Sponsoring in een nieuw jasje

Rabobank is al decennialang verbonden met het Nederlandse verenigingsleven. We geloven in hun kracht: verenigingen zijn het cement van onze maatschappij en van groot belang voor de toekomst. Daarom stelt Rabobank het verenigingsleven centraal binnen sponsoring. We focussen ons niet alleen op financieel gebied en vrijwilligersinzet, maar ook op intensieve begeleiding aan verenigingen, stichtingen en clubs om ambities te realiseren.

We zijn één van de grootste sponsors van Nederland en dat blijven we! Alleen anders, grootser en professioneler. Dit doen we op drie manieren:

 1.  Rabobank ClubSupport
 2. Verenigingsondersteuning
 3. Coöperatiefonds

Met deze drie sponsormogelijkheden maken wij samen de lokale samenleving sterker. Lees wat wij voor jouw club kunnen betekenen.

Rabo ClubSupport

Met Rabo ClubSupport vieren we samen de winst. De echte winst van clubs, stichtingen en verenigingen. Mensen samenbrengen. Talenten benutten. Een sociaal netwerk opbouwen. Elkaar verder helpen. Daarom geven we als coöperatieve bank ieder jaar een deel van onze winst aan verenigingen in de regio IJsselmonde-Drechtsteden. Zodat zij kunnen blijven doen wat ze nu al doen. Onze wereld, buurt voor buurt, beter maken.

En het mooie is, onze leden hebben er invloed op. Verenigingen en stichtingen kiezen een mooi doel en voeren campagne om veel stemmen te winnen. En dat is belangrijk, want elke stem is geld waard. Geld om zonnepanelen op het clubhuis te leggen. Nieuwe instrumenten aanschaffen. Het aanbod in de kantine wat gevarieerder te maken. Of het aantal sportvelden uit te breiden.

Rabo ClubSupport vindt bij alle Rabobanken in Nederland tegelijk plaats. In november hebben we de editie van 2020 afgerond met een online uitreikingsbijeenkomst. Voor 2021 is de planning nog niet bekend, maar hou de website rabo-clubsupport.nl in de gaten voor de actuele planning.

Meer informatie

Verenigingsondersteuning

In Alblasserdam, Dordrecht, Barendrecht, Papendrecht, Rhoon, Heerjansdam, Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht zijn ruim 700 verenigingen en stichtingen actief. Sociale ontmoetingsplaatsen waar mensen samen sporten, muziek maken, acteren, dansen of kunst maken. Ze vormen samen het grootste sociale netwerk van ons land en zijn daarmee het cement van onze samenleving. Ook leiden ze talenten op die zonder vereniging of stichting nooit zo ver zouden komen.

Verenigingsondersteuning is het structureel toekomstbestendiger maken van clubs (stichtingen en verenigingen) vanuit het belang van de club in de lokale samenleving. In september 2020 zijn er vijf clubs van start gegaan in het begeleidingstraject:

 • LTC Dash '35 - Rolstoeltennis uit te breiden 
 • Stichting Gehandicaptenroeien Dordrecht en omstreken - Verjongen bestuur en uitbreiden aangepast roeien
 • De Develruiters - Realiseren nieuwe rijhal 
 • Rijvereniging Beyaert - aankoop grond 
 • HC Souburgh - Aanleg waterveld

Er is voor verenigingsondersteuning een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Op dit moment is deelnemen niet mogelijk. Zodra we starten met een nieuwe groep laten wij dat via onze site en mail weten aan clubs die bij ons bankieren.

Naast het intensieve begeleidingstraject organiseren regelmatig webinars, workshops en masterclasses over actuele onderwerpen. Als het mailadres van jouw club bij ons bekend is, ontvang je hiervoor een uitnodiging. Wil je vooraf al aangegeven dat je hier interesse in hebt? Stuur een mail naar communicatie.zh@rabobank.nl.

Coöperatiefonds

Ook via het Coöperatiefonds geven wij een deel van onze winst terug aan de samenleving. Wij ondersteunen eenmalige initiatieven die het maatschappelijke of culturele leven in Alblasserdam, Barendrecht, Dordrecht, Heerjansdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Ridderkerk, Rhoon of Zwijndrecht verbeteren. Een tegenprestatie is niet nodig. Wel willen we het project publieke aandacht geven. De commissie Coöperatiefonds beoordeelt de aanvragen. Dit doen zij vier keer per jaar. Deze commissie bestaat uit een afvaardiging van de ledenraad en bankmedewerkers. Om teleurstelling te voorkomen adviseren wij je eerst de richtlijnen hieronder goed door te nemen. Voldoet jouw aanvraag hieraan en heb je een volledig projectplan en een sluitende projectbegroting bij de hand? Vul dan je aanvraag in.

Vergaderdata

Vier keer per jaar worden de binnengekomen aanvragen beoordeeld door de commissie Coöperatiefonds. In 2021 staan deze gepland in:

 • week 11 (15-19 maart)
 • week 24 (14- 18 juni)
 • week 38 (20-24 september)
 • week 50 (12-17 december)

Aanvragen die 10 dagen voor deze data binnen zijn worden in de eerstvolgende bijeenkomst behandeld.

Richtlijnen Coöperatiefonds

 • Aanvrager is/wordt klant bij Rabobank IJsselmonde-Drechtsteden.
 • Aanvrager is een vereniging of stichting ingeschreven bij de KvK.
 •  Een bijdrage ontvangen uit het Coöperatiefonds kan maximaal één keer in de drie jaar.
 • In het kalenderjaar waarin de aanvrager een bijdrage toegezegd krijgt uit het Coöperatiefonds mag de aanvrager niet mee doen met Rabo ClubSupport en/of het 1-op-1 begeleidingstraject van Verenigingsondersteuning. 
 • Het project of de activiteit vindt plaats in Alblasserdam, Barendrecht, Dordrecht, Heerjansdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Ridderkerk, Rhoon of Zwijndrecht.
 • Het project of de activiteit is éénmalig en voor een grote doelgroep toegankelijk.
 • Het project of de activiteit draagt bij aan de Rabo-thema's: Duurzamer Wonen, Duurzamer Groeien, Iedereen financieel gezonder, Duurzamere voeding en/of Versterken van de lokale gemeenschappen.
 • De bijdrage is maximaal € 9.500,- (inclusief BTW en schenkingsrecht) en minder dan 100% van het totaal benodigde bedrag. De aanvrager draagt zelf een deel van de kosten of haalt een substantieel deel uit andere bronnen.
 • Duurzaamheidsprojecten (warmtepomp, isolatie, ledverlichting, zonnepanelen e.d.) die voor subsidie in aanmerking komen doen eerst een aanvraag bij gemeenten/overige partijen. Na toezegging van deze partij(en) kan er een aanvraag ingediend worden voor maximaal 50% van de totale investering met een maximum van € 9.500,-.
 • Het project of de activiteit vindt daadwerkelijk plaats binnen 1 jaar na de toezegging.
 • Rabobank mag achteraf controleren wat er met de bijdrage is gedaan.
 • Als het project of de activiteit onverhoopt niet door gaat, dan betaalt de aanvrager de bijdrage terug aan de Rabobank.

Helaas komen niet alle projecten in aanmerking voor een bijdrage, zoals:

 • Als de opbrengst van de activiteit (in)direct voor een goed doel is (inzamelingsacties, serviceclubs e.d.).
 • Evenementen, jubilea, braderieën, feesten/festivals en reguliere activiteiten vallen onder de Rabo ClubSupport (voorheen Rabo Clubkas Campagne).
 • Projecten/activiteiten die al zijn gestart of uitgevoerd.
 • Projecten/activiteiten met een politiek of religieus doel.
 • Projecten/activiteiten die slecht zijn voor het milieu.
 • Kosten van onderhoud en herstel (kantine, kleedkamers) van gebouwen of pleinen.
 • Projecten/activiteiten die gevaarlijk zijn voor deelnemers en/of publiek of gehouden worden zonder de benodigde vergunning.
 • Organisaties, projecten of activiteiten die gericht zijn op het maken van winst.
 • Kosten waarvoor overheden of andere instanties verantwoordelijk zijn zoals oplaadpalen, straatverlichting, bestrating en beplanting in het openbare domein.
 • Vaste kosten die op de begroting staan zoals de huur van een gebouw, energiekosten of loonkosten.
 • Exploitatiekosten (energiekosten, verzekeringskosten etc.)

Deze verenigingen en stichtingen ontvingen een bijdrage in 2021

OrganisatieLocatieProject
Vrijwillige brandweerRidderkerkAanschaf fitness toestellen
OnderwijsmuseumDordrechtAanschaf twee touchscreen tafels
St. Wiegje van BeatrijsKinderdijkRealisatie kunstwerk Sint Elizabeth vloed
De AlblashofAlblasserdamBijdrage voor de beweegtuin
Philharmonisch OrkestDordrecht Aanschaf livestream apparatuur

Rabo Foundation

Samen sterk. Dát is de kracht van een coöperatie. Het is ook het idee achter de Rabobank Foundation, het maatschappelijk fonds van Rabobank. Investeren in de zelfredzaamheid van mensen is ons belangrijkste doel. In eigen land en ver daarbuiten. Mensen die hard werken om een (economisch) zelfstandig bestaan op te bouwen verdienen onze steun. Financieel én door de inzet van onze expertise en ons netwerk.

Sponsoring

Rabobank IJsselmonde-Drechtsteden heeft een aantal sponsorovereenkomsten met verschillende sportverenigingen en een aantal culturele organisaties. Zie hieronder. Het is niet mogelijk om hiervoor een aanvraag in te dienen.

Vragen

Vragen? Neem dan gerust contact met ons op door een e-mail sturen naar communicatie.zh@rabobank.nl. Wij nemen dan contact met je op.

Voorbeelden van sponsoring

DMHC

Zondag 15 september 2019 hebben wij het sponsorcontract getekend met DMHC. Op een zonovergoten terras zette jeugdlid Tessel als eerste haar handtekening op een DMHC shirt. Daarna werd de samenwerking bekrachtigd met de handtekeningen van Pieter Nieuwenhuijsen (voorzitter DMHC), John van Boesschoten (vice voozitter DMHC), René Kerstens en Paul Mallee (directie Rabobank). Op naar een mooie samenwerking waarbij wij ons inzetten om de maatschappelijke en sportieve ambities van deze mooie club waar te maken.

DMHC

Lees meer over DMHC

PKC/Vertom

De Papendrechtse Korfbal Club, is de grootste korfbalvereniging van Nederland met bijna 1000 leden. PKC/Vertom is een vereniging die altijd in beweging is. Zowel binnen áls buiten de lijnen. PKC wil dat iedereen mee kan doen en dat willen we realiseren in een sociaal vertrouwde omgeving. Denk hierbij aan breedtekorfbal, G-korfbal, een kangoeroeclub voor de allerkleinsten, een recreantenteam en diverse vriendenteams. Daar dragen wij als Rabobank graag ons steentje aan bij.

PKC/Vertom

Lees meer over PKC/Vertom

Dordrechts Museum

Het begon in 1842 met één schilderij, geschonken door één particulier. In dat jaar werd het Dordrechts Museum opgericht door kunstliefhebbers en verzamelaars. Sinds die tijd is de internationaal bekende en gewaardeerde collectie schilderkunst uitgegroeid tot een van de belangrijkste in de stedelijke musea van Nederland.

Rabobank IJsselmonde-Drechtsteden steunt het Dordrechts Museum financieel voor het ontwikkelen van educatieve projecten. Als tegenprestatie organiseert het Dordrechts Museum enkele activiteiten voor de klanten van Rabobank.

Dordrechts Museum

Lees meer over het Dordrechts Museum

RTV Dordrecht

Rabobank IJsselmonde-Drechtsteden heeft een samenwerkingsverband met RTV Dordrecht, de lokale omroeporganisatie in de gemeente Dordrecht. RTV Dordrecht bouwt o.a. met onze financiële steun aan een sterkere en professionelere omroep. Als tegenprestatie bieden zij de Rabobank reclamezendtijd en een aantal video's.

Lees meer over RTV Dordrecht

Zomerschool Dordrecht

De Zomerschool Dordrecht is een uniek concept. Voor veel leerlingen in het basisonderwijs is de zomervakantie net iets te lang. Opgedane kennis zakt weg en soms slaat de verveling toe. Hoe mooi is het dan dat zij in de laatste twee weken van de zomervakantie naar de Zomerschool Dordrecht kunnen. ‘s Morgens les in taal en rekenen. En in de middag sport, spel en cultuurlessen! Allemaal aangepast aan het niveau van het kind. Leerzaam en leuk! Ook de ouders van de deelnemers worden waar mogelijk betrokken bij de Zomerschool Dordrecht. Bijvoorbeeld over onderwerpen als gezonde voeding en financiële educatie.

Een mooie samenwerking tussen het onderwijs, de gemeente, lokale verenigingen en stichtingen en het bedrijfsleven.

De Johan van Beverwijck

Lees meer over Zomerschool Drechtsteden

Service & contact

Klantenservice

Heb je een vraag? Vind het antwoord op onze online klantenservice.

Geen antwoord gevonden? Chat onderaan de pagina met onze virtuele assistent.

Particulieren

Bedrijven

Ma-vr: 8.00-18.00 uur
Za: 9.00-17.30 uur


Service & contact

Klantenservice

Heb je een vraag? Vind het antwoord op onze online klantenservice.

Geen antwoord gevonden? Chat onderaan de pagina met onze virtuele assistent.

Bellen

Particulieren

Bedrijven

Ma-vr: 8.00-18.00 uur
Za: 9.00-17.30 uur