Twee vrouwelijke huisgenoten drinken een mok koffie

Samenwonen met huisgenoten

Bij samenwonen denken de meeste mensen aan samenwonen met je partner. Maar je kunt natuurlijk ook samenwonen met huisgenoten. Ook dan deel je waarschijnlijk bepaalde kosten, zoals de gezamenlijke boodschappen. Hoe zorg je er voor dat je deze kosten eerlijk deelt?

Wie betaalt wat?

Er zijn vaste kosten die maandelijks terugkomen, zoals de huur. Betaalt ieder zijn of haar huur direct aan de huurbaas? Of is één van jullie hoofdhuurder en maken jullie een gedeelte van de huur aan hem of haar over? Misschien zijn er ook variabele kosten die jullie samen delen. Dit zijn kosten die steeds verschillen, zoals de boodschappen. Om irritaties te voorkomen, is het goed om duidelijke afspraken te maken met je huisgenoten over wie wat betaalt.

Eerlijk de kosten verdelen

Hebben jullie een overzicht van de gezamenlijke kosten? Bespreek dan hoe je deze kosten met elkaar deelt. Daar zijn een aantal methoden voor. Zo kun je alles 50-50 of naar verhouding verdelen. Ook kun je kiezen voor een vaste bijdrage per persoon. Waar kiezen jullie voor?

Lees meer onder het kopje 'Kosten verdelen naar verhouding'Lees meer onder het kopje 'Kosten verdelen: allebei de helft'Lees meer onder het kopje 'Kosten verdelen op gevoel'Lees meer onder het kopje 'Kosten verdelen met vaste bijdrage'