Als je belegt in obligaties leen je geld uit aan een onderneming of overheid. Met een obligatie wordt je geen mede-eigenaar van de instelling, zoals bij een aandeel het geval is. In ruil voor je lening ontvang je rente. Deze wordt coupon genoemd.

Een obligatie heeft meestal een duidelijke einddatum waarop je je geld terugkrijgt. Wanneer een onderneming een uitstel van betaling heeft aangevraagd of failliet gaat, ontvang je niets. Dit is een risico, maar komt niet vaak voor.

In welke obligaties kun je beleggen bij de Rabobank?

Je kunt bij ons handelen in de meest gangbare staatsobligaties en bedrijfsobligaties. Ons assortiment bestaat uit obligaties die in euro noteren en daarnaast de acht meest verhandelde valuta: Amerikaanse dollar, Brits pond, Canadese dollar, Australische dollar, Nieuw-Zeelandse dollar, Zwitserse franc, Noorse kroon en Zweedse kroon.

De bedrijfsobligaties die wij selecteren, zijn obligaties met een hoge kredietwaardigheid. Zo kun je bijvoorbeeld niet direct handelen in obligaties van bedrijven die niet voldoen aan onze criteria voor de wapenindustrie.

Het actuele assortiment kun je vinden als je belegt bij de Rabobank, via Rabo Online Bankieren of de Rabo Bankieren App.

Hoeveel risico loopt je door te beleggen in obligaties?

Als je geld uitleent, wil je weten hoe kredietwaardig de instelling is waar je je geld aan uitleent. De kredietwaardigheid wordt weergegeven in ratings. Deze lopen van ‘AAA’ (hoogste beoordeling voor kredietkwaliteit) naar D (laagste beoordeling kredietkwaliteit). Ook staatsobligaties krijgen deze rating. Hoe hoger de rating, hoe waarschijnlijker het is dat de hoofdsom en coupons worden terugbetaald. Nederlandse staatsleningen hebben bijvoorbeeld de hoogste rating (AAA).

Obligaties in vreemde valuta brengen extra risico's met zich mee.