Bestaat het juiste moment om te starten met beleggen?

Cliché 3: 'Nu is niet het juiste instapmoment'

Is dit wel het juiste moment om te beginnen met beleggen? Veel aspirant-beleggers zien wat er nu allemaal gebeurt in de wereld en twijfelen. De oorlog in Oekraïne, de stijgende energie- en voedselprijzen en de oplopende rente zorgen voor onzekerheid. De waarheid is dat niemand weet wat de beurs in de toekomst gaat doen. We weten alleen wel dat pieken en dalen erbij horen. Koersen zijn nu eenmaal beweeglijk.

Grafiek met gebeurtenissen negatieve impact op aandelenkoersen

Wat is belangrijker: tijd of timing?

Met sparen kun je met relatief weinig risico een mooi spaarpotje opbouwen. Bij beleggen is de kans op meer rendement groter, maar hier staan wel risico’s tegenover, je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Daarbij is tijd in de markt belangrijker dan timing van de markt.

Een voorbeeld: sinds de Grote Financiële Crisis van 2007-2009 zijn er veel dingen gebeurd die in eerste instantie een negatieve impact hadden op de aandelenkoersen. Denk aan de eurocrisis, verschillende politieke gebeurtenissen en natuurlijk de coronacrisis. Maar zelfs als je vlak voor die momenten was begonnen met beleggen, heb je sindsdien alsnog een positief rendement gehaald, als je onderweg maar niet bent uitgestapt. Met andere woorden: wie zich vooral bezighoudt met in- en weer uitstappen en andersom vergroot de kans op een teleurstellend resultaat.

Zorg voor een goede spreiding

Nu bieden resultaten uit het verleden uiteraard geen garantie voor de toekomst, maar hoe langer je belegd blijft, hoe groter de kans is dat je wordt beloond voor het nemen van het risico dat bij beleggen hoort. Daarbij is het verstandig dat je zorgt voor een goede spreiding. Dat kan bijvoorbeeld als je belegt in fondsen met een wereldwijde spreiding, zoals de fondsen van Rabo Beheerd Beleggen.

Het juiste instapmoment bestaat niet

Je bezighouden met wanneer het wel of niet een goed moment is om te beleggen, leidt juist af van de beslissing om te gaan beleggen. Nu kunnen wij niet in de toekomst kijken, maar de tijd leert dat hoe langer je looptijd (ook wel beleggingshorizon genoemd) is, hoe groter de kans dat je kunt profiteren van het rendement-op-rendement effect. Dit betekent dat je niet alleen rendement behaalt op je inleg, maar ook op je eerder behaalde rendement. Je bereikt dit door het behaalde rendement op je beleggersrekening te laten staan, waardoor het rendement ook weer rendeert. Zo kan de waarde van je belegging sneller groeien.

Het loont dus om niet te proberen het juiste moment af te wachten, maar in te stappen zodra je voldoende financiële ruimte hebt. Doe dit met geld wat je voor langere tijd kunt missen, zodat je een eventueel verlies goed kunt maken. Natuurlijk maak je daarbij een bewuste keuze hoeveel risico je precies wilt en kunt nemen met je beleggingen.

Wist je dat...

aan beleggen risico’s verbonden zijn? De waarde van je belegging kan fluctueren en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

phone

Hulp nodig?