‘Amerikaanse banken zijn niet duur en bieden aantrekkelijk dividend’
Aandelen van banken vormen een waardevolle aanvulling op onze positie in de VS, betoogt beleggingsstrateeg Peter Vonk. Daarom is deze categorie opgenomen in het 1895 Macrofonds.

Peter, wat verandert er precies in de aandelenportefeuilles?
“Een van de VS-strategieën in het Macrofonds richt zich op Dividend Aristocrats: aandelen die bekendstaan om hun stabiele en langdurige uitkeringen van dividend. Daarin zitten namen als telecombedrijf Verizon en winkelketen Target Corp.
Van die positie in Dividend Aristocrats – 14% van het fonds – is de helft verkocht. In plaats daarvan is een nieuw onderdeel toegevoegd: Amerikaanse banken.”
Behoren banken dan niet tot de dividend aristocrats?
“Nee, dat heeft te maken met de financiële crisis van 2007-2009. Veel banken hebben de uitkering van dividend toen tijdelijk stopgezet. Hierdoor voldeden ze niet langer aan de strikte toelatingscriteria van de dividend aristocrats-index, die vereist dat bedrijven hun dividend minstens 25 jaar op rij verhogen. Hoewel veel banken inmiddels weer hoge dividenden uitkeren, zijn ze sindsdien buiten de index gebleven.”
Wat is de reden om ze nu toe te voegen?
“Naast het feit dat Amerikaanse banken aantrekkelijke dividenden uitkeren, kopen ze veel eigen aandelen in. Dat versterkt het rendement voor aandeelhouders verder.
Bovendien zijn Amerikaanse banken momenteel aantrekkelijk gewaardeerd. De koers-winstverhouding ligt op ongeveer de helft van die van de bredere markt, en de koers-boekwaarde zelfs op een kwart. Ondanks een mogelijke groeivertraging beschikken banken over sterke kapitaalbuffers, waardoor ze schokken zoals een toename van wanbetalingen goed kunnen opvangen. En de huidige hoge rentes versterken hun verdienmodel.”
Hoe zit het met de risico’s? De Grote Financiële Crisis is alweer een tijd geleden, maar de teloorgang van de Silicon Valley Bank ligt nog vers in het geheugen.
“De grootste risico’s zitten bij kleinere regionale banken, waar toezicht en kapitaalbuffers minder robuust zijn. Wij richten ons vooral op de grote namen, zoals JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo en Citigroup. Zij staan er sterk voor.”
President Trump wil regels voor banken versoepelen. Dat kan een aanmoediging vormen voor banken om weer meer risico te gaan nemen.
“Op een termijn van twaalf tot achttien maanden zien wij dit niet als een bedreiging. Integendeel: soepelere regelgeving geeft de banken meer ruimte om krediet te verstrekken, wat hun winstgevendheid ten goede komt. Ook zorgen de beweeglijke markten voor meer handel, goed voor de winsten van de banken.
Banken zijn wel gevoelig voor een recessie. Maar de kans daarop is in onze ogen kleiner geworden, mede doordat Trump recent is teruggekomen op zijn eerdere dreiging met wederkerige handelstarieven en nu inzet op onderhandelingen.”
Betekent de toevoeging van Amerikaanse banken dat we meer in de VS beleggen?
“Nee, dit is een verschuiving binnen onze Amerikaanse beleggingen. Per saldo verandert de weging niet: de VS blijft licht onderwogen. Dat wil zeggen: we beleggen iets minder in Amerikaanse aandelen dan de weging die ze hebben in de wereldindex.”
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.