Persoon rekent uit hoeveel hij spaart

Meer spaargeld: slim kiezen en goede gewoontes vasthouden

Ruim een derde van de Nederlanders zag het spaargeld binnen hun huishouden toenemen sinds de coronacrisis. Vooral omdat het door de lockdown maatregelen lastiger werd om uitgaven te doen. Begin april hielden we een enquête onder ruim 1.500 Nederlanders tussen de 20 en 70 jaar oud waaruit blijkt dat 34% van de Nederlanders verwacht dat het spaargeld de komende twaalf maanden zal toenemen. Je kunt het geld op een spaarrekening zetten, ermee beleggen of investeren in je woning. Bepaal zelf wat bij je past. Laat je inspireren door de tips in dit artikel.

hier komt de alt tekst

Carlijn Prins

Rabobank-econoom

“32% van de Nederlanders verwacht dat ze het komende jaar uitgaven zullen doen die bijdragen aan langere termijn vermogensopbouw.”

Tips om meer uit je geld te halen

Heb je al een buffer opgebouwd? Dan is de volgende stap meestal sparen of beleggen, of allebei. We leggen je graag de voor- en nadelen uit en je kunt berekenen wat sparen en/of beleggen je kan opleveren.

Wat kun je nog meer doen?

Huis kopen

Met inzicht, tips en oplossingen helpen we jou stap voor stap naar je droomhuis.

Zet de eerste stap
Los extra af op je hypotheek

Als je extra aflost op je hypotheek, dan betaal je een deel van jouw hypotheekschuld terug. Een prettig idee, want zo kun je ervoor zorgen dat jouw maandbedrag daalt en houd je bijvoorbeeld geld over voor andere dingen. Heb je nog geen koopwoning? Dan kan dit een slimme investering zijn om vermogen op te bouwen.

Lees meer over extra aflossen
Vul met belastingvoordeel pensioenpotje aan

Waarschijnlijk bouw je, zoals de meeste Nederlanders AOW op. Om ervoor te zorgen dat dit voldoende is om straks rond te komen, kun je dit potje aanvullen. Je kunt je pensioenpotje aanvullen door te sparen en/of te beleggen met belastingvoordeel. De keuze is aan jou.

Hoe je je pensioenpotje kunt aanvullen
Verduurzaam je huis

Een duurzaam huis kan je veel opleveren. Meer wooncomfort, een lagere energierekening en in veel gevallen stijgt de waarde van jouw woning. Benieuwd wat jij kunt besparen? De de HuisScan en ontdek de mogelijkheden voor jouw woning.

Doe de HuisScan

Houd je goede geldgewoontes vast

Uit het onderzoek zagen we dat bij 35% van de Nederlanders het spaargeld binnen hun huishouden is toegenomen in de afgelopen 12 maanden. Nederlanders verwachten niet het komend jaar massaal uitgaven in te halen die door de coronamaatregelen niet konden. Dus bijvoorbeeld een keer extra op vakantie gaan. Wel verwacht 46% van de Nederlanders meer uit te geven aan zaken zoals vakantie, uit eten gaan en kleding dan tijdens het coronajaar. Hoe zorg je ervoor dat je niet meer uitgeeft dan je van plan bent of kunt veroorloven?

Geld uitgeven gaat om keuzes maken. We helpen je om slim te kiezen, of om nieuwe gewoontes vast te houden of aan te leren waarmee geld besparen makkelijker wordt en blijft. Het Nibud heeft een aantal tips hiervoor die we graag met je delen. Doe er je voordeel mee!

1. Zwakke plekken en vaste gewoontes

We hebben allemaal ‘zwakke plekken’ waar het om geld uitgeven gaat. De nieuwste smart-phone, kleding voor de kinderen, of lekker eten in een restaurant… Misschien zwicht je sneller op vakantie, e-shoppend op de bank, of tijdens een winkelmiddag met een vriendin die wat meer te besteden heeft. Wil je minder uitgeven? Door bewust te zijn van je zwakke plekken kun je verleidelijke situaties beter herkennen en uit de weg gaan. De lockdown heeft je misschien geholpen aan nieuwe vaste gewoontes die minder geld kosten. Wandelen met vrienden kan wellicht een prima vervanger zijn voor de winkelmiddag. En hoe gezellig was het wel niet om thuis ‘uit eten te gaan’ met vrienden? Het scheelt oppas en (te) dure wijn in het restaurant.

2. 'Gestuurde’ keuzes

Mensen houden van het hebben van keuzes, maar niet van keuzes maken… Vaak staat op websites één keuze alvast aangevinkt in de lijst met opties. Dit verschijnsel zorgt er bijvoorbeeld voor dat mensen vaak lang bij dezelfde zorgverzekering of energieleverancier zijn aangesloten zonder deze te hebben vergeleken met andere aanbieders. Maar er zijn meer (online) verleidingstechnieken: beperkte voorraad, gratis verzending, de mening van enthousiaste kopers… Hoe beter je dit herkent, hoe minder vatbaar je ervoor bent.

3. Maak een begroting

Als je weet hoeveel je te besteden hebt kun je betere keuzes maken bij het uitgeven van je geld. Maak daarom een begroting en zet je inkomsten en uitgaven eens op een rij. Bijvoorbeeld met behulp van het Nibud Persoonlijk Budgetadvies. Of kijk daarvoor in de Rabo App. Ga naar 'Inzicht' in het menu van je app en je ziet direct hoe je ervoor staat.

Inzicht in de Rabo App

4. Duur = lekkerder?!

Hoe kan het dat we denken dat dure dingen vanzelfsprekend beter zijn? Onze hersenen maken altijd vergelijkingen. We vergelijken producten onder andere op basis van prijs. Bij hogere prijzen gaan we uit van een betere kwaliteit. Alleen al denken dat iets duurder is, laat onze hersenen het beloningsysteem activeren. Dit zorgt ervoor dat we meer plezier hebben van het product.

Is iets écht lekkerder of mooier, of lijkt dat alleen maar zo omdat je meer hebt betaald? Want die twee gaan dus niet altijd samen!

5. Cognitieve dissonantie

Soms doen we een dure aankoop, ook al hadden we ons voorgenomen om minder uit te geven. Vaak praten we dat goed voor onszelf door te zeggen: ‘Maar het is zo’n goede deal’, of: ‘Ach, ik heb het verdiend na zo’n rotdag’.

Dit fenomeen heet cognitieve dissonantie. We doen iets anders dan wat we ons voorgenomen hadden. Dat geeft een ongemakkelijk gevoel. Als we het in ons hoofd (onbewust) weer goedpraten, voelen we ons direct beter. Herken je dat ook bij jezelf?

6. Je gegevens als ruilmiddel

Cashback-acties, korting achteraf op je bankstel: als het om een product gaat dat je toch al wilde kopen, kan dat waardevol zijn. Bedenk wel eerst waar je jouw gegevens achterlaat. Misschien bespaar je nu iets, maar ontvang je voortaan veel (digitale) reclame of telefoontjes.

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van teksten van nibud.nl over ‘Bewust uitgeven’.

Benieuwd naar het volledige onderzoek? Klik dan hier