Direct naar:

  Zakgeld is een goede manier om je kinderen te leren omgaan met geld. Maar hoe pak je dat aan? Hoeveel zakgeld geef je, wanneer en hoe? Geef je, je kind vakantieklusjes en hoeveel geef je hiervoor? We helpen je op weg bij het maken van deze keuzes, door je informatie te geven over deze onderwerpen. Daarnaast biedt Rabobank een veilige omgeving waar jouw kind kan leren sparen en omgaan met geld. Leer je kind zelf bankieren met de Rabo JongerenRekening. Zo bereid je ze voor op een gezonde financiële toekomst.

  Wanneer begin ik met zakgeld?

  Je kind op jonge leeftijd leren omgaan met geld is vaak erg effectief. Van appels tellen in de supermarkt tot het aangeven van kleingeld aan de kassa. Wist je dat 45% van de vijfjarigen en 82% van de acht- en negenjarigen zakgeld krijgt? Onder middelbare scholieren is dit 88%. Wij raden aan te beginnen met zakgeld wanneer je denkt dat jouw kind klaar is voor meer verantwoordelijkheid.

  Waarom moet ik mijn kind zakgeld geven?

  Het geven van zakgeld is een goede manier om je kind om te leren gaan met geld. Zo leren ze de waarde kennen en weten ze hoe ze moeten sparen. Ze leren uitgaven te plannen en vooruit te denken. Op deze manier bereid je je kind voor op een financieel gezonde toekomst. Volgens het Nibud komen kinderen die al op jonge leeftijd leren hoe ze met geld om moeten gaan, later minder vaak in de financiële problemen.

  Hoeveel zakgeld geef ik?

  Hoeveel zakgeld kinderen krijgen hangt af van een aantal dingen. Zo hangt het af van wat je zelf kunt missen en wat je kind moet betalen met het zakgeld. Moet je kind bijvoorbeeld cadeautjes voor gezinsleden zelf betalen? Neem dit dan mee in je berekening. Maak ook afspraken over sparen. Spreek bijvoorbeeld af dat je kind een deel van het zakgeld apart zet.

  LeeftijdZakgeldbedrag (per week)
  *5 jaar€1 - €1,40
  *6 jaar€1 - €1,40
  *7 jaar€1 - €2 
  **8 jaar€1 - €2
  **9 jaar€1,10 - €2
  **10 jaar€2 - €2,30
  **11 jaar€2 - €2,30

  Bron: 
  *Nibud Kinderonderzoek 2018

  Digitaal zakgeld geven?

  Ben je er klaar voor om samen met je kind te gaan bankieren? Leer je kind omgaan met geld met een eigen betaalrekening. Open online de gratis Rabo JongerenRekening en kies samen een mooi welkomstcadeau uit.

  Bekijk Rabo JongerenRekening

  Vanaf de middelbare school krijgen kinderen hun zakgeld meestal per maand. Hierdoor moeten zij leren plannen, zodat ze ook aan het einde van de maand nog geld over hebben.

  LeeftijdZakgeldbedrag (per maand)
  12 jaar15 - 20 €
  13 jaar15 - 20 €
  14 jaar18 - 20 €
  15 jaar20 - 22 €
  16 jaar20 - 25 €
  17 jaar22 - 26 €
  18 jaar25 - 30 €

  Bron:
  Nibud Scholierenonderzoek 2016

  praten over zakgeld

  Praten over geld

  Angelique bespreekt samen met haar man Sander de financiële opvoeding van hun drie kinderen. Ze merkt dat haar kinderen al goed weten wat de waarde van het geld is. Laat je inspireren door hun gesprek hoe ze dit samen hebben aangepakt.

  Bekijk het Gezond Geldgesprek

  Hoe vaak geef ik zakgeld?

  Kinderen op de basisschool krijgen meestal wekelijks zakgeld. De reden hiervoor is dat jongere kinderen nog moeten leren op lange termijn te denken. Vanaf de middelbare school krijgen kinderen vaker maandelijks zakgeld in plaats van wekelijks. Hierdoor moeten zij leren plannen, zodat ze ook aan het einde van de maand nog geld over hebben. Kinderen krijgen op die leeftijd daarom ook vaak kleedgeld. Wanneer je kind naar de middelbare school gaat is het ook een goed moment om nieuwe afspraken te maken over spaargeld. Wist je dat uit onderzoek blijkt dat scholieren die maandelijks een vast bedrag sparen, een hoger spaarsaldo hebben dan kinderen die alleen sparen wat ze overhouden?

  Lees meer over kleedgeld

  PinPin-pas

  Contant of digitaal zakgeld?

  Op jonge leeftijd is contant geld het meest tastbaar voor kinderen. Door fysiek geld begrijpen ze de waarde beter en zien ze letterlijk hoe ze het bedrag laten groeien. 

  PASSI-pas

  Digitaal geld is voor kinderen van ongeveer 10 jaar te begrijpen. Neem ze vanaf dat moment mee in de wereld van internetbankieren. Laat ze zelf het saldo checken of verschillende potjes gebruiken om te sparen voor iets moois! Tip: PASSI is een leuk social platform voor jongeren.

  Lees meer over PASSI

  Bij een betaalrekening komt ook een betaalpas kijken. Help je kind bij het omgaan met een betaalpas. Betaal de eerste keer samen, ga mee naar een geldautomaat en leg uit hoe contactloos betalen werkt. Het is natuurlijk altijd mogelijk om dat laatste nog een tijdje uit te zetten. Als ouder bepaal jij bij een Rabo JongerenRekening namelijk helemaal zelf wat je kind wel of niet mag met de betaalrekening.

  Lees meer over de Rabo JongerenRekening

  Zakgeldcontract: duidelijke afspraken

  Maak goede afspraken met je kind over het zakgeld. Waar mag je kind het zakgeld aan uitgeven? Of waar aan juist niet? Welk deel van het zakgeld moet gespaard worden en welke dingen moet je kind zelf betalen (cadeautjes, schoolspullen). Het is daarom een goed en leuk idee om een mooi zakgeldcontract te maken. Zo leg je op een leuke manier de afspraken met je kind vast en bereid je je kind voor op de toekomst. Vooral jonge kinderen zijn vaak enorm trots op hun zelf ondertekende zakgeldcontract!

  Speltips: zo maak je zakgeld tot een succes

  Het geven van zakgeld gaat niet alleen om het bedrag. Het draait er uiteindelijk om dat je kind de waarde van geld leert kennen en oefent voor later. Om het geven van zakgeld tot een succes te maken hebben we een aantal speltips voor je.

  1.Kies voor een vast bedrag voor een bepaalde periode

  Zo leren kinderen hoe ze moeten omgaan met een vast budget. Bespreek elk jaar hoe een kind met het zakgeld omgaat en of het bedrag omhoog gaat.

  2. Kies een vast tijdstip voor het geven van zakgeld

  Geef jij je kind elke week zakgeld of elke maand? Kies een vast moment en neem dit op in jullie afspraken. Zo weet je kind wanneer jij het zakgeld zal geven.

  3. Wat moet en wat mag?

  Spreek af waar het zakgeld voor bedoeld is en welk deel er eventueel gespaard moet worden. Spreek ook af waar het niet voor bedoeld is.

  4. Op is op

  Wanneer je blijft voorschieten leert je kind niet om keuzes te maken in de besteding van het zakgeld. Als je kind iets wil kopen wat boven het budget ligt, moet hier een langere tijd voor gespaard worden.

  5. Straffen en belonen doe je niet met zakgeld

  Je kind moet op zakgeld kunnen rekenen om zo te leren plannen en uitgaven te beheren.

  6. Fouten maken mag

  Geef je kind de ruimte om te oefenen. Zo leren ze het verschil tussen dingen kopen die echt nodig zijn en dingen die ze graag willen. We hebben tenslotte allemaal wel eens iets gekocht waar we achteraf spijt van hadden. Daar hebben we van geleerd onze keuzes goed te overwegen. Wanneer je een grens wilt trekken is dit altijd mogelijk. Met de Rabo JongerenRekening stel je zonder moeite een limiet in.

  Vakantie klusjes: geef je zakgeld een boost

  Met het doen van klusjes ga je verveling bij kinderen in de vakantie tegen. Daarnaast is het een leuke manier om ze geld te laten verdienen. Ze zullen enorm trots zijn op hun zelf verdiende geld! Maar wat voor klusjes laat je ze doen? En hoeveel geld geef je ze daarvoor? Wij hebben een overzicht voor je gemaakt met mogelijke klusjes per leeftijdscategorie.

  Vanaf 3 jaarVanaf 6 jaarVanaf 9 jaarVanaf 12 jaar
  €0,10 - €0,50 per klusje€0,50 - €1,00 per klusje€1,00 - €2,00 per klusje€2,00 - €3,00 per klusje
  Planten water gevenTafel dekkenHanddoeken vouwenStofzuigenIn de tuin werkenAfwassen/vaatwasser uitruimenPost wegbrengenAuto wassenBoodschappen doenRamen lappenKokenGras maaien

  Starten met digitaal zakgeld geven?

  Open online de gratis Rabo JongerenRekening en kies samen een mooi welkomstcadeau uit.

  Bekijk Rabo JongerenRekening

  Zakgeld FAQ: meest gestelde vragen

  We hebben de meest gestelde vragen over zakgeld voor je op een rij gezet.

  Hoeveel zakgeld geef ik mijn kind?

  Hoeveel zakgeld jij je kind geeft bepaal je helemaal zelf. Dit hangt af van wat je kind van dit zakgeld moet betalen en hoeveel jij zelf kunt missen.

  Om je een indicatie te geven van wat andere ouders gemiddeld aan zakgeld geven, hebben we een gemiddeld zakgeld overzicht voor je gemaakt.

  Hoe bereken ik het zakgeld voor mijn kind?

  Bedenk welke uitgaven je kind moet betalen van het zakgeld. Maak een lijstje van deze uitgaven, zoals cadeautjes voor gezinsleden, luxe schoolspullen, speelgoed of spullen die je kind verliest of kapot maakt. Dit hangt er natuurlijk helemaal vanaf wat jij als ouder nodig vindt. Bereken welk bedrag er nodig is om deze uitgaven te betalen en houd daarnaast ook rekening met een bedrag wat je kind zal sparen. Het doel van zakgeld is om je kind te leren hoe om te gaan met geld. Sparen is daarom belangrijk. Wanneer je al deze punten op een rij hebt gezet heb je een goede indicatie.

  Hoe veel zakgeld krijgen kinderen gemiddeld?

  Elke ouder bepaalt zelf hoeveel zakgeld zijn of haar kind krijgt. Om je een indicatie te geven van wat andere ouders gemiddeld geven per leeftijdscategorie, hebben we een gemiddeld zakgeld overzicht voor je gemaakt.

  Hoeveel zakgeld voor een 18-jarige?

  Het gemiddelde bedrag voor deze leeftijd ligt tussen de €25 en €30. Wil je weten wat kinderen in andere leeftijdscategorieën gemiddeld aan zakgeld krijgen? Bekijk het gemiddeld zakgeld overzicht.

  Hoe vaak geef ik zakgeld?

  Hoe vaak je zakgeld geeft is volledig aan jou. Vaak krijgen kinderen op de basisschool wekelijks zakgeld. Dit komt omdat zij nog moeten leren om vooruit te denken en op lange termijn te plannen. Middelbare scholieren ontvangen hun zakgeld vaak maandelijks. Kinderen in deze leeftijd ontvangen ook vaak kleedgeld (anchor tekst naar kleedgeld). Met de Rabo JongerenRekening is er de mogelijkheid om het geven van zakgeld op vaste tijden in te plannen. Dit wordt dan automatisch op de betaalrekening van je kind bijgeschreven.

  Je kind krijgt wellicht financiële extra’s van jou of opa en oma, zoals geld voor een mooi rapport of verjaardag. Dit staat los van het zakgeld. Natuurlijk is het mogelijk om dit geld toe te voegen aan de betaalrekening van je kind. Het is daarom verstandig om een betaalrekening voor je kind te openen.

  Lees meer over de Rabo JongerenRekening

  Hoe moet ik zakgeld geven? Contant of digitaal?

  Ook dit bepaal je als ouder helemaal zelf. Dit hangt vaak ook af van de leeftijd van je kind. Op jonge leeftijd krijgen kinderen vaker contant geld, omdat dit voor hen tastbaarder is. Maar er zijn ook mogelijkheden om je kind op jonge leeftijd al direct te leren omgaan met digitaal geld. Kinderen vanaf 10 jaar ontvangen hun zakgeld meestal digitaal en krijgen langzaam maar zeker een completer beeld van wat digitaal geld inhoud.

  Waar moet mijn kind zakgeld aan besteden?

  Een kind heeft verschillende uitgaven. Denk aan cadeautjes voor gezinsleden, eigen wensen, uitjes met vrienden en vriendinnen, schoolaccessoires en vele andere dingen. Het is aan jou als ouder om te bepalen welke uitgaven je kind moet betalen van zijn of haar zakgeld. Uiteraard moet je het totaalbedrag van het zakgeld hier wel op afstemmen.

  Waarom moet ik mijn kind zakgeld geven?

  Het geven van zakgeld is een goede manier om je kind om te leren gaan met geld. Volgens het Nibud komen kinderen die al op jonge leeftijd leren hoe ze met geld om moeten gaan, later minder vaak in de financiële problemen.

  Tot welke leeftijd geef ik zakgeld?

  Als ouder bepaal je zelf tot wanneer je het nodig vindt om zakgeld te geven. Dit hangt natuurlijk geheel af van de situatie waar je kind in zit. Meestal wordt er zakgeld gegeven tot 18 jaar. Vaak gaan kinderen vanaf deze leeftijd studeren of werken en wordt de situatie anders.

  Wat is een zakgeldcontract?

  Een zakgeldcontract wordt gebruikt om de afspraken die je met je kind maakt over zakgeld op een leuke manier vast te leggen. Ze volgende punten staan hier vaak in:

  • Hoe veel zakgeld je kind ontvangt
  • Wanneer je kind zakgeld ontvangt en hoe vaak
  • Wat je kind zelf van dit zakgeld moet betalen
  • Wat je kind niet zelf van dit zakgeld hoeft te betalen
  • Welk bedrag er moet worden gespaard.
  Wat zijn goede tips voor het geven van zakgeld?

  Het geven van zakgeld draait er vooral om dat je je kind leert hoe om te gaan met geld. De afspraken die je hier met je kind over maakt hebben hier het meeste invloed op. Om het geven van zakgeld tot een succes te maken hebben we een aantal speltips (anchor tekst naar Speltips: zo maak je zakgeld tot een succes) voor je opgesteld.

  Mijn kind wil meer zakgeld. Wat nu?

  Wanneer je kind je om meer zakgeld vraagt is het verstandig om te beoordelen of dit terecht is. Bekijk de afspraken die jullie hebben gemaakt. Zo dekt het bedrag misschien niet langer de uitgaven die jullie hebben afgesproken, of misschien zijn jullie inmiddels een jaar verder en moet je de afspraken wellicht herzien. Het is goed om jullie afspraken elk jaar te bekijken. Bespreek dan hoe je kind met het geld omgaat.

  Wanneer je het bedrag niet wilt veranderen zijn er voor je kind ook andere mogelijkheden om geld te verdienen. Denk bijvoorbeeld aan het doen van klusjes, het nemen van een bijbaantje (op gepaste leeftijd) of minder uitgeven aan bijvoorbeeld snoep en snacks.