Financiering

Stap 2: Je duurzame verbouwing financieren

Je wilt jouw woning duurzamer maken en bent benieuwd hoe je dit kunt financieren. Er zijn verschillende slimme mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld spaargeld gebruiken of een duurzaamheidslening afsluiten. Ook kun je met een Groendepot energiebesparende maatregelen vaak meefinancieren in je hypotheek. Tijdens een persoonlijk gesprek met een financieel adviseur ontdek je welke optie het beste bij jouw situatie past.

Jouw persoonlijke adviseurTijd en ruimte met het Rabo GroendepotDuurzaamheidskorting bij een energiezuinig huis
Maak een afspraak

Eigen spaargeld

Eigen vermogen zoals spaargeld gebruiken voor een duurzame verbouwing is vaak voordeliger dan het afsluiten van een lening. Je hebt dan lagere maandlasten door een lagere energierekening en waardevermeerdering van je huis zonder dat jouw schuld stijgt.

Maak een spaarpotje aan

Sluit een hypotheek af

Er zijn meerdere regelingen waarmee je een extra hypotheek of extra ruimte kunt krijgen om de kosten van een duurzame verbouwing te financieren. Onze adviseurs bespreken graag jouw persoonlijke mogelijkheden met je.

Maak een afspraak
Een extra hypotheek op basis van de woningwaarde

In 2018 kun je tot 100% van de woningwaarde lenen. Wil je jouw huis duurzaam verbouwen? Dan kun je de kosten voor energiebesparende maatregelen meenemen in je hypotheek. Ook bij een hypotheek met NHG. Voorwaarde is dat de totale hypotheek niet meer dan 106% van de waarde van het huis ná verbouwing mag bedragen. En het extra leenbedrag moet helemaal worden besteed aan de energiebesparende maatregelen.

Voorbeeld
Woningwaarde: €250.000
Maximale hypotheek (100% van de woningwaarde): €250.000
Maximale hypotheek met energiebesparende maatregelen (106%): €265.000

Een extra hypotheek op basis van jouw inkomen

Als je energiebesparende maatregelen neemt, wordt jouw energierekening vaak lager. Daarom kun je voor de kosten van een duurzame verbouwing tot € 9.000 extra hypotheek krijgen. Om voor deze extra hypotheek in aanmerking te komen, moet jouw jaarinkomen minimaal € 33.000 zijn. Deze regeling geldt ook voor de aankoop van een woning met een energielabel van minimaal A++.

Groenhypotheek

Koop je een milieuvriendelijke en duurzame nieuwbouwwoning? Dan kan de Rabo GroenHypotheek interessant voor je zijn. Met de Rabo GroenHypotheek krijg je tijdens jouw eerste rentevaste periode korting op de hypotheekrente voor 10 jaar vast.

Meer lezen over de Rabo Groenhypotheek

Extra financieringsruimte voor NulopdeMeter woning

Bij het kopen of verbouwen naar een NulopdeMeter woning kun je maximaal € 25.000 extra hypotheek krijgen omdat je per saldo geen energierekening hebt. Om voor deze extra ruimte in aanmerking te komen gelden een aantal voorwaarden:

je moet met een energieprestatiecertificaat of rapport aantonen dat er daadwerkelijk sprake is van een Nulopdemeter-woningjouw inkomen moet minimaal € 33.000 zijner is voor minimaal 10 jaar een energieprestatiegarantie afgegeven door de bouwende partij
Extra financieringsruimte voor woning met een EPC of EI ≤0

Wanneer je een woning koopt met een energie-index (EI) of een energieprestatie-coëfficient (EPC) gelijk aan of lager dan nul kun je maximaal € 15.000 extra hypotheek krijgen. Een Energie-Index wordt opgesteld door een gecertificeerde energieadviseur. Je kunt de EPC berekening van jouw huis opvragen bij de aannemer, makelaar of projectontwikkelaar.

Het Rabobank Groendepot

Het Groendepot is een bouwdepot speciaal voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Met dit bouwdepot heb je voor 24 maanden een rekening tot je beschikking waar je jouw duurzame verbouwing mee kunt betalen. Zolang je het geld niet gebruikt, ontvang je hierover een rentevergoeding die gelijk is aan de afgesproken hypotheekrente. Met het Groendepot leg je je niet vast op specifieke maatregelen, maar kun je later bepalen aan welke energiebesparende maatregelen je het geld besteedt. Met onze duurzaamheidspartner GreenHome helpen wij je graag mee op weg.

Lees meer over het Rabo Groendepot

Sluit de Duurzaamheidslening af

De Duurzaamheidslening is een persoonlijke lening met speciale rente voor het verduurzamen van je eigen woning. Via de Duurzaamheidslening is het mogelijk om tegen een aantrekkelijke rente geld te lenen voor energiebesparende maatregelen.

Lees meer over Duurzaamheidslening

Sluit een Energiebespaarlening af

Via de Energiebespaarlening is het mogelijk om tegen een aantrekkelijke rente geld te lenen voor energiebesparende maatregelen. De Energiebespaarlening put uit het Nationaal Warmtefonds. De overheid, ASN-bank, de Rabobank, de Council of Europe Development Bank (CEB) en de Europese Investeringsbank (EIB) maken deze lening mogelijk.

Lees meer over de Energiebespaarlening

Duurzaam wonen

Korting op je hypotheekrente

Koop je een energiezuinige woning die voldoet aan de nieuwste duurzaamheidsnormen, of verduurzaam je je bestaande woning, en sluit je je hypotheek af bij de Rabobank? Dan belonen we dit met korting op je hypotheekrente. Dat scheelt niet alleen in je energiekosten, maar ook in je maandelijkse hypotheeklasten.

Lees meer

Wil je meer weten over duurzaam wonen?

Onze adviseurs vertellen je graag meer over duurzaam wonen. Maak een afspraak en ontdek welke energiebesparende maatregelen jij kunt toepassen.

Maak een afspraak