Wat je als belegger kunt opsteken van 2022

4 januari 2023 13:54

Oorlog, inflatie en forse renteverhogingen: in 2022 was er veel om somber van te worden. Opgeteld ging er zo’n 30 biljoen euro aan marktwaarde in rook op. Kunnen we uit al die malheur misschien nog iets nuttigs opsteken? Hieronder een paar lessen die 2022 ons (opnieuw) heeft bijgebracht.

1. Big Tech is terug op aarde

Jarenlang leken de bomen tot in de hemel te groeien voor techbedrijven zoals Alphabet, Amazon, Apple, Microsoft en Meta. Van nog geen 10% van de totale marktwaarde van de Amerikaanse S&P500 in 2015 groeide ‘Big Tech’ tot een kwart van de S&P500 tijdens de coronapandemie. Tot stijgende rentes, strengere regels voor monopolisten en een gebrek aan goede ideeën (denk aan Mark Zucherberg’s ongelukkige metaverse-avontuur) roet in het eten gooiden. Inmiddels staat Big Tech op 17% van de waarde van de S&P500.

Overigens volgen de techbedrijven daarmee de weg van eerdere beurslievelingetjes, zoals Japanse bedrijven eind jaren 80 en grote mijnbouw- en oliebedrijven en Chinese banken in de jaren nul. Marktdominantie duurt niet voor eeuwig.

Spreiden is daarom het devies. In de beheerportefeuilles leggen we niet alle eieren in één mandje. We spreiden over sectoren, maar ook tussen bedrijven die snelle groei beloven (en relatief duur zijn) en meer traditionele spelers met een lagere groei (maar die juist goedkoop zijn).

2. Ook met obligaties in je portefeuille kan je verliezen

Normaliter vormen obligaties het klassieke, defensieve sluitstuk van een neutrale beleggingsportefeuille. In goede tijden een conservatieve belegging met een beperkte upside, maar in slechte tijden een veilige haven. Toch bleek in 2022 dat je ook met 50% aan obligaties in je portefeuille niet immuun bent voor de gebeurtenissen op de financiële markten. Sterker nog, afgelopen jaar leverden obligaties zelfs meer in dan aandelen. Daar waren vooral de historisch lage rentes aan het begin van 2022 (een lage rente betekent een hoge obligatiekoers) en de inflatie die in 2022 telkens weer hoger uitpakte dan verwacht, debet aan.

Vanwege de lage rentes hebben we er lange tijd voor gekozen minder obligaties op te nemen in de beheerportefeuilles. Inmiddels zijn de aanvangsrendementen aanzienlijk gestegen. Daarom hebben we de weging van obligaties in de loop van 2022 geleidelijk verhoogd.

3. Crypto is een klassieke zeepbel gebleken

Tot 2022 maakten cryptomunten een ongekende opmars door. Have fun staying poor, was iets wat sommige cryptofanaten meer sceptische, traditionele beleggers maar al te graag onder de neus wreven.

In 2022 waren de rollen omgedraaid. Crypto ging veel harder onderuit dan andere, klassieke risicovolle activa. Daarmee bleek nog maar eens dat de eerdere steile koersoploop van crypto geen echt fundament had, maar puur afhing van verwachtingen, sentiment en goedkoop geld.

Cryptobeleggers dachten telkens dat het niet uitmaakte hoeveel je betaalde, als je uiteindelijk maar een goedgelovige ziel kon vinden die jouw cryptomunten voor een hogere prijs van jou zou overkopen – the greater fool theory. Nu die dynamiek weg is, en toezichthouders na de fraude rond cryptobeurs FTX bovenop de markt zijn gedoken, lijkt het erop dat het cryptospel voorlopig voorbij is. Voor onze beheerportefeuilles verandert er niets: we beleggen niet in dit soort speculatieve beleggingen zonder fundamenteel anker in de vorm van rente of dividend en die moeilijk of niet te waarderen zijn.

4. Na schaarste komt overvloed

Begin 2022 kampte de wereld, als gevolg van corona, met toeleveringsketens die helemaal uit het lood waren geslagen: havens aan de Amerikaanse westkust die door personeelstekorten hun containers niet kwijt konden, chipproducenten die de geëxplodeerde vraag niet konden bijbenen, houtschaarste als gevolg van verbouwwoede bij thuisblijvende consumenten. Geen wonder dat de inflatie toen al begon op te lopen.

Eind februari brak ook nog oorlog uit in Oekraïne: de olie- en gasprijzen schoten door het dak. Analisten kwamen dan ook met pessimistische langetermijnprognoses over al deze tekorten, aan havencapaciteit, elektronische chips, hout, fossiele brandstoffen.

Inmiddels weten we wel beter en zijn al deze prijzen terug naar veel lagere niveaus. In de chipsector is zelfs sprake van overproductie, waardoor sommige chipproducenten het moeilijk hebben. En ook grondstofprijzen zijn sinds de top in juni al met ruim 20% gedaald. Dat laat maar weer eens zien hoe efficiënt het marktmechanisme in de economie tekorten kan oplossen.

Blijf belegd

Waar het turbulente beleggingsjaar 2022 niets aan heeft veranderd, is onze overtuiging dat het verstandig is om belegd te blijven en niet te proberen om de markt te timen. Zeer slechte en goede periodes zijn geclusterd en een omslag komt onverwachts. Denk bijvoorbeeld terug aan de zomerrally afgelopen jaar die vrijwel niemand had zien aankomen. Het missen van goede periodes na het incasseren van slechte periodes is funest op de lange termijn. Belegd blijven is daarom het devies.

Vooruitblik op 2023

Benieuwd naar onze verwachtingen voor dit beleggingsjaar? Lees dan het interview met Mary Pieterse-Bloem, hoofd van het Investment Office: “We keren terug naar een normalere beleggingsomgeving”. Of ga direct naar de beleggingsvisie 2023.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.