Let op! Geld lenen kost geld

Bouwdepot

Een aparte rekening bij je hypotheek voor nieuwbouw of je verbouwing.

    Zelf rekeningen van leveranciers betalen via Online BankierenMaximale looptijd van het bouwdepot is 2 jaarDe rente die je betaalt is gelijk aan de rente die je ontvangt over je bouwdepot
Gereedschapskist voor bouwdepot

Wat is een bouwdepot?

Je kunt van ons geld lenen om een woning te bouwen, te verbouwen of te verduurzamen. Het geld dat je leent, storten wij op een speciale rekening. Deze rekening noemen wij een bouwdepot. Met het geld in het bouwdepot kun je zelf de rekeningen van de bouw of (verduurzamings-) verbouwing betalen. Bijvoorbeeld die van de aannemer. Er komt hierdoor steeds minder geld in het bouwdepot te staan. Op een gegeven moment is het bouwdepot leeg.

Een bouwdepot aanvragen

Een bouwdepot vraag je aan bij je hypotheekverstrekker. Samen met je hypotheekadviseur bepaal je welk bedrag van je hypotheek in het bouwdepot gaat. Het geld in je bouwdepot gebruik je om zelf de facturen van aannemers en andere leveranciers te betalen. De rente die je ontvangt over het bouwdepot is gelijk aan de rente die je betaalt over je hypotheek. De looptijd van het bouwdepot bij Rabobank is maximaal twee jaar.

Direct bij het uitboeken van het geld uit de hypotheeklening, bijvoorbeeld na het notarisbezoek, wordt het bouwdepot geopend. Het is niet mogelijk om op een later moment een bouwdepot te openen of deze tussentijds te verhogen.

Groendepot

Een Rabo Groendepot is een bouwdepot speciaal voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Je hebt twee jaar de tijd om te beslissen hoe jij je woning wilt verduurzamen. Dit geeft jou de tijd om hier rustig over na te denken. Zolang je het geld in je Groendepot niet gebruikt, ontvang je hier een rentevergoeding over die gelijk is aan de afgesproken hypotheekrente.

Hoe werkt een bouwdepot

Een bouwdepot is een rekening die hoort bij de hypothecaire lening waaruit je de kosten van een nieuwbouwwoning of een verbouwing betaalt. Een bouwdepot is dus geschikt voor jou als je geld leent om een woning te (laten) bouwen, te verbouwen en/of te verduurzamen. Aan een bouwdepot zijn regels verbonden. Dit is wat je moet weten:

Rabo helpt Thumbnail bouwdepot

Alles over het bouwdepot

Wil jij meer weten over een bouwdepot? In deze video zet onze Financieel Adviseur alles nog eens voor je op een rijtje. Zo weet jij straks alles wat je wil weten en kan je bepalen of een bouwdepot bij jouw situatie past. Wel zo handig.

Voorwaarden van het bouwdepot

Als je een bouwdepot opent, is het belangrijk je zo goed mogelijk te informeren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Een bouwdepot is mogelijk met zowel Basis - als Plusvoorwaarden en in combinatie met alle rentevaste periodes.

Wat je kan betalen uit het bouwdepot

Dit mag je betalen vanuit je bouwdepot

Als je gaat (ver)bouwen mag je alle kosten die nodig zijn voor de bouw of verbouwing van je woning betalen uit je bouwdepot. Dit zijn de kosten voor een aannemer of architect en kosten voor bouwmaterialen. Ga je alleen je keuken of badkamer verbouwen, dan kan je dit ook betalen uit het bouwdepot. Daarnaast mag je alle kosten die je maakt voor het verduurzamen van je woning betalen.

Dit mag je niet betalen vanuit je bouwdepot

Spullen die je bij een verhuizing mee kunt nemen en kosten voor de inboedel mag je niet betalen vanuit je bouwdepot. Denk aan gordijnen en meubels. Twijfel je? Neem dan contact op met jouw Rabobank.

Hoe werkt betalen vanuit een bouwdepot?

Rabobank

Stap 1: kies hoe jij je rekeningen wil betalen

Bij het afsluiten van het bouwdepot geef je aan op welke manier je jouw rekeningen wil betalen. Via Rabo Online Bankieren, de Rabo App, de Rabofoon of overboekingsformulieren. Kies je voor betalen via Rabo Online Bankieren of de Rabo App? Dan zorgen wij ervoor dat je jouw bouwdepot via online bankieren kunt gebruiken.

Een illustratie van een pinpas, met munten die eruit springen

Stap 2: betaal rechtstreeks of via je eigen rekening

Een rekening van bijvoorbeeld de aannemer of architect kun je rechtstreeks vanuit je bouwdepot betalen. Heb je de rekening betaald vanaf je eigen rekening? Dan kun je het betaalde bedrag vanuit je bouwdepot overmaken naar jezelf.

Rabobank

Stap 3: dit mag je per keer betalen

Je kunt per keer een bedrag van maximaal € 5.000 uit je bouwdepot betalen. Bij grote(re) uitgaven kun je je limiet tijdelijk of permanent verhogen. Na het verhogen van je limiet moet je altijd 4 uur wachten voordat je je overboeking kunt doen.

Veelgestelde vragen over het bouwdepot

Is een bouwdepot iets voor jou?

Onze adviseurs vertellen je graag meer over het bouwdepot. Maak een afspraak voor een gratis oriënterend hypotheekgesprek.

phone

Hulp nodig?