Op vakantie of sparen?

Uit onderzoek van het Nibud (2019) blijkt dat minder dan de helft van de Nederlanders het vakantiegeld daadwerkelijk uitgeeft aan een vakantie. Bijna twee van de vijf van de ondervraagden gebruikt het geld om te sparen. In 2002 deed nog slechts één op de vijf dat, het vakantiegeld wordt dus steeds vaker gebruikt om te sparen.

Sparen voor een buffer

De helft van de Nederlanders die het vakantiegeld spaart, spaart voor een buffer. Het is verstandig om een buffer op te bouwen, zodat je altijd wat geld achter de hand hebt. Weet je nog niet hoeveel geld jij nodig hebt voor jouw buffer? Bereken deze dan eerst met de Nibud Bufferberekenaar.

Beleggen

Veel mensen vinden het interessant om te gaan beleggen. Het aantal bovenmodale huishoudens dat met het vakantiegeld belegt, is volgens het Nibud ten opzichte van vorig jaar verdubbeld. Beleggen met je vakantiegeld is dus populair.

Extra aflossen op je hypotheek

Een klein aantal van de Nederlanders (15%) gebruikt het vakantiegeld om de hypotheek mee af te lossen. Door extra af te lossen op je hypotheek kun je de maandlasten verlagen of de looptijd verkorten. Benieuwd wat je kunt besparen op je hypotheek? Doe dan de afloscheck.

Op vakantie

Natuurlijk kun je je vakantiegeld ook gewoon gebruiken voor een heerlijke vakantie. Om je goed voor te bereiden op je vakantie, hebben we een aantal praktische tips voor je op een rij gezet. Zo kun jij straks zonder zorgen volop van je vakantie genieten.