Man op bankje in park met oortjes in

Huurders hebben meer moeite met sparen dan huiseigenaren

Waarom sparen huurders zoveel minder dan huiseigenaren? Volgens Carlijn Prins en Nic Vrieselaar ervaren huurders hun hoge vaste lasten als belangrijkste belemmering om (meer) te sparen. En dit terwijl je tegenwoordig relatief veel eigen geld nodig hebt om een huis te kunnen kopen. Een podcast over ‘Generation Rent’. Interviewers: Karolina Ryszka en Menno Middeldorp.

Luister de podcast op rabobank.com

Huurder? Zo kun je toch sparen.

Sparen is dus vaak moeilijker voor iemand die huurt. Maar moet je het dan maar opgeven? Nee, natuurlijk niet. Er zijn nog genoeg opties over om stiekem toch te sparen. We zetten er een paar voor je op een rij:

1. Maak een financieel overzicht/plan

Zet al je vaste lasten eens op een rij. Weet je zeker dat je nergens op kunt besparen? Kijk daarna hoe de komende maanden er voor jou uit ziet en maak een plan. Door dat je hier mee bezig bent, betekent vaak dat je er al bewuster van wordt. Heb je wat moeite met het overzicht of het maken van een plan? Vraag dan een vriend, kennis of familielid om hulp.

 

Krijg inzicht in 6 stappen

2. Bespaar op andere uitgaven

Oke, misschien kun je écht niet besparen op je vaste lasten. Maar misschien wel op andere zaken? Denk aan je boodschappen, abonnementen, etentjes of kleding. Ook hier is het maken van een financieel plan handig. Zo zie je precies waar je geld aan uitgeeft en waar je dus op kunt besparen. 

3. Koop een huis

Dit is natuurlijk een inkopper, en veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar het is het proberen waard. Begin eens met uitzoeken wat er voor jou mogelijk is. Hoeveel kun (en mag) je lenen? Wat worden dan je maandlasten? Als je dit voor jezelf op een rijtje zet, kun je daarna de vervolgstappen bepalen en starten met je zoektocht. En onthoud: de aanhouder wint.