Stel verhuist naar een koopwoning om vermogen op te bouwen voor later

Ik heb een koophuis

De samenleving verandert, de overheid trekt zich terug. We moeten steeds meer zelf zorgen voor het opbouwen van een spaarpotje voor later. Een eigen woning speelt daarbij een belangrijke rol. Door af te lossen op de hypotheek bouw je meestal een vermogen op. En op de lange termijn kan de waarde van je woning ook nog eens stijgen. Een belangrijk fundament dus voor een financieel gezond leven.

Hypotheek aflossen

Met hypotheekrenteaftrek kun je een deel van de rente die je voor je hypotheek betaalt, terugkrijgen van de belasting. Sinds 2001 is de rente die je betaalt maximaal 30 jaar aftrekbaar van de belasting. Heb je voor 2001 een hypotheek afgesloten? Dan kun je de rente tot 2031 van de belasting aftrekken. Als je je hypotheek annuïtair of lineair aflost, dan heb je in de meeste gevallen tegen die tijd je hypotheek afbetaald. Maar dat is niet het geval als je een (deels) aflossingsvrije hypotheek hebt. Als je geen recht meer hebt op hypotheekrenteaftrek, stijgen je netto maandlasten. En ga je met pensioen of raak je werkloos, dan kan je inkomen dalen. Goed om nu dus al na te denken over straks.

Aflossingsvrije hypotheek en pensioen

Met de Toekomstcheck Aflossingsvrij, onze online rekenhulp, bereken je wat je maandlasten worden als je met pensioen bent en de hypotheekrenteaftrek voor je is vervallen. Je ziet ook hoeveel je overhoudt voor andere uitgaven dan jouw aflossingsvrije hypotheek. Zo kun je bepalen of je ook aflossingsblij bent of wat je kunt doen om dit te worden. Dat woont stukken prettiger.

Woonverzekering

Hypotheekregels 2021

Je behoort tot de 60% van de huishoudens in Nederland die een koopwoning heeft. Een eigen stek is fijn en dat moet natuurlijk zo blijven. Daarom is goed inzicht in de kosten van je hypotheek belangrijk. En wil je verhuizen? Check dan de hypotheekregels per 1 januari 2021. Er is namelijk het een en ander veranderd.

Hypotheekregels 2021

Verzeker je voor onverwachte gebeurtenissen

Het kan voorkomen dat je tijdelijk even niet (meer) kunt sparen. Bijvoorbeeld als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt. Gelukkig zijn er een aantal verzekeringen die je in deze situatie kunnen helpen. Met hypotheekbescherming verzeker je bijvoorbeeld het risico dat je loopt als je je inkomen verliest. Op die manier kun je jezelf herpakken en op zoek naar een oplossing.