Identificeer je via je mobiel
Op je 18e verjaardag zie je in de Rabo App een verzoek om je online te identificeren. Als bank zijn we namelijk verplicht om je te identificeren. Heb je de app nog niet? Download deze dan direct!
Ga direct naar:
Gefeliciteerd! Je bent nu officieel volwassen. Dat betekent dat je heel veel mag, maar ook een aantal dingen moet. Op deze pagina zetten we alles voor je op een rij.
Op je 18e verjaardag zie je in de Rabo App een verzoek om je online te identificeren. Als bank zijn we namelijk verplicht om je te identificeren. Heb je de app nog niet? Download deze dan direct!
Als je 18 wordt, krijg je meer vrijheid en dus ook meer verantwoordelijkheid. Zo ben je vanaf je 18e niet altijd meer automatisch meeverzekerd met je ouders. Je hebt sowieso een zorgverzekering nodig.
Als je in Nederland werkt en/of woont en 18 jaar of ouder bent, is het verplicht een zorgverzekering te hebben.
Als jongere heb je meestal recht op zorgtoeslag. De overheid vergoedt dan een deel van je zorgverzekering. Dat is mooi meegenomen.
Wanneer je 18 wordt, maak je niet langer gebruik van een jongerenrekening. Je Rabo JongerenRekening wordt dan automatisch omgezet naar een Rabo StudentenPakket.
Vanaf 18 jaar heeft je ouder geen toegang meer tot je rekening(en). Hij of zij kan deze dan ook niet meer inzien via Rabo Online Bankieren. Wil je toch dat er iemand meekijkt? Maak dan een afspraak via onderstaande link.
Naast je zorgverzekering heb je misschien nog een aantal andere verzekeringen nodig. Bijvoorbeeld voor je woning of voor tijdens het reizen.
Niet verplicht, wél handig. Op de zorgverzekering na, vallen veel verzekeringen onder de Interpolis Alles in één Polis®. Je kiest zelf welke verzekering(en) je in je pakket wilt. En je krijgt tot 12% pakketkorting als je verzekeringen afsluit in meerdere rubrieken.
Wat je moet regelen voor je woning, is afhankelijk van je woonsituatie.
Als je bij je ouders woont, blijft je meestal met hen meeverzekerd voor dingen die aan wonen gerelateerd zijn. Controleer dit voor de zekerheid bij je verzekeraar.
Op jezelf gaan wonen is een grote stap, of je nu in een studentenhuis gaat wonen of zelfstandig iets koopt of huurt. Om je te helpen, hebben wij een lijst gemaakt met de dingen die je moet regelen.
Als je op jezelf woont, moet je ook zelf woonlasten gaan betalen. Voorbeelden hiervan zijn huur, energie, telefoon, verzekering en boodschappen. Geef jezelf een budget en houd bij hoeveel je daadwerkelijk kwijt bent. Zo bewaar je het overzicht en kom je geen geld tekort.
Veel van je vaste lasten kun je automatisch laten afschrijven. Zo hoef je er niet iedere maand zelf aan te denken en kun je ook niet vergeten te betalen. Bij sommige leveranciers kun je een automatische incasso instellen. Voor andere uitgaven kun je een maandelijkse betaling instellen met de Rabo App.
Het is altijd verstandig een inboedelverzekering af te sluiten, ook als je alleen een kamer huurt. Zo zijn je waardevolle spullen verzekerd tegen schade en diefstal.
Daarnaast heb je een aansprakelijkheidsverzekering nodig. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je aanricht aan de spullen of woning van anderen. Woon je op kamers? Dan kan je aansprakelijkheidsverzekering meestal via je ouders lopen.
Gaan studeren is spannend, maar vooral heel leuk. Zorg nu dat je je zaken goed op orde hebt, dan begin je straks zorgeloos aan je studie.
Ga je studeren aan het hbo of de universiteit? Dan moet je je inschrijven via Studielink. Voor een studie aan een particuliere instelling kun je je rechtstreeks inschrijven.
Als student kun je een studielening aanvragen. Deze moet je na je studie terugbetalen. Leen dus alleen wat je nodig hebt. Houd er rekening mee dat een studielening gevolgen kan hebben voor een nieuwe lening en/of hypotheek
Het kan zijn dat je recht hebt op studiefinanciering. Geen student maar wel scholier? Dan kun je een tegemoetkoming voor scholieren aanvragen.
Als je wilt studeren of uit huis wilt gaan, kan het nodig zijn extra geld te verdienen om de kosten te dekken. Dit kan bijvoorbeeld door een (bij)baan te nemen of door een eigen bedrijf te starten.
Als je werkt heb je recht op een minimum (jeugd)loon. Daarnaast krijg je vakantiegeld. Dit is meestal 8% van je bruto jaarsalaris. Je krijgt het vakantiegeld begin juni uitbetaald. Bij een vaste baan bouw je vakantiedagen op. Bij een bijbaan krijg je deze meestal niet. Informatie over vakantiegeld en vakantiedagen vind je terug in de secundaire arbeidsvoorwaarden van je contract.
Je loon kan invloed hebben op andere inkomsten, bijvoorbeeld huurtoeslag of je kindertoeslag die je ouders voor jou ontvangen.
Wanneer je werkt naast je studie, heb je mogelijk recht op teruggave van loonbelasting of premie volksverzekeringen. Dit moet je regelen via de Belastingdienst.
Het is mogelijk je inkomen te verdienen met je eigen bedrijf. Ondernemen is een groot en heel leerzaam avontuur. Hiervoor moet je wel een heleboel regelen. Het begint allemaal met een goed idee, maar er komt nog veel meer bij kijken. Je moet bijvoorbeeld een ondernemingsplan maken waarin je in detail uitwerkt wat je bedrijf gaat doen en hoe je dat gaat betalen.
Het kan zijn dat je er bewust voor kiest niet te werken, bijvoorbeeld omdat je een zware studie volgt. Werk je niet, maar wil je dat wel? Dan kan het UWV je advies geven over solliciteren. Zij kunnen je ook helpen wanneer je een uitkering nodig hebt.
Wil je een mooie reis maken voor je begint met studeren of werken? Zorg dan dat je goed voorbereid bent.
Met je Rabo WereldPas kun je bijna overal pinnen of geld opnemen. De pas is automatisch ingesteld op betalen binnen Europa. In de Rabo App kun je gemakkelijk instellen dat je ook in andere werelddelen je geld kunt pinnen of op kan nemen. Zorg dat je voor je op reis gaat al je bankinstellingen controleert en eventueel aanpast. Ga in de Rabo App naar Zelf Regelen en klik dan op Betaalpas.
Neem altijd een creditcard mee als je op reis gaat. Hiermee kun je overal ter wereld (online) betalen. Een creditcard wordt op meer plekken geaccepteerd dan een bankpas en je kunt er bijvoorbeeld ook vluchten mee boeken. Daarnaast kun je er geld mee opnemen als je bankpas niet werkt. Zo kom je in het buitenland niet zonder geld te zitten.
Als je op reis gaat, is het slim een reisverzekering af te sluiten. Je kunt hierbij kiezen uit een kortlopende reisverzekering of een doorlopende reisverzekering. Maak je in één jaar meerdere korte reizen? Dan is een doorlopende reisverzekering vaak voordeliger. Ga je niet op reis maar wel af en toe een dagje of weekendje weg? Dan kan een kortlopende reisverzekering interessant zijn.
Wil je weten hoeveel geld je per maand uitgeeft aan boodschappen, huur of kleding? Met de nieuwe functie 'waar gaat mijn geld naartoe?' krijg je antwoord op deze vraag. Zo krijg je meer inzicht in je inkomsten en uitgaven. Ook kun je betaalrekeningen van andere banken toevoegen in je Rabo App. Voor meer overzicht. Zodat je nog maar één app nodig hebt.