Stel, je had op 31 december 2012 al een hypotheek. Dan gelden er voor jou misschien wel andere regels dan voor hypotheken die na die datum zijn afgesloten. Wij leggen je uit hoe dit zit.

  Wat is overgangsrecht?

  Of beter gezegd: Wat is overgangsrecht hypotheek? Dit recht bestaat sinds 1 januari 2013 omdat toen de wetgeving rondom hypotheken is aangepast. Deze nieuwe regels verplichten je om de hypotheek annuïtair of lineair binnen 30 jaar af te lossen als je gebruik wilt maken van hypotheekrenteaftrek. Had jij op 31 december 2012 al een hypotheek? Dan mag je voor het bedrag van deze hypotheek de oude regels laten gelden en ben je niet verplicht om annuïtair of lineair af te lossen voor dat deel. Als je een hogere hypotheek afsluit dan je eerst had (omdat je bijvoorbeeld een duurder huis koopt) zijn voor dat extra hypotheekdeel de nieuwe regels van toepassing.

  Valt jouw hypotheek onder overgangsrecht?

  Je had op 31 december 2012 een hypotheek voor een huis die je gebruikt als hoofdverblijf.Je sluit de hypotheek die je op 31 december 2012 al had over naar een andere hypotheekverstrekker. Het overgangsrecht geldt dan voor het hypotheekbedrag op 31 december 2012, mits er tussentijds niet is afgelost.

  Wat je nog meer moet weten over het overgangsrecht

  Verhuizen

  Had je op 31 december 2012 al een huis met hypotheek en ga je nu een nieuwe woning kopen? Het overgangsrecht geldt bij het verhuizen voor het bedrag van je bestaande hypotheek. Dit houdt in dat de oude regels van toepassing blijven als je voor het einde van het kalenderjaar dat volgt op het jaar waarin je de bestaande hypotheek hebt afgelost (bijvoorbeeld door verkoop van je huis), een nieuwe lening voor een eigen woning aangaat. Alleen het deel dat bij je bestaande hypotheek hoort is aftrekbaar. Is je nieuwe huis duurder en heb je meer hypotheek nodig? Dan krijg je voor dat extra deel wel te maken met de nieuwe hypotheekregels.

  Lees meer over de verschillende hypotheekvormen en voorwaarden

  Aflossingsvrije hypotheek

  Heb je voor 1 januari 2013 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten? Dan kun je deze meenemen naar een ander koophuis. Door het overgangsrecht behoud je de hypotheekrenteaftrek. Daarnaast regelt het overgangsrecht ook dat je de aflossingsvrije hypotheek kunt oversluiten met behoud van hypotheekrenteaftrek. Houd er dan wel rekening mee dat er voorwaarden zijn voor het oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker.

  Lees meer over de aflossingsvrije hypotheek van de Rabobank

  Maak een afspraak met een van onze financieel adviseurs voor een persoonlijk advies over jouw bestaande hypotheek.