Woningen in de toekomst

Wonen

De samenleving verandert, de overheid trekt zich terug. We moeten steeds meer zelf zorgen voor het opbouwen van een spaarpotje voor later. Een eigen woning speelt daarbij een belangrijke rol. Door af te lossen op de hypotheek bouw je meestal een vermogen op. En op de lange termijn kan de waarde van je woning ook nog eens stijgen. Een belangrijk fundament dus voor een financieel gezond leven.

Reken maar: Wat kost een huis?

Denk je erover om te verhuizen? Dan is het goed om te weten wat een huis tegenwoordig kost. En wat je zelf moet inleggen. In onze documentaire geven we je een paar tips, zodat jij straks goed voorbereid een nieuw huis kunt kopen.

Prettig blijven wonen

Je behoort tot de 60% van de huishoudens in Nederland die een koopwoning heeft. Een eigen stek is fijn en dat moet natuurlijk zo blijven. Daarom is goed inzicht in de kosten van je hypotheek belangrijk. En wil je verhuizen? Check dan de hypotheekregels per 1 januari 2019. Er is namelijk het een en ander veranderd.

Hypotheekregels 2019

Hypotheek aflossen

Met hypotheekrenteaftrek kun je een deel van de rente die je voor je hypotheek betaalt, terugkrijgen van de belasting. Sinds 2001 is de rente die je betaalt maximaal 30 jaar aftrekbaar van de belasting. Heb je voor 2001 een hypotheek afgesloten? Dan kun je de rente tot 2031 van de belasting aftrekken. Als je je hypotheek annuïtair of lineair aflost, dan heb je in de meeste gevallen tegen die tijd je hypotheek afbetaald. Maar dat is niet het geval als je een (deels) aflossingsvrije hypotheek hebt. Als je geen recht meer hebt op hypotheekrenteaftrek, stijgen je netto maandlasten. En ga je met pensioen of raak je werkloos, dan kan je inkomen dalen. Goed om nu dus al na te denken over straks.

Lees meer over extra aflossen

Aflossingsvrije hypotheek en pensioen

Met de Toekomstcheck Aflossingsvrij, onze online rekenhulp, bereken je wat je maandlasten worden als je met pensioen bent en de hypotheekrenteaftrek voor je is vervallen. Je ziet ook hoeveel je overhoudt voor andere uitgaven dan jouw aflossingsvrije hypotheek. Zo kun je bepalen of je ook aflossingsblij bent of wat je kunt doen om dit te worden. Dat woont stukken prettiger.

Lees meer

Tips

Sparen

Bouw vermogen op om je hypotheek af te lossen

Bij de meeste hypotheekverstrekkers moet een aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar afgelost worden. Bouw hier nu al vermogen voor op. Bij de Rabobank loopt een aflossingsvrije hypotheek wel door, alleen de renteaftrek vervalt na 30 jaar. Hierdoor stijgen je maandlasten. Door (een deel van) je hypotheek af te lossen kun je die stijging in de hand houden. Bovendien kun je met een spaarpotje een eventuele restschuld bij verkoop beter opvangen.

Bekijk onze spaarrekeningen

Aflossen

Extra aflossen

Je kunt meestal ieder jaar een extra bedrag aflossen op je hypotheek zonder dat je daarvoor een vergoeding betaalt. Zo kun je je maandlasten verlagen of de looptijd van je hypotheek verkorten. Doe de afloscheck en ontdek wat extra aflossen je kan opleveren. Je ziet hier ook wat alternatieven je kunnen opleveren.

Doe de afloscheck

Woonverzekering

Je woonverzekeringen onder één dak

Met een woonhuisverzekering (opstalverzekering) verzeker je je woning, bijvoorbeeld tegen brand-, storm- of waterschade. Je bezittingen in huis verzeker je met de inboedelverzekering. De Consumentenbond geeft het advies deze verzekeringen af te sluiten bij dezelfde verzekeraar. Zo is er geen gedoe over wie welke schade moet betalen en sluiten de verzekeringen op elkaar aan. Op deze manier ben je niet dubbel verzekerd.

Lees meer over de woonverzekeringen van Interpolis

Hypotheekbescherming

Verzeker je voor onverwachte gebeurtenissen

Het kan voorkomen dat je tijdelijk even niet (meer) kunt sparen. Bijvoorbeeld als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt. Gelukkig zijn er een aantal verzekeringen die je in deze situatie kunnen helpen. Met hypotheekbescherming verzeker je bijvoorbeeld het risico dat je loopt als je je inkomen verliest. Op die manier kun je jezelf herpakken en op zoek naar een oplossing.

Lees meer over hypotheekbescherming

Zelf regelen & Contact

Zelf regelen Contact Chat Afspraak