Energiezuinige maatregelen bespreken

Financiering duurzaam bouwen of verbouwen

Je wilt jouw woning duurzaam verbouwen. Hoe kan je dit het beste financieren? Er zijn verschillende slimme mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld spaargeld gebruiken of een duurzaamheidslening afsluiten. De verschillende mogelijkheden hebben wij voor jou op een rij gezet.

Eigen spaargeld

Je spaargeld gebruiken om je woning te verduurzamen is een zeer goede investering. Hiermee kan je investeren in een lagere energierekening, een positieve bijdrage aan het mileu en je woningwaarde kan ook nog eens stijgen.

Als je Rabo Internetsparen hebt maak je via de Rabo App en Rabo Online Bankieren gemakkelijk een spaarpotje aan.

Maak een spaarpotje aan

Korting op je hypotheekrente

Koop je een energiezuinige woning die voldoet aan de nieuwste duurzaamheidsnormen, of verduurzaam je je bestaande woning en sluit je je hypotheek af bij de Rabobank? Dan belonen we dit met korting op je hypotheekrente. Dan ontvang jij korting op je hypotheekrente. Dat kan niet alleen schelen in de energiekosten maar ook in je maandelijkse hypotheeklasten.

Bekijk de kortingsmogelijkheden
Illustratie van een huis met zonnepaneel

Groendepot

Een Rabo Groendepot is een bouwdepot speciaal voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Je hebt twee jaar de tijd om te beslissen hoe jij je woning wilt verduurzamen. Dit geeft jou de tijd om hier rustig over na te denken. Zolang je het geld niet gebruikt, ontvang je hierover een rentevergoeding die gelijk is aan de afgesproken hypotheekrente.

Lees meer over het GroendepotInterview: zonnepanelen dankzij Rabo Groendepot

Groenhypotheek

Koop je een milieuvriendelijke en duurzame nieuwbouwwoning? Dan kan de Rabo GroenHypotheek interessant voor je zijn. Met de Rabo GroenHypotheek krijg je tijdens jouw eerste rentevaste periode korting op de hypotheekrente voor 10 jaar vast.

Lees meer over de Rabo Groenhypotheek

Duurzaamheidslening

De Duurzaamheidslening is een persoonlijke lening met speciale rente voor het verduurzamen van je woning. Via de Duurzaamheidslening is het mogelijk om tegen een aantrekkelijke rente geld te lenen voor energiebesparende maatregelen.

Energiebespaarlening

Via de Energiebespaarlening is het mogelijk om tegen een aantrekkelijke rente geld te lenen voor energiebesparende maatregelen. De Energiebespaarlening put uit het Nationaal Warmtefonds. De overheid, ASN-bank, de Rabobank, de Council of Europe Development Bank (CEB) en de Europese Investeringsbank (EIB) maken deze lening mogelijk.

Lees meer over de Energiebespaarlening

Meer informatie

Een extra hypotheek op basis van de woningwaarde

Je kunt tot 100% van de woningwaarde lenen. Wil je jouw huis duurzaam verbouwen? Dan kun je de kosten voor energiebesparende maatregelen meenemen in je hypotheek. Ook bij een hypotheek met NHG. Voorwaarde is dat de totale hypotheek niet meer dan 106% van de waarde van het huis ná verbouwing mag bedragen. En het extra leenbedrag moet helemaal worden besteed aan de energiebesparende maatregelen.

Voorbeeld

Woningwaarde: €250.000

Maximale hypotheek (100% van de woningwaarde): €250.000

Maximale hypotheek met energiebesparende maatregelen (106%): €265.000

Een extra hypotheek op basis van jouw inkomen

Als je energiebesparende maatregelen neemt, wordt jouw energierekening vaak lager. Daarom kun je voor de kosten van een duurzame verbouwing tot € 9.000 extra hypotheek krijgen. Om voor deze extra hypotheek in aanmerking te komen, moet jouw jaarinkomen minimaal € 33.000 zijn. Deze regeling geldt ook voor de aankoop van een woning met een EPC-waarde ≤ 0,6 of een geldig energielabel ten minste A+++ afgegeven na 1 januari 2021.

Extra financieringsruimte voor NulopdeMeter woning

Bij het kopen of verbouwen naar een NulopdeMeter woning kun je maximaal €25.000 extra hypotheek krijgen omdat je per saldo geen energierekening hebt. Om voor deze extra ruimte in aanmerking te komen gelden een aantal voorwaarden:

je moet met een energieprestatiecertificaat of rapport aantonen dat er daadwerkelijk sprake is van een Nulopdemeter-woning jouw inkomen moet minimaal €33.000 zijn er is voor minimaal 10 jaar een energieprestatiegarantie afgegeven door de bouwende partij

Extra financieringsruimte voor woning met een EPC of EI ≤0

Wanneer je een woning koopt met een energie-index (EI) of een energieprestatie-coëfficient (EPC) gelijk aan of lager dan nul kun je maximaal €15.000 extra hypotheek krijgen. Een Energie-Index wordt opgesteld door een gecertificeerde energieadviseur. Je kunt de EPC berekening van jouw huis opvragen bij de aannemer, makelaar of projectontwikkelaar.

Benut ook jouw duurzame woonkans

Een duurzaam huis levert je veel op. Een lagere energierekening, meer wooncomfort en je draagt bij aan een beter milieu. Benieuwd hoe ook jij energiezuinig en duurzaam kunt wonen? Tijdens een persoonlijk gesprek ontdek je wat je kunt doen om jouw huis te verduurzamen.