Belastingvoordeel pensioen

Hoe werkt pensioen opbouwen met belastingvoordeel?

Wil je sparen of beleggen voor je pensioen, dan kan dat met belastingvoordeel. We leggen je hier uit hoe dat werkt en of het wat voor jou is.

Waarom pensioensparen of pensioenbeleggen?

Pensioensparen en pensioenbeleggen zijn een spaar- en beleggingsvorm waarmee je straks je pensioen kunt aanvullen. Wel zo prettig als je nu te weinig pensioen opbouwt. Volgens het Nibud bouwt 50% van de Nederlanders te weinig op, voor hen is het slim om nu al na te denken over aanvullende mogelijkheden. Pensioensparen en pensioenbeleggen zijn opties waarbij je nu geld apart zet op een speciale spaar- of beleggingsrekening. Dit kan fiscaal voordelig zijn.

Belastingvoordeel

Ga je vermogen opbouwen voor je pensioen via pensioensparen (Rabo ToekomstSparen) of pensioenbeleggen (Rabo ToekomstBeleggen)? Dan kan dat met belastingvoordeel. Dit belastingvoordeel is hierbij tweeledig:

    het bedrag dat je inlegt kun je namelijk aftrekken van je inkomen. Wel is het hierbij belangrijk dat je binnen je jaarruimte of reserveringsruimte stort. Het bedrag op je bankspaarrekening (spaar- of beleggersrekening) wordt door de belastingdienst gezien als vermogen in box 1. Het betekent dat je hierover geen vermogensrendementsheffing betaalt.

Op het moment dat je jouw opgebouwde pensioen (periodiek) laat uitkeren, betaal je over de uitkering(en) inkomstenbelasting. Het idee achter deze uitgestelde belasting is dat je vanaf je AOW-leeftijd waarschijnlijk in een lager belastingtarief valt. Dat scheelt dus!

Geblokkeerde rekening

Een belangrijke eigenschap van een bankspaarrekening is dat je geld vaststaat. Een spelregel om rekening mee te houden als je kiest voor pensioensparen of pensioenbeleggen. En een voorwaarde als je wilt profiteren van het belastingvoordelen.

phone

Hulp nodig?