Header van straat met woningen

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Kun je je hypotheek onverhoopt niet meer betalen? En is dit niet jouw eigen schuld? De Stichting Waarborgfonds Eigen Woning zorgt ervoor dat de Rabobank, als hypotheekverstrekker, het niet-afgeloste bedrag toch terugkrijgt. Hierdoor blijf jij niet met een restschuld zitten. Dit noemen we Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Wat is NHG?

Bij het kopen van een huis kun je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Je betaalt dan een eenmalig bedrag waardoor de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning borg staat voor jouw lening. Mocht je tijdens de looptijd van de hypotheek buiten jouw schuld betalingsproblemen krijgen, dan zorgt het waarborgfonds voor de terugbetaling aan de Rabobank. Daarnaast betaal je voor een hypotheek met NHG een lagere rente.

Bekijk hier onze actuele hypotheekrente met NHG

Maximale bedrag NHG

Per 1 januari 2021 is het maximale bedrag wat je kunt lenen met NHG vastgesteld op € 325.000. Dit is inclusief notariskosten, eventuele verbouwingskosten en overige kosten. Dit bedrag mag niet hoger zijn dan de waarde van de woning. Wil je energiebesparende maatregelen nemen? Dan mag je meer lenen dan de woningwaarde. De maximale woningwaarde is nog steeds € 325.000, maar de NHG-grens ligt dan op € 344.500. Dit extra bedrag moet je dan wel volledig besteden aan energiebesparende voorzieningen.

Bekijk hier onze actuele hypotheekrente met NHG

Start jouw Eerste-huis-gesprek

Gratis Eerste-huis-gesprek met een adviseur

Je eerste huis kopen kan een uitdaging zijn als je een tijdelijk contract hebt of een studieschuld. Omdat elke situatie anders is, denken we graag met je mee. Daarom bieden we het Eerste-huis-gesprek aan. Zo weet je binnen 30 minuten wat financieel haalbaar is.

Vraag een Eerste-huis-gesprek aan

Kosten NHG

Om Nationale Hypotheek Garantie toe te voegen aan je hypotheek betaal je een eenmalig bedrag. Per 1 januari 2021 is dit bedrag 0.7% van het totale hypotheekbedrag. Dit betekent dat je voor een hypotheek van € 200.000 een bedrag van € 1.400 betaalt voor NHG. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Bestaande hypotheek oversluiten naar NHG

Je kunt je hypotheek zonder NHG oversluiten naar een hypotheek met NHG. Uiteraard moet je lening wel aan de voorwaarden voor NHG voldoen. Onze financieel adviseurs adviseren je hier graag over.

Voorwaarden NHG

Kijk voor meer informatie over NHG en de voorwaarden op de website van NHG.