nieuwe hypotheekregels 2020

Hypotheekregels 2022

Ben je van plan in 2022 een woning te kopen? Of heb je al een hypotheek? Hieronder lees je welke hypotheekregels per 1 januari 2022 veranderen.

Verdere verlaging maximale hypotheekrenteaftrek eigen woning

Het maximale belastingpercentage waartegen aftrek van de hypotheekrente mogelijk is, wordt al een paar jaar versneld verlaagd. In 2022 is het maximale aftrekpercentage 40% en vanaf 2023 37,05%. Het gaat hier om de aftrekbare kosten voor de eigen woning. Denk aan de (hypotheek)rente en rente van schulden voor de afkoop van rechten van erfpacht, opstal en beklemming. Deze afbouw kan invloed hebben op de betaalbaarheid van je hypotheek in de toekomst.

Meer lezen over de hypotheekrenteaftrek

NHG-grens omhoog

Wil je een woning kopen met Nationale Hypotheek Garanatie (NHG)? Vanaf 2022 gaat de grens voor hypotheken met NHG omhoog. NHG is dan mogelijk voor huizen met een waarde tot € 355.000. Dat is € 30.000 meer dan in 2021. Als je plannen hebt om te investeren in energiebesparende maatregelen, dan mag je meer lenen dan de waarde van de woning. De maximale waarde van de woning is nog steeds € 355.000, maar je mag dan tot € 376.300 lenen. Dit hogere bedrag moet wel volledig besteed worden aan de energiebesparende voorzieningen.

Lees meer over hypotheek met NHG

Schenkingsvrijstelling eigen woning verhoogd

De vrijstelling voor een eenmalige schenking is in 2022 € 106.671. Het maakt dan niet meer uit wie het bedrag schenkt of ontvangt. Je kunt bijvoorbeeld ook aan een vriend of kleinkind tot € 106.671 belastingvrij schenken. Deze persoon moet dan wel tussen de 18 en 40 jaar zijn én de schenking gebruiken voor de eigen woning (aankoop, verbouwing of bijvoorbeeld de aflossing van de hypotheek). Is in het verleden al gebruikgemaakt van deze vrijstelling? Dan is een hernieuwd beroep daarop niet meer mogelijk tenzij sprake is van spreiding van de schenking over drie kalenderjaren.

Meer lezen over schenken voor een huis

Regel je hypotheek online, samen met een adviseur

Vind een hypotheek die bij jouw situatie en woonwens past, zonder dat je de deur uit hoeft.

Start met online regelen