Ik word 18

Ik word 18

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel volwassen. Dat betekent dat je heel veel mag, maar ook een aantal dingen moet. Op deze pagina zetten we alles voor je op een rij.

Identificeer je via je mobiel

Op je 18e verjaardag zie je in de Rabo App een verzoek om je online te identificeren. Als bank zijn we namelijk verplicht om je te identificeren. Heb je de app nog niet? Download deze dan direct!

Rabo Mobiel Identificeren in de App store Rabo Mobiel Identificeren in de Play store

Wat moet ik regelen als ik 18 jaar word?

Zorgverzekering

Als je in Nederland werkt en/of woont en 18 jaar of ouder bent, is het verplicht een zorgverzekering te hebben.

Lees meer over zorgverzekeringen

Zorgtoeslag

Als jongere heb je meestal recht op zorgtoeslag. De overheid vergoedt dan een deel van je zorgverzekering. Dat is mooi meegenomen.

Bekijk of jij recht hebt op zorgtoeslag

Betaalrekening

Wanneer je 18 wordt, maak je niet langer gebruik van een jongerenrekening. Bij Rabobank hebben we voor studenten vanaf 18 jaar het RaboStudentenPakket. Je Rabo JongerenRekening zetten we automatisch over wanneer je 18 wordt.

Meer over het Rabo StudentenPakket

Overige verzekeringen

Naast je zorgverzekering heb je nog een aantal andere verzekeringen nodig. Bijvoorbeeld voor je woning of voor tijdens het reizen.

Lees hier welke verzekeringen je nodig hebt

Studeer je?

Gaan studeren is spannend, maar vooral heel leuk. Zorg nu dat je je zaken goed op orde hebt, dan begin je straks zorgeloos aan je studie.

Meld je aan voor je studie

Ga je studeren aan het hbo of de universiteit? Dan moet je je inschrijven via Studielink. Voor een studie aan een particuliere instelling kun je je rechtstreeks inschrijven.

Schrijf je in via Studielink

Vraag een studielening aan

Als student kun je een studielening aanvragen. Deze moet je na je studie terugbetalen. Leen dus alleen wat je nodig hebt. Houd er rekening mee dat een studielening gevolgen kan hebben voor een nieuwe lening en/of hypotheek

Lees hier meer over een studielening

Kijk of je recht hebt op studiefinanciering

Het kan zijn dat je recht hebt op studiefinanciering. Geen student maar wel scholier? Dan kun je een tegemoetkoming voor scholieren aanvragen.

Bereken of je recht hebt op studiefinanciering of een tegemoetkoming

Wat is je woonsituatie?

Wat je moet regelen voor je woning, is afhankelijk van je woonsituatie.

Ik woon bij mijn ouders

Als je bij je ouders woont, blijft je meestal met hen meeverzekerd voor dingen die aan wonen gerelateerd zijn. Controleer dit voor de zekerheid bij je verzekeraar.

Ik woon op mezelf

Op jezelf gaan wonen is een grote stap, of je nu in een studentenhuis gaat wonen of zelfstandig iets koopt of huurt. Om je te helpen, hebben wij een lijst gemaakt met de dingen die je moet regelen.

Breng je maandelijkse lasten in kaart

Als je op jezelf woont, moet je ook zelf woonlasten gaan betalen. Voorbeelden hiervan zijn huur, energie, telefoon, verzekering en boodschappen. Geef jezelf een budget en houd bij hoeveel je daadwerkelijk kwijt bent. Zo bewaar je het overzicht en kom je geen geld tekort.

Kijk hier wat andere studenten gemiddeld uitgeven

Laat je vaste lasten automatisch afschrijven

Veel van je vaste lasten kun je automatisch laten afschrijven. Zo hoef je er niet iedere maand zelf aan te denken en kun je ook niet vergeten te betalen. Bij sommige leveranciers kun je een automatische incasso instellen. Voor andere uitgaven kun je een maandelijkse betaling instellen met de Rabo App.

Sluit woonverzekeringen af

Het is altijd verstandig een inboedelverzekering af te sluiten, ook als je alleen een kamer huurt. Zo zijn je waardevolle spullen verzekerd tegen schade en diefstal.

Daarnaast heb je een aansprakelijkheidsverzekering nodig. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je aanricht aan de spullen of woning van anderen. Woon je op kamers? Dan kan je aansprakelijkheidsverzekering meestal via je ouders lopen.

Alle verzekeringen die je nodig hebt op een rijtje

Werk je?

Als je wilt studeren of uit huis wilt gaan, kan het nodig zijn extra geld te verdienen om de kosten te dekken. Dit kan bijvoorbeeld door een (bij)baan te nemen of door een eigen bedrijf te starten.

Ik heb een baan

Als je werkt heb je recht op een minimum (jeugd)loon. Daarnaast krijg je vakantiegeld. Dit is meestal 8% van je bruto jaarsalaris. Je krijgt het vakantiegeld begin juni uitbetaald. Bij een vaste baan bouw je vakantiedagen op. Bij een bijbaan krijg je deze meestal niet. Informatie over vakantiegeld en vakantiedagen vind je terug in de secundaire arbeidsvoorwaarden van je contract.

Invloed van loon op andere inkomsten

Je loon kan invloed hebben op andere inkomsten, bijvoorbeeld huurtoeslag of je kindertoeslag die je ouders voor jou ontvangen.

Belastingteruggave

Wanneer je werkt naast je studie, heb je mogelijk recht op teruggave van loonbelasting of premie volksverzekeringen. Dit moet je regelen via de Belastingdienst.

Vul het loonheffingsformulier van de Belastingsdienst in

Ik wil een eigen bedrijf starten

Het is mogelijk je inkomen te verdienen met je eigen bedrijf. Ondernemen is een groot en heel leerzaam avontuur. Hiervoor moet je wel een heleboel regelen. Het begint allemaal met een goed idee, maar er komt nog veel meer bij kijken. Je moet bijvoorbeeld een ondernemingsplan maken waarin je in detail uitwerkt wat je bedrijf gaat doen en hoe je dat gaat betalen.

Lees meer over het starten van een eigen bedrijf

Ik werk niet

Het kan zijn dat je er bewust voor kiest niet te werken, bijvoorbeeld omdat je een zware studie volgt. Werk je niet, maar wil je dat wel? Dan kan het UWV je advies geven over solliciteren. Zij kunnen je ook helpen wanneer je een uitkering nodig hebt.

Bekijk de website van het UWV

Ga je reizen?

Wil je een mooie reis maken voor je begint met studeren of werken? Zorg dan dat je goed voorbereid bent.

Regel je bankzaken

Met je Rabo WereldPas kun je bijna overal pinnen of geld opnemen. De pas is automatisch ingesteld op betalen binnen Europa. Met de Rabo App kun je gemakkelijk bankieren in andere werelddelen (tijdelijk) aanzetten. Zorg dat je voor je op reis gaat al je bankinstellingen controleert en eventueel aanpast.

Vraag een creditcard aan

Wij raden je aan altijd een creditcard mee te nemen als je op reis gaat. Hiermee kun je overal ter wereld (online) betalen. Een creditcard wordt op meer plekken geaccepteerd dan een bankpas en je kunt er bijvoorbeeld ook vluchten mee boeken. Daarnaast kun je er geld mee opnemen als je bankpas niet werkt. Zo kom je in het buitenland niet zonder geld te zitten.

Lees meer over bankzaken op reis

Verzekeren op reis

Als je op reis gaat, is het slim een reisverzekering af te sluiten. Je kunt hierbij kiezen uit een kortlopende reisverzekering of een doorlopende reisverzekering. Maak je in één jaar meerdere korte reizen? Dan is een doorlopende reisverzekering vaak voordeliger. Ga je niet op reis maar wel af en toe een dagje of weekendje weg? Dan kan een kortlopende reisverzekering interessant zijn.

Alle reisverzekeringen van Interpolis op een rijtje

Al je inkomsten en uitgaven op een rij

Het kan lastig zijn het overzicht te houden over al je inkomsten en uitgaven. Met onze widget Extra Inzicht kun je in één oogopslag zien hoe je er financieel voor staat. Je kunt bijvoorbeeld een huishoudboekje bijhouden of een spaardoel instellen. Zo houd jij controle over je geld.