Overgangsrecht hypotheek

Stel, je had op 31 december 2012 al een hypotheek. Dan gelden er voor jou misschien andere regels dan voor hypotheken die na die datum zijn afgesloten. Wij leggen je uit hoe dit zit.

Wat is overgangsrecht hypotheek?

Dit recht bestaat sinds 1 januari 2013. De wetgeving rondom hypotheken is toen aangepast. Deze nieuwe regels verplichten je om de hypotheek annuïtair of lineair binnen 30 jaar af te lossen als je gebruik wilt maken van hypotheekrenteaftrek.

Had jij op 31 december 2012 al een hypotheek? Dan mag je voor het bedrag van deze hypotheek de oude regels laten gelden en ben je niet verplicht om annuïtair of lineair af te lossen voor dat deel. Stel dat je een hogere hypotheek afsluit dan je eerst had omdat je bijvoorbeeld een duurder huis koopt, dan zijn voor dat extra hypotheekdeel de nieuwe regels van toepassing.

Valt jouw hypotheek onder overgangsrecht?

    Je had op 31 december 2012 een hypotheek voor een huis die je gebruikt als hoofdverblijf. Je sluit de hypotheek die je op 31 december 2012 al had over naar een andere hypotheekverstrekker. Het overgangsrecht geldt dan voor het hypotheekbedrag op 31 december 2012, mits er tussentijds niet is afgelost.

phone

Hulp nodig?