangrijker onderdeel wordt van de kosten voor de horeca, is het belangrijker dan ooit om betrouwbare levering tegen concurrerende prijzen te regelen.

Nauwere samenwerking tussen vleesproducenten en de horeca kan beide sectoren ten goede komen. Voor vleesverwerkers kunnen langdurige overeenkomsten en directe relaties met horecabedrijven een veiliger ondernemingsklimaat creëren om de aanvoer veilig te stellen en investeringen in hun toeleveringsketen te stimuleren. Horeca exploitanten hebben ook baat bij langdurige contracten. Zo kunnen ze ondanks afnemende veestapels – met name rundvlees – hun bevoorrading veilig stellen. Bovendien levert vlees een van de grootste bijdragen aan scope 3-emissies voor horecabedrijven die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen. De meest voor de hand liggende manier om te verbeteren is in samenwerking met hun leveranciers. Ook kan het uitbesteden van sommige verwerkings- en voedselbereidingsactiviteiten aan vleesverwerkers horecabedrijven helpen om te gaan met arbeidsuitdagingen. De bedrijfsprestaties aan beide kanten kunnen worden verbeterd door slimmere, efficiëntere en wendbare toeleveringsketens te creëren, en het vergroten van toegevoegde waarde is van cruciaal belang om de stijgende kosten voor beide sectors te dekken.

Disclaimer

De informatie en meningen in dit document zijn indicatief en alleen bedoeld voor discussiedoeleinden. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de in dit document beschreven transacties en/of commerciële ideeën. Dit document is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet worden opgevat als aanbod, uitnodiging of aanbeveling. Lees verder