Beleggen in obligaties

Als belegger wil je je verdiepen in verschillende beleggingsmogelijkheden. Wij helpen je daar graag bij door op deze pagina meer informatie te geven over obligaties. Want wat is nu eigenlijk de betekenis van obligaties, zijn er risico’s en welke obligaties kun je bij ons kopen? Je leest het allemaal hieronder.

Betekenis van obligaties

Als je belegt in obligaties leen je geld uit aan een onderneming of overheid. Met een obligatie word je geen mede-eigenaar van de instelling, zoals bij een aandeel het geval is. In ruil voor je lening ontvang je rente. Deze wordt coupon genoemd. Een obligatie heeft meestal een duidelijke einddatum waarop je je geld terugkrijgt. Wanneer een onderneming een uitstel van betaling heeft aangevraagd of failliet gaat, ontvang je niets. Dit is een risico, maar komt niet vaak voor.

Illustratie thermometer

Risico’s van beleggen in obligaties

Als je geld uitleent, wil je weten hoe kredietwaardig de instelling is waar je je geld aan uitleent. De kredietwaardigheid wordt weergegeven in ratings. Deze lopen van ‘AAA’ (hoogste beoordeling voor kredietkwaliteit) naar D (laagste beoordeling kredietkwaliteit). Ook staatsobligaties krijgen deze rating. Hoe hoger de rating, hoe waarschijnlijker het is dat de hoofdsom en coupons worden terugbetaald. Nederlandse staatsleningen hebben bijvoorbeeld de hoogste rating (AAA).

Obligaties in vreemde valuta brengen extra risico's met zich mee.

Obligaties kopen bij Rabobank

Je kunt bij ons handelen in de meest gangbare staatsobligaties en bedrijfsobligaties. Ons assortiment bestaat uit obligaties die in euro noteren en daarnaast de acht meest verhandelde valuta: Amerikaanse dollar, Brits pond, Canadese dollar, Australische dollar, Nieuw-Zeelandse dollar, Zwitserse franc, Noorse kroon en Zweedse kroon.

De bedrijfsobligaties die wij selecteren, zijn obligaties met een hoge kredietwaardigheid. Zo kun je bijvoorbeeld niet direct handelen in obligaties van bedrijven die niet voldoen aan onze criteria voor de wapenindustrie.

Het actuele assortiment kun je vinden als je belegt bij Rabobank, via Rabo Online Bankieren of de Rabo App.

Veelgestelde vragen

Hoe plaats ik een beleggingsorder?

Koop en verkoop je beleggingen zelf online via Rabo Online Bankieren of de Rabo App.
Bekijk het stappenplan.

Het is ook mogelijk om je beleggingsorder telefonisch te plaatsen. Bel hiervoor de orderlijn van het Service Centrum Beleggen op 030-2313131 (lokaal tarief). Het Service Centrum Beleggen is bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur. Voor telefonische orders geldt een vaste opslag van € 10 per order.

Welke ordertypes zijn er en hoe stel ik een limiet in?

Als je een order doorgeeft, kun je kiezen uit verschillende ordertypes. De meest voorkomende ordertypes zijn: limietorder, bestens order, stop loss order en stop limiet order. Het instellen van een limiet of activatieprijs kun je in Rabo Online Bankieren of de Rabo App tijdens het plaatsen van je order.

Meer uitleg over de verschillende ordertypes
Wanneer ontvang ik het Jaaroverzicht beleggen?

Heb je een beleggingsportefeuille bij ons? Dan ontvang je eind januari het Jaaroverzicht Beleggingsportefeuille. Dit overzicht gebruik je bij het controleren van je voorlopig ingevulde belastingaangifte. Het Jaaroverzicht Beleggingsportefeuille krijg je in 'Berichten' in Rabo Online Bankieren en de Rabo App. Heb je geen toegang tot Rabo Online Bankieren? Dan ontvang je het Jaaroverzicht Beleggingsportefeuille per post.

Alles over Jaaroverzicht beleggen
Hoe kan ik buitenlandse bronbelasting verrekenen of terugvragen?

Nederland heeft belastingverdragen afgesloten met een aantal landen om te voorkomen dat je dubbel belasting betaalt. In de verdragen zijn rente- en dividendbelastingpercentages afgesproken. Het deel van de bronbelasting dat je volgens het belastingverdrag niet kunt terugvorderen, kun je verrekenen met de belasting die in Nederland in box 3 is verschuldigd. Voor het meerdere kun je een verzoek tot teruggaaf indienen bij de buitenlandse belastingdienst. Wij kunnen dit proces tegen betaling van kosten voor je verzorgen.

Lees meer over hulp bij terugvragen buitenlandse bronbelasting