Cliché 5: 'Ik ben te oud om te starten met beleggen'

Onze adviseurs krijgen geregeld de vraag van klanten of het nog zin heeft om te gaan beleggen. Veel mensen denken namelijk dat beleggen alleen interessant is als je er op jongere leeftijd mee begint en je dus niet ‘te oud’ bent om te starten met beleggen. Maar wat betekent 'te oud' eigenlijk?

Beleggingshorizon

Bij beleggen is het belangrijk dat je beleggingshorizon lang genoeg is. De beleggingshorizon is de periode waarin je het ingelegde bedrag kunt missen en dus belegd houdt. Stel, je bent 55 en wilt gaan beleggen om na je pensioen een wereldreis te maken. Dan heb je dus nog ruim 10 jaar de tijd.

Beleggingshorizon en risico

Dat beleggen risico’s kent zal geen verrassing voor je zijn. Je kunt namelijk (een deel van) je inleg verliezen. Het nemen van risico’s met beleggen is vaak te koppelen aan je beleggingshorizon. Hoe langer je beleggingshorizon, hoe meer risico je kunt nemen met je beleggingen. Hoe korter je de tijd hebt, hoe minder risicovol je kunt beleggen. Je kunt daarom niet vroeg genoeg beginnen met beleggen.

Bij een langere periode heb je namelijk meer kans om een eventueel verlies door koersdalingen goed te maken. Wanneer je beleggingsdoel dichterbij komt, is het verstandig het risico af te bouwen door te kiezen voor een defensiever beleggingsprofiel.

Wanneer je belegt met Rabo Beheerd Beleggen, helpen we je jaarlijks je beleggingsprofiel te checken en zo nodig bij te stellen. Hoewel je op ieder moment kunt stoppen, raden we aan om voor je beleggingen een minimale periode van 7 jaar aan te houden.

Is je doel haalbaar?

Dus of je nu 25 bent en belegt voor de lange termijn of bijna met pensioen gaat en een wereldreis wilt maken, er is nog voldoende tijd om te beginnen. Wil je weten of jouw doel haalbaar is? Bereken het hier.

Wist je dat...

...aan beleggen risico’s verbonden zijn? De waarde van je belegging kan fluctueren en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer