Geldautomaten gaan veranderen

De geldautomaten in Nederland gaan veranderen. Rabobank, ABN AMRO en ING werken samen aan een netwerk van geldautomaten. Zo blijft contant geld voor iedereen voldoende beschikbaar. De automaten van de drie banken krijgen allemaal hetzelfde uiterlijk (geel) en dezelfde naam: Geldmaat.

Geldmaat geldautomaat in het straatbeeld

Wanneer gaan de geldautomaten veranderen?

De eerste geldautomaten zijn in juni overgegaan naar het nieuwe merk Geldmaat. Om alle geldautomaten te kunnen voorzien van nieuwe software en het nieuwe uiterlijk is veel tijd nodig. Automaat voor automaat moet worden aangepast. Dit duurt tot eind 2020.

Waarom veranderen de geldautomaten?

We gebruiken steeds vaker een bankpas om te betalen, maar contant geld moet wel beschikbaar blijven. Door samen een netwerk in te richten, zijn minder geldautomaten nodig om toch iedereen te kunnen voorzien van contant geld. Vaak staan nu verschillende automaten van verschillende banken dicht bij elkaar. Dat is straks met automaten van één merk niet meer nodig.

Wat betekent dit voor jou?

Je houdt je eigen bankpas. Je blijft klant van de Rabobank. Je kunt bij elke automaat zo veel en zo vaak opnemen als saldo en limiet toestaan. Je hoeft zelf niets te doen.

Verandert de locatie van geldautomaten?

Veel geldautomaten blijven op plaatsen waar nu ook een geldautomaat staat. Soms worden ze verplaatst naar een omgeving waar (meer) winkels zijn. Er zullen ook nieuwe locaties bijkomen. Er komen vooral minder automaten op locaties waar nu automaten van verschillende banken dicht bij elkaar staan. Om te bepalen hoeveel automaten op deze locaties echt nodig zijn, kijken we naar het gebruik van de automaten.

Wat verandert er bij jou in de buurt?

Omdat het ombouwen twee jaar duurt en er voor elke locatie veel geregeld moet worden, kunnen we nog geen eindbeeld geven. Op de site van Geldmaat zie je wel per gemeente en per wijk wat er het lopende kwartaal verandert. Ook zie je in de locatiewijzer waar nu geldautomaten beschikbaar zijn, zowel van Geldmaat als van de afzonderlijke banken. Zo kun je goed zien wat er in jouw buurt beschikbaar is.

Heeft dit ook gevolgen voor zakelijke klanten?

De automaten voor het storten van geld, voor muntgeld en voor sealbags veranderen ook. Dit gebeurt pas in de loop van 2019 en 2020. We informeren je daarover later.

Service en Contact