Man en vrouw verhuizen naar een eigen huis

Op jezelf wonen

Op kamers of een eerste eigen koop- of huurhuis? Een mooie én spannende stap. Ga je voor het eerst op jezelf wonen, dan valt er van alles te regelen. Waar moet je allemaal aan denken? We zetten het voor je op een rij.

Op jezelf: denk hier vast over na

Kopen of huren?

Het heeft allebei voor- en nadelen. Bij huren blijf je flexibel: je huurcontract is zo opgezegd. Ook heb je misschien recht op huursubsidie, waardoor je maandlasten lager zijn. Maar als je koopt, bouw je eigen vermogen op. En weet je zeker dat je maandlasten langere tijd hetzelfde blijven.

Wil je huren? Schrijf je dan ook in voor een sociale huurwoning in de gemeente waar je wilt wonen. Dat kan vanaf je achttiende. Of je in aanmerking komt voor sociale huur, hangt af van hoeveel inkomen je hebt.

Alleen of samen?

Wil je een plek voor jezelf alleen, samen met iemand anders, of liever met een groep huisgenoten? Die keuze heeft gevolgen voor je financiën. Als je op kamers gaat, woon je samen met anderen en regel je vaak je eigen geldzaken. Ga je samenwonen, dan deel je niet alleen een huis, maar vaak ook de kosten. En je maakt afspraken over hoe jullie samen de financiën regelen.

Rabobank

Altijd overzicht met de Rabo App

Kun je wel wat hulp gebruiken met inzicht in je geld? De Rabo App heeft handige features voor meer grip op jouw geldzaken. Via de functie Inzicht zie je precies waar jouw geld naartoe gaat. En Rabo Budgets helpt je om binnen je budget te blijven.

Ontdek de Rabo App

Wat valt er verder nog te regelen?

Schrijf je in bij de gemeente

Verhuis je naar een andere gemeente? Geef dan je nieuwe adres door aan de gemeente waar je gaat wonen. Dat kan vaak online. Je nieuwe adres komt terecht in de Basisregistratie Personen (BRP). Zo krijgen veel andere organisaties je nieuwe gegevens ook, zoals de Belastingdienst en je zorgverzekeraar. Handig! Check via de site van je nieuwe gemeente hoe je dit precies regelt.

Geef je nieuwe adres door

Niet zo erg als die geadresseerde reclame nog bij je ouders op de deurmat valt, maar belangrijke post wil je op je eigen adres ontvangen. Zorg er dus voor dat je op tijd adreswijzigingen stuurt. Ook aan je bank. Klant bij Rabobank? Dan geef je je nieuwe adres simpel door via de Rabo App.

Schrijf je in bij een huisarts en tandarts in je nieuwe woonomgeving

Weet je al waar je gaat wonen? Zoek dan vast een huisarts en tandarts in de buurt. Soms kan een huis- of tandarts je weigeren als de praktijk te vol zit of je te ver weg woont. Begin dus op tijd met zoeken.

Regel je energieleverancier, tv- en internetabonnement

Goede wifi en een lekker warm huis in de winter: onmisbaar als je op jezelf woont. Er zijn verschillende vergelijkingssites die je helpen met kiezen uit alle aanbieders. Je vult je gegevens en wensen in en kiest de leverancier die het beste bij je past.

Bescherm je huis met een verzekering

Al jouw (woon)verzekeringen onder één dak

Met de Alles in één Polis van Interpolis heb je al je (woon)verzekeringen bij elkaar in één pakket. Handig! Bovendien kies je zelf wat je wilt verzekeren en wat niet. Sluit je meerdere verzekeringen af? Dan bespaar je tot wel 12% op je premie.

Ontdek alle verzekeringen

Veelgestelde vragen

phone

Hulp nodig?