Financieel inzicht en overzicht

Als je samenwoont, deel je vaak ook samen een huishouden. En daar horen allerlei kosten bij, zoals de huur of hypotheek, boodschappen en verzekeringen. Je wilt deze kosten eerlijk verdelen met je partner. Maar om dit te kunnen doen, moet je eerst inzicht hebben in jullie financiële situatie. We geven je 4 tips om je op weg te helpen.

Samen financieel inzicht en overzicht

Video: Samen wonen - Financieel inzicht en overzicht

Tip 1: plan een moment in

Plan een moment in om samen jullie geldzaken te bespreken. Dit klinkt misschien als een open deur. Maar als je gaat samenwonen, moet je veel zaken regelen. Het bespreken van je geldzaken kan er dan snel bij inschieten.

Tip 2: zet jullie inkomsten en uitgaven op een rij

Een goed punt om jullie gesprek mee te starten: het inzichtelijk maken van jullie inkomsten en uitgaven. Dit geeft duidelijkheid over hoe je je geld kunt besteden.

Je inkomsten en uitgaven kunnen verschillen. Zo ontvang je waarschijnlijk maandelijks je salaris, maar krijg je maar één keer per jaar vakantiegeld. En ook jullie uitgaven zullen niet elke maand hetzelfde zijn. Daarom kan het handig zijn om een gemiddelde maandbegroting te maken.

Tip 3: bespreek wie wat gaat betalen

Hebben jullie inzicht in de inkomsten en uitgaven? Dan bespreek je daarna wie wat betaalt. Er zijn een aantal manieren waarop je kosten kunt verdelen.

Tip 4: een gezamenlijke rekening

Hebben jullie de kosten verdeeld? Dan kan het handig zijn om een gezamenlijke rekening te openen. Zo houd je zicht over jullie uitgaven.

Adviesgesprek over samenwonen

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek voor jou en je partner/huisgenoot om inzicht te krijgen in jullie financiën.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer