Klaar voor je eerste baan

Opleiding afgerond? Dan is het tijd voor je eerste baan! Een spannende en belangrijke stap. Wat komt daar allemaal bij kijken? Hier vind je tips, tools en informatie om je op weg te helpen. Of je nu in loondienst gaat, of je eigen bedrijf start.

Vind je eerste baan na je studie

Hoe vind je na het afstuderen jouw eerste baan? Deze vijf tips helpen je op weg:

    Weet wat je zoekt in een eerste baan. In welk vakgebied wil je werken? Wat voor soort werk doe het liefst? Zet het voor jezelf op een rijtje. Zoek via vacaturesites én je netwerk. Plaats bijvoorbeeld een bericht op LinkedIn en vertel zoveel mogelijk mensen in je omgeving dat je op zoekt bent naar een baan. Zorg voor een volledig cv. Vermeld alle (werk)ervaring die belangrijk is voor je eerste baan: opleiding, stages, bijbaantjes én activiteiten naast je studie. Ga erop uit. Bezoek bijvoorbeeld banenmarkten en carrièrebeurzen. En misschien organiseert jouw opleiding netwerkevents of interessante bijeenkomsten? Wees flexibel. Heb je een ideaalplaatje in je hoofd van dé perfecte baan? Goed om daarvoor te gaan, maar kijk ook naar banen die daar niet helemaal aan voldoen.
Rabobank

Eigen bedrijf starten

Niet in loondienst, wél je eigen geld verdienen? Misschien is voor jezelf beginnen wat voor jou. Ondernemen kan om veel redenen een goed idee zijn: je wilt meer vrijheid om je eigen tijd in te delen, niet afhankelijk zijn van een baas, of misschien heb je een geweldig businessplan. Ondernemen is een groot én leerzaam avontuur. Voor je begint, heb je wel wat te regelen. Een ondernemingsplan maken en je inschrijven bij de KvK, bijvoorbeeld. Met onderstaande tips ga je goed voorbereid van start!

Ontdek meer over het starten van een eigen bedrijf

Heb je (nog) geen baan?

Het kan zijn dat je er bewust voor kiest om niet te werken. Bijvoorbeeld omdat je een pittige studie volgt, of aan het reizen bent. Werk je (nog) niet, maar wil je dat wel? Dan kan het UWV je advies geven over werk zoeken, solliciteren en bijvoorbeeld omscholing. Ook kunnen ze je helpen als je een uitkering nodig hebt.

Veelgestelde vragen