Jaarruimte berekenen en benutten

Heb je vorig jaar te weinig pensioen opgebouwd? Dan heb je een pensioentekort. Hierdoor ontstaat een fiscale jaarruimte. Dit is het bedrag dat je per jaar belastingvriendelijk op een lijfrentespaarrekening of –verzekering mag storten. Bereken je jaarruimte en reserveringsruimte om te bepalen of en hoeveel je kunt storten. Of maak een afspraak met een adviseur over je inkomen voor later.

Heb je een rekening Rabo ToekomstSparen? Haal dan het maximale uit je bankspaarrekening.

Je jaarruimte voor Rabo ToekomstSparen berekenen

Belastingvriendelijk sparen voor inkomen tijdens je pensioen doet je zo:

1. Je fiscale jaarruimte berekenen

Als je weet met welk bedrag je pensioen in 2018 is gegroeid, dan kun je je fiscale jaarruimte voor 2019 berekenen.

  • Als je in loondienst bent, ontvang je deze gegevens in de loop van 2019 op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Dit overzicht ontvang je van je pensioenfonds.
  • Zolang je dit overzicht niet hebt ontvangen, maak je een inschatting van het bedrag waarmee je pensioen in 2018 is gegroeid. Je kunt een definitieve berekening maken zodra je over de gegevens beschikt.
  • Ben je ondernemer? Dan gebruik je voor het bepalen van de jaarruimte je winst uit onderneming.

Je jaarruimte berekenen op de website van de Belastingdienst

2. Je reserveringsruimte berekenen

Reserveringsruimte

Als je je jaarruimte de afgelopen zeven jaar niet (volledig) hebt benut, heb je reserveringsruimte. Maak je gebruik van de reserveringsruimte, dan heb je een extra lijfrenteaftrek. In 2019 kun je voor de jaren 2012 tot en met 2018 je fiscale jaarruimte berekenen. Aan de reserveringsruimte is een maximumbedrag per jaar verbonden.

Je reserveringsruimte berekenen op de website van de Belastingdienst

3. Stort je fiscale ruimte

Aanvulling voor je pensioen opbouwen

Na het berekenen van je jaarruimte en reserveringsruimte, weet je hoeveel fiscale ruimte je hebt. Dit bedrag kun je gebruiken om extra vermogen op te bouwen voor een aanvulling op je pensioen. Dit kan met een lijfrentespaarrekening of een verzekering. Je kunt ook kiezen voor een combinatie met beleggen.

Heb je al een rekening Rabo ToekomstSparen? Log in om een bedrag te storten.

Meer lezen over pensioenaanvulling opbouwen

4. Toch teveel gestort?

Dit heeft mogelijk nadelige gevolgen. Je mag het teveel gestorte bedrag niet aftrekken van je inkomen, maar soms betaal je tóch belasting over de uitkeringen. Binnen drie maanden na de storting kun je de volledige storting zonder fiscale gevolgen laten terugdraaien. Neem hiervoor dus zo snel mogelijk contact op met je Rabobank. Na die drie maanden kun je een saldoverklaring opvragen bij de Belastingdienst om maximaal € 2.269 terug te draaien.

Bereken je jaarruimte
Stort nu je bedrag

Advies over je inkomen voor later

Je kunt je pensioentekort beperken door je fiscale ruimte te storten op een rekening Rabo ToekomstSparen. Je kunt ook kiezen voor Rabo ToekomstBeleggen. Je kiest dan voor meer risico met mogelijk meer rendement.

Wil je advies over je inkomen voor later? In een gratis oriëntatiegesprek bepalen we samen welke vorm van advies bij je past. Dit vrijblijvende gesprek kan zowel bij je Rabobank als telefonisch plaatsvinden. Hierna kun je kiezen voor een betaald adviesgesprek. Soms kun je een product ook zelf afsluiten.

Maak een afspraak

Meer lezen over Rabo ToekomstSparen Meer lezen over Rabo ToekomstBeleggen Meer lezen over adviesgesprek en kosten