Jong stel hangt schilderijlijst op

Jullie huis en spullen verzekerd

Of je nu samenwoont in een koop- of huurwoning: je wilt je huis en je spullen beschermen tegen schade. Hebben jullie al nagedacht over deze verzekeringen?

Woonhuisverzekering (opstalverzekering)

Het huis dat jullie samen delen, is waarschijnlijk jullie grootste en kostbaarste bezit. Het is dus een verstandige keuze het te verzekeren tegen bijvoorbeeld brand, storm en inbraak. Daarvoor sluit je een zogenaamde woonhuisverzekering (opstalverzekering) af. Als je een hypotheek afsluit, is een opstalverzekering verplicht. Huren jullie een huis of kopen jullie een appartement? Dan hoef je geen opstalverzekering af te sluiten, de verhuurder of de Vereniging van Eigenaren is daar verantwoordelijk voor.

Inboedelverzekering

Als je gaat samenwonen, koop je waarschijnlijk veel nieuwe dingen. Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen in jullie huis tegen diefstal en schade. Ben je aan het verhuizen? Zoek dan goed uit of je spullen op twee adressen verzekerd zijn. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Tip: De Consumentenbond adviseert om je inboedel- en opstalverzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeraar.

Overlijdensrisicoverzekering

Ook de overlijdensrisicoverzekering is meestal verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Met deze verzekering zorg je ervoor dat je nabestaanden een geldbedrag ontvangen als jij overlijdt. Zo kan je partner bijvoorbeeld nog steeds de huur of hypotheek betalen als er onverhoopt iets met jou gebeurt.

Adviseur Marieke Vos

Tip van onze expert

“Veel mensen vergeten een BuitenDeDeur verzekering af te sluiten. Met deze verzekering zijn je spullen ook buitenshuis verzekerd tegen verlies en diefstal. Zo heb je bijvoorbeeld geen aparte telefoonverzekering meer nodig. Goed om hier dus ook over na te denken als je gaat samenwonen.”

Aansprakelijkheidsverzekering

Waterschade bij je onderburen, omdat er een leiding in jouw badkamer lekt. Of je veroorzaakt per ongeluk een brand in je huurwoning. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd als je schade veroorzaakt aan de spullen van anderen of als je anderen letsel toebrengt. Zo voorkom je hoge kosten als je wettelijk aansprakelijk bent.

Rechtsbijstandverzekering

Weigert je huurbaas de borg terug te betalen nadat jullie het huurcontract hebben opgezegd? Of heb je een conflict met de aannemer, omdat hij zaken in jullie nieuwe huis niet goed heeft afgewerkt? De juridische kosten kunnen dan behoorlijk oplopen. Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd tegen deze kosten en krijg je juridische hulp en advies.

phone

Hulp nodig?