Europese aandelen aan kop tegen alle verwachtingen in

14 december 2022 15:08

Europese aandelen gaan verrassend aan kop dit jaar. Ze hebben de afgelopen maanden een inhaalslag gemaakt. Hiervoor zijn verschillende redenen: de positieve winstbijstellingen van Europa ten opzichte van de VS, het doorgeslagen waarderingsverschil tussen de VS en Europa, de lagere energieprijzen en de hogere risicobereidheid bij beleggers. Er blijft nog wel veel onzekerheid over de recessie en de energiecrisis. Daarom kiezen we er op dit moment niet voor om extra te beleggen in Europese aandelen.

Energieprijzen sterk gedaald

De Europese inhaalslag kan niet los worden gezien van de sterk gedaalde prijzen van energie. De vraag is afgelopen maanden gedaald door het warmere weer en de groeivertraging. De prijs voor een megawattuur gas (Dutch TTF - januaricontract) tikte eind augustus 350 euro aan, maar staat nu op 137 euro. Een daling van ruim 60%. De Europese industrie is erg afhankelijk van gas. Lagere gasprijzen zorgen voor een minder slechte uitgangspositie van Europese bedrijven.

Winstontwikkeling

De winstontwikkeling van Europese aandelen is positief geweest ondanks de economische tegenwind dit jaar. De hogere inflatie heeft gezorgd voor een hogere omzetgroei. Daarnaast heeft de energiesector forse winsten laten zien, waardoor op totaalniveau de winsten positief zijn gebleven en de winstverwachtingen naar boven zijn bijgesteld. Door de zwakkere euro is de concurrentiepositie van Europa ten opzichte van de VS sterker geworden.

Europese aandelen zijn relatief goedkoop

Het waarderingsverschil tussen Europa en de VS was en is nog steeds fors. Amerikaanse aandelen zitten gemiddeld op een koers-winstverhouding van 18, hun Europese tegenhangers op 12. Met de toegenomen risicobereidheid in de laatste maanden doordat de inflatiedruk onderliggend aan kracht verliest, is het niet gek dat de relatief goedkope Europese aandelen een sterker herstel laten zien.

Vooruitblik Europa

Ondanks het perspectief op verdere koersstijgingen bij een relatief lage waardering blijven we voorzichtig ten aanzien van Europese aandelen. De zorgen over hoe diep de recessie zal zijn in Europa en de onzekerheid over de energiecrisis houden ons voorzichtig. Daarom kiezen we er niet voor om op dit moment extra te beleggen in Europese aandelen.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.