Mannen in cafe met telefoons en laptop

In 6 stappen eenvoudig je inkomsten en uitgaven bijhouden

Het bijhouden van je inkomsten en uitgaven vraagt wat van je tijd, maar met deze 6 stappen ben je er helemaal klaar voor!

1. Bereken je buffer

Met een buffer kun je onverwachte grote uitgaven goed opvangen zonder dat je hier je overige spaargeld voor aan hoeft te spreken. Weet je nog niet hoe hoog je buffer moet zijn? Bereken deze met de Nibud BufferBerekenaar.

Nibud BufferBerekenaar

2. Stel je spaardoel(en) op

Bijvoorbeeld: Ik wil eind volgend jaar een spaarrekening hebben met minimaal 5000 euro beschikbaar voor mijn buffer. Al voldoende buffer? Kies een ander spaardoel en ga ervoor!

Stel een vast spaarbedrag in

3. Maak je administratie op orde

Een goed begin is het halve werk: orden je administratie vóór je aan de slag gaat met je overzicht. Zet voor jezelf je maandelijkse inkomsten en vaste lasten op een rij.

Inkomsten:

 • Salaris
 • 13e maand
 • Vakantiegeld
 • Belastingteruggave
 • Toeslagen (huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvang toeslag etc.)
 • Kinderbijslag
 • Alimentatie
 • Kostgeld inwonende personen

Uitgaven:

 • Vaste lasten (hypotheek/huur, verzekeringen, gas, water, licht)
 • Reserveringsuitgaven (kleding, cadeau's, uitjes, etentjes)
 • Huishoudelijke uitgaven

4. Vul jouw huishoudboekje in

Begin met het invullen van jouw inkomsten en uitgaven van de afgelopen maand of maanden in je huishoudboekje. Vergeet niet die lekkere snack voor onderweg of andere kleine uitgaven.

'Een huishoudboekje, dat is toch iets van vroeger?'. Dat klopt, maar het is nog steeds erg effectief om je uitgaven in kaart te brengen. Heb je deze nog niet? Open het digitale huishoudboekje dan hieronder. Je kunt er ook voor kiezen alles zelf bij te houden in een schriftje.

Open hier het huishoudboekje

5. Beoordeel jouw overzicht

Vraag jezelf eens af: 

 1. Ik geef meer/minder uit dan ik dacht?
 2. Ik kan op ........ makkelijk besparen.
 3. Ik kan elke maand ........ opzij zetten.
 4. Deze maanden kom ik geld te kort: ........
 5. Deze maanden heb ik geld over:........

Tip! Zet na het ontvangen van je salaris het geld wat je opzij kunt zetten apart op een spaarrekening of maak gebruik van automatisch sparen. Zo kom je minder in de verleiding het uit te geven en spaar je sneller!

Start met sparen

6. Werk je overzicht maandelijks bij

Werk de komende tijd je overzicht maandelijks bij. Zo blijf je bewust van de uitgaven die je doet en motiveer je jezelf om je goede gedrag voort te zetten.

Aan de slag

Ben je er klaar voor? Maak er iets leuks van. Vergeet dus niet jezelf te belonen wanneer je je doel hebt behaald of gewoon tussendoor ontzettend trots bent op wat je al hebt bereikt!

Nu je een doel voor ogen hebt en weet wat je maandelijkse inkomsten en uitgaven zijn, kun je gericht aan de slag met besparen. Nog geen idee waarop? Wij helpen je verder.

Ontdek waar jij op kan besparen