Woningen in de toekomst

Wonen

De samenleving verandert, de overheid trekt zich terug. We moeten steeds meer zelf zorgen voor het opbouwen van een spaarpotje voor later. Een eigen woning speelt daarbij een belangrijke rol. Door af te lossen op de hypotheek bouw je meestal een vermogen op. En op de lange termijn kan de waarde van je woning ook nog eens stijgen. Een belangrijk fundament dus voor een financieel gezond leven.

Reken maar: Wat kost een huis?

Denk je erover om te verhuizen? Dan is het goed om te weten wat een huis tegenwoordig kost. En wat je zelf moet inleggen. In onze documentaire geven we je een paar tips, zodat jij straks goed voorbereid een nieuw huis kunt kopen.

Prettig blijven wonen

Je behoort tot de 60% van de huishoudens in Nederland die een koopwoning heeft. Een eigen stek is fijn en dat moet natuurlijk zo blijven. Daarom is goed inzicht in de kosten van je hypotheek belangrijk. En wil je verhuizen? Check dan even de nieuwe hypotheekregels. Er is namelijk het een en ander veranderd.

De nieuwe hypotheekregels

Hypotheek aflossen

Sinds 2001 is de hypotheekrente die je betaalt nog maar maximaal 30 jaar aftrekbaar van de belasting. Heb je dus voor 2001 een hypotheek afgesloten? Dan kun je de rente tot 2031 van de belasting aftrekken. Als je je hypotheek annuïtair of lineair aflost, dan heb je in de meeste gevallen tegen die tijd je hypotheek afbetaald. Maar dat is niet het geval als je een (deels) aflossingsvrije hypotheek hebt. Als je geen recht meer hebt op hypotheekrenteaftrek, stijgen je netto maandlasten. En ga je met pensioen of raak je werkloos, dan kan je inkomen dalen. Goed om nu dus al na te denken over straks.

Lees meer over extra aflossen

Aflossingsvrije hypotheek en pensioen

Met de Toekomstcheck Aflossingsvrij, onze online rekenhulp, bereken je wat je maandlasten worden als je met pensioen bent en de hypotheekrenteaftrek voor je is vervallen. Je ziet ook hoeveel je overhoudt voor andere uitgaven dan jouw aflossingsvrije hypotheek. Zo kun je bepalen of je ook aflossingsblij bent of wat je kunt doen om dit te worden. Dat woont stukken prettiger.

Lees meer

Tips