Vrouw zoekt schoenen in een schoenenwinkel

Stap voor stap budgetteren

Studeren, eropuit in je tussenjaar, of op jezelf wonen: aan alles hangt een prijskaartje. Hoe zorg je dat je rondkomt én wat overhoudt voor leuke dingen en mooie toekomstplannen? Met budgetteren krijg jij grip op je geld. In vier stappen lees je hoe.

1. Maak een maand- of jaaroverzicht

De eerste stap is overzicht krijgen. Waar gaat je geld naartoe en wat komt er binnen? Maak hiervoor een maandoverzicht. Daarin zet je per maand je inkomsten en uitgaven op een rijtje. Verder vooruitkijken? Dan is een jaaroverzicht een goed idee. Daarin kun je meteen uitgaven en inkomsten kwijt die je niet maandelijks betaalt of ontvangt. Denk aan sommige belastingen.

Tip! Lijkt het een hoop werk? Gelukkig zijn er apps, templates en tools die je een handje helpen. De keuze is reuze: van basic apps en Exceltemplates tot complete online huishoudboekjes. Een overzicht op papier maken kan ook. Gebruik een notitieboek, bullet journal of kant-en-klare budgetplanner.

Keuze gemaakt? Dan kun je aan de slag!

    Bekijk je inkomsten en uitgaven van de afgelopen maand of maanden. Die vind je gemakkelijk je in je bankapp of via online bankieren.

    Tip! Gebruik je de Rabo App al? Via ‘Inzicht’ zie je waar je geld naartoe gaat en wat er binnenkomt. De Rabo App verdeelt je inkomsten en uitgaven automatisch voor je in categorieën. Lees meer over Inzicht.

    Zet je inkomsten op een rijtje: je salaris, studiefinanciering en eventuele toeslagen bijvoorbeeld.

    Zet nu je uitgaven onder elkaar. Deel ze op in vaste en variabele lasten. Vaste lasten zijn elke maand hetzelfde. Denk aan je verzekeringen, abonnementen en natuurlijk je (kamer)huur of hypotheek. Je variabele lasten zijn juist elke maand anders: drankjes in de kroeg, uit eten, kleding, cadeautjes, enzovoorts. Je kunt hiervoor een gemiddeld bedrag nemen.

2. Bepaal je budget

Inkomsten en uitgaven op een rijtje? Dan zie je onder de streep meteen of je elke maand uitkomt met je geld. Zeker weten dat je niet méér uitgeeft dan je hebt? Bepaal dan voor elke categorie een budget: een maximumbedrag dat je wilt uitgeven aan bijvoorbeeld kleding, boodschappen of uitgaan.

Handig: in de Rabo App kun je zelf simpel een budget instellen per categorie. Zo zie je meteen hoeveel je nog kunt besteden.

Meer overhouden aan het einde van de maand? Misschien kun je ergens op besparen. Slimme bespaartips vind je hier.

3. Bouw aan je buffer

Slim budgetteren betekent ook dat je geld opzijzet voor onverwachte kosten: je buffer. Je telefoon valt uit je broekzak, je wasmachine begeeft het, of je moet een andere grote uitgave doen die je niet zag aankomen. Met een buffer kun je dit opvangen.

Hoeveel heb je nodig? Dat hangt af van jouw situatie. Woon je op jezelf, dan is het slim om rekening te houden met die kapotte wasmachine. Ben je langere tijd op reis, dan heb je misschien geld nodig als je reisplannen tussentijds veranderen.

Tip! Met de handige Bufferberekenaar van het Nibud bereken je in vijf minuten hoeveel geld jij achter de hand moet hebben.

4. Sparen voor nú en later

Je buffer is voor onverwachte uitgaven. Sparen doe je voor belangrijke én leuke uitgaven in de toekomst. Je spaarpot vullen gaat makkelijker als je weet waarvoor je spaart. Zet dus je grote en kleine dromen, wensen en plannen eens op een rij. Een nieuwe laptop of fijne zomervakantie? Een auto? Of een jaar ertussenuit naar het buitenland? Reken maar dat sparen zo een stuk sneller gaat.

Zeker weten dat je bouwt aan je buffer en tegelijkertijd je spaarpotje vult? Zorg dan dat je per maand een vast bedrag spaart voor je buffer en een bedrag voor in je spaarpot. Neem deze deze bedragen op als vaste lasten in je financiële overzicht bij stap 1.

5. Hou het bij

Overzicht gemaakt? Dat geeft een lekker gevoel! Bekijk regelmatig hoe je er financieel voor staat en pas je overzicht aan als er iets verandert. Stijgt of daalt je inkomen bijvoorbeeld? Of gaat je huur omhoog? Goed om rekening mee te houden!