Rabobank

Cliché 1: 'Beleggen is duur'

Sommige mensen worden afgeschrikt doordat ze denken dat er hoge kosten zijn verbonden aan beleggen. Aan beleggen zijn inderdaad kosten verbonden, die meestal hoger zijn dan de kosten die je betaalt bij sparen. Maar de stelling ‘Beleggen is duur’ vraagt wat meer nuance. We leggen het je graag uit.

Rendement, rente en inflatie

Deze drie woorden gebruik je waarschijnlijk niet elke dag. Toch zijn ze belangrijk om te begrijpen of beleggen echt duur is. Rente is de vergoeding die je krijgt (of moet betalen) over je spaargeld, terwijl rendement je winst (of verlies) is van je beleggingen. Ook inflatie is belangrijk in dit verhaal, omdat je door inflatie elk jaar minder kunt kopen voor hetzelfde geld. Door de inflatie kan je geld aan waarde verliezen. Als je deze drie begrippen tegen elkaar afzet, ontstaat er een heel ander beeld als je het hebt over de kosten van beleggen en sparen.

Voorbeeld

Om je een idee te geven van de gevolgen van de hoge inflatie waar we momenteel mee te maken hebben, zie je in de grafiek de rendementen van sparen en beleggen staan. Over de afgelopen 16 jaar bedraagt het totaalrendement van sparen -14% (na inflatie). Beleggen levert dezelfde periode een totaalrendement van 49,6% (na inflatie en kosten) op.

Rabobank

Door te sparen kun je met relatief weinig risico een buffer opbouwen, alleen is de huidige rente op spaargeld zeer laag. Bij beleggen betaal je weliswaar hogere kosten, maar daar staat de kans op een hoger verwacht rendement tegenover.

Wat zijn de kosten van beleggen?

Met welke kosten je te maken krijgt, is afhankelijk van de manier waarop je belegt en hoe actief je belegt. Bijvoorbeeld met Rabo Beheerd Beleggen Basis: je kiest voor rust en gemak want onze experts beheren jouw portefeuille. Stel je legt € 5.000 in, dan zijn jouw totale kosten voor dit product € 47,50 per jaar, minder dan 1% per jaar.

Sparen of beleggen?

Het klopt dus dat er aan beleggen kosten zijn verbonden. Maar door het huidige, hoge inflatiecijfer en de lage rentepercentages is sparen minder effectief. Het is aan te raden om dit in je overweging mee te nemen. Of beleggen bij je past, is vooral afhankelijk van je focus en termijn. Misschien is een combinatie van sparen en beleggen een passende oplossing.

Wist je dat...

aan beleggen risico’s verbonden zijn? De waarde van je belegging kan fluctueren en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.