Een stel zit op de bank van hun woonkamer iets op te zoeken op de laptop

Huurders vinden sparen moeilijker

Woon je in een huurwoning? Grote kans dat je sparen moeilijker vindt dan iemand met een koopwoning. En dat heeft niets met jouw spaarskills te maken. Het zit zo.

Huren vs. kopen

Huurders zijn vaak een groter deel van hun inkomen kwijt aan (vaste) woonlasten. Denk bijvoorbeeld aan huur en verzekeringen. Dit maakt het voor hen lastiger om geld opzij te zetten dan voor mensen met een koopwoning. Dit blijkt uit een enquête onder bijna 10.000 Rabobank-klanten tussen de 20 en 45 jaar.

Zowel huurders in gereguleerde huur (hier valt ook de sociale huur onder) als de vrije sector geven aan dat ze meer zouden willen sparen, maar te veel vaste lasten hebben waarop niet kan worden bezuinigd. Het maakt hierbij niet uit hoe hoog hun inkomen is, hoe oud ze zijn en of ze wel of geen spaardoel hebben.

Infographic huurders sparen minder

Financiële verschillen

Ook bij huurders onderling zie je verschillen. Huur je in de vrije sector? Dan is sparen waarschijnlijk nog lastiger door de hoge lasten. Dit is niet zo gek. Want de huur voor nieuwe huurders ligt in de vrije sector al bijna op € 1.000 per maand.In de gereguleerde huur is dit bedrag niet hoger dan zo'n € 700 per maand. Maar hoewel dit bedrag wat lager ligt, geven ook huurders in de gereguleerde huur vaker dan huiseigenaren aan dat ze teveel vaste lasten hebben om meer te kunnen sparen.

Podcast: Huurders hebben meer moeite met sparen dan huiseigenaren

Waarom sparen huurders zoveel minder dan huiseigenaren? Volgens Carlijn Prins en Nic Vrieselaar ervaren huurders hun hoge vaste lasten als belangrijkste belemmering om (meer) te sparen. En dit terwijl je tegenwoordig relatief veel eigen geld nodig hebt om een huis te kunnen kopen. Een podcast over ‘Generation Rent’. Interviewers: Karolina Ryszka en Menno Middeldorp.

Minder spaargeld

Als je het vergelijkt met huiseigenaren hebben huurders meestal ook minder spaargeld. De kans dat zij minder dan € 2.500 spaargeld hebben, is zelfs twee keer zo groot als voor huiseigenaren. Dit is ruim onder het minimumbedrag dat het Nibud adviseert als buffer of reservepotje.

Huurder? Zo kun je toch sparen.

Sparen is dus vaak moeilijker voor iemand die huurt. Maar moet je het dan maar opgeven? Nee, natuurlijk niet. Er zijn nog genoeg opties over om stiekem toch te sparen. We zetten er een paar voor je op een rij: