Een jongen is bezig met zijn belastingaangifte

Voor het eerst belastingaangifte doen

Je eerste baan? Dan klopt de Belastingdienst bij je aan: of je aangifte wilt doen van je inkomstenbelasting. Met een beetje voorbereiding of hulp heb je dat zo voor elkaar! En soms levert het zelfs geld op.

Hoe pak je dat slim aan?

    Verzamel alle documenten die je nodig hebt: de jaaropgaaf vanuit je werkgever of het overzicht van je zzp-inkomsten en een financieel overzicht van je betaal- en spaarrekening(en). Heb je al een koophuis? Dan pak je je hypotheekoverzicht en de WOZ-waarde van je koophuis erbij. Vaak krijg je in januari of februari vanzelf bericht van de Belastingdienst dat je aangifte moet doen. Geen bericht gehad? Soms moet je dan tóch aangifte doen. Op de site van de Belastingdienst lees je in welke gevallen dat moet. Hou je DigiD bij de hand of vraag die aan als je ’m nog niet hebt. Met je DigiD log je in op de site van de Belastingdienst. Begin op tijd, maar niet té vroeg: vanaf 1 maart vult de Belastingdienst een aantal gegevens vooraf in, zoals je loon en banksaldo. Die hoef je dan alleen te checken. Handig! Geen grap: doe je aangifte vóór 1 april? Dan hoor je meestal uiterlijk 1 juli of je geld terugkrijgt. Handig voor je vakantieplannen! Zorg in ieder geval dat je je belastingaangifte gedaan hebt vóór 1 mei. Lukt dat niet? Dan kun je uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. Zie je door de bomen het bos niet meer? Hulp is dichtbij! Vraag een familielid, vriend of vriendin om met je mee te kijken. Of maak een (video)belafspraak met de Belastingdienst. En misschien kun je terecht bij een infopunt in de bibliotheek of het wijkcentrum.

Laat jij geld liggen? Check je aftrekposten

Hoe hoger je inkomen, hoe meer belasting je betaalt. Aftrekposten zijn kosten die je mag aftrekken van je inkomen. Ze verlagen dus je inkomen, en daardoor betaal je vaak minder belasting. Denk aan reiskosten of zorgkosten die je niet vergoed krijgt uit je basis- of aanvullende verzekering, zoals tandartskosten of medicijnen. En heb je een eigen huis? Dan is bijvoorbeeld je hypotheekrente aftrekbaar. Bekijk op de site van de Belastingdienst welke aftrekposten voor jou gelden. Zorg ervoor dat je van elke aftrekpost een betalingsbewijs bewaart, zoals een factuur of aankoopbon.

Wil je mijn fiscaal partner zijn?

Geen romantische vraag, maar het kan je wel geld opleveren of belasting schelen. Want heb je een fiscaal partner, dan kun je samen belastingaangifte doen. Dat betekent dat je aftrekposten en inkomsten mag verdelen tussen jou en je fiscale partner, waardoor je kan profiteren van belastingvoordeel.

Je bent fiscale partners als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Maar óók als je samenwoont, met je grote liefde of een huisgenoot bijvoorbeeld, kun je fiscale partners zijn. Check op de site van de Belastingdienst wat er voor jou geldt.