nieuwe hypotheekregels 2020

Hypotheekregels 2021

De hypotheekregels veranderen elk jaar. Koop je in 2021 een woning? Of heb je al een hypotheek? Hieronder lees je wat de nieuwe regels per 1 januari 2021 voor jou betekenen. Maak een afspraak met een van onze financieel adviseurs voor een persoonlijk gesprek over jouw situatie.

Afspraak maken

Maximale hypotheek

Sinds 2018 mag je maximaal 100% van de marktwaarde van het huis lenen. Je kunt dus geen extra geld meer lenen voor bijkomende kosten, zoals de kosten koper. Om de bijkomende kosten te betalen, heb je eigen geld nodig. Een schenking is ook mogelijk.

Lees meer over je maximale hypotheek berekenen

Wijziging overdrachtsbelasting

Vanaf 2021 wijzigt de overdrachtsbelasting. Dit is de belasting die je betaalt als je een bestaande woning koopt. Ben je tussen 18 en 35 jaar en koop je een bestaande woning als hoofdverblijf? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Deze vrijstelling is eenmalig. Vanaf 1 april 2021 geldt de regeling alleen als de woning minder kost dan
€ 400.000. Val je niet in de leeftijdscategorie of heb je de vrijstelling al eens benut, dan betaal je 2% overdrachtsbelasting. Koop je een woning waar je niet zelf gaat wonen, dan is dat zelfs 8%.

Lees meer over de regeling

Verbouwen blijft mogelijk

Als je wilt verbouwen, dan kunnen de verbouwingskosten in de hypotheek worden meegenomen. De maximale hypotheek wordt in dat geval gebaseerd op de woningwaarde na verbouwing. Niet alle verbeteringen zorgen voor een hogere waarde. Een taxateur bepaalt welke invloed een verbouwing op de woningwaarde heeft.

Verdere verlaging maximale hypotheekrenteaftrek

Het maximale percentage waartegen aftrek van de hypotheekrente mogelijk is, wordt al een paar jaar versneld verlaagd. In 2021 is het maximale aftrekpercentage 43%, in 2022 40% en vanaf 2023 37,05%.

Meer lezen over de hypotheekrenteaftrek

NHG-grens omhoog

In 2021 gaat de grens voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) omhoog. NHG is dan mogelijk voor huizen met een waarde tot € 325.000. Dat is € 15.000 meer dan in 2020.

Als je plannen hebt om te investeren in energiebesparende maatregelen, dan mag je meer lenen dan de waarde van de woning. De maximale waarde van de woning is nog steeds € 325.000, maar je mag dan tot € 344.500 lenen. Dit hogere bedrag moet wel volledig besteed worden aan de energiebesparende voorzieningen.

Schenkingsvrijstelling eigen woning verhoogd

De vrijstelling voor een eenmalige schenking is in 2021 € 105.302. Het maakt dan niet meer uit wie het bedrag schenkt of ontvangt. Je kunt bijvoorbeeld ook aan een vriend of kleinkind tot € 105.302 belastingvrij schenken. Deze persoon moet dan wel tussen de 18 en 40 jaar zijn én de schenking gebruiken voor de eigen woning (aankoop, verbouwing of bijvoorbeeld de aflossing van de hypotheek). Is in het verleden al gebruikgemaakt van deze vrijstelling? Dan is een hernieuwd beroep daarop niet meer mogelijk tenzij sprake is van spreiding van de schenking over drie kalenderjaren.

Meer lezen over de nieuwe regels rondom schenken

Voordelen duurzaam wonen

Koop of heb je een woning die evenveel of meer energie opwekt dan je verbruikt (nul-op-de-meter woning)? Dan mag je € 25.000 extra lenen. Koop je een woning met een energie-index of een energieprestatie-coëfficiënt gelijk aan of lager dan nul? Dan mag je € 15.000 extra lenen. Koop je een andere duurzame woning? Dan mag je maximaal € 9.000 extra lenen.

Lees meer over duurzaam wonen

Regel je hypotheek online, samen met een adviseur

Vind een hypotheek die bij jouw situatie en woonwens past, zonder dat je de deur uit hoeft.

Start met online regelen