Mantelzorger en patient

Zorg voor later

De kosten voor zorg blijven stijgen volgens het CPB. Inmiddels zijn de totale zorgkosten in Nederland opgelopen tot bijna 100 miljard per jaar. En dit bedrag blijft naar verwachting toenemen, onder andere vanwege de vergrijzing. Om de stijging behapbaar te houden, wordt door de overheid gesneden in zorgkosten. Hierdoor word je in de toekomst mogelijk meer aangewezen op jezelf.

Reken maar: Wat kost zorg?

Het is verstandig om geld opzij te zetten voor zorg. Je hebt het nodig als je zelf zorg nodig hebt, maar ook als je voor familie moet zorgen. In deze documentaire zetten we op een rij wat het kost om zorg te krijgen én te geven.

Stijgende zorgkosten opvangen

De zorgkosten worden naar alle waarschijnlijkheid hoger en de zorg die ervoor terug krijgt mogelijk minder. En misschien wil je straks wel als je op een hoge leeftijd bent, bepaalde hulp voor jezelf (en eventuele partner) inkopen. Om deze stijgende zorgkosten te kunnen opvangen en de keuze te hebben voor de beste zorg voor jou en je familie, is het handig eigen vermogen te hebben.

Wat kun je nu al doen?

Geld opzij 

Zorg ervoor dat je wat geld opzij zet waarmee je een bepaalde tijd een inkomensdaling kan opvangen. 

Zorgverlof

Bespreek met je werkgever of je recht hebt op zorgverlof. 

Wettelijke regelingen 

Als mantelzorger heb je ook recht op ondersteuning vanuit wettelijke regelingen. Op de site van de landelijke vereniging voor mantelzorgers Mezzo kun je hierover meer informatie vinden.

Huis van de toekomst

Je ziet het om je heen gebeuren. Oudere bekenden moeten het huis verlaten waar ze altijd zo fijn hebben gewoond. De trap oplopen naar de slaapkamer gaat niet meer. De drempel van de keuken is maar moeilijk te nemen met de rollator en de fluitketel van het fornuis halen is echt te zwaar en te gevaarlijk geworden. Nu staat het bord te koop in de tuin, maar was dat echt nodig?

Tips

Denk aan de toekomst 

Natuurlijk kun je de aanpassingen doen op het moment dat het echt nodig is. Maar mocht je je huis toch al gaan verbouwen of aanpassingen in je huis overwegen, zorg er voor dat je huis op de toekomst is voorbereid. Ga je toch al verbouwen? Haal dan mogelijk drempels weg en zorg dat er ruimte is voor een traplift. 

Verhuis op tijd 

Verhuis op tijd naar een woning waar je goed kan wonen als je wat slechter ter been wordt. Wacht hier niet mee tot het moment dat het echt moet. 

Bezoek ikwoonleefzorg.nl 

Langer zelfstandig thuiswonen of informatie over mantelzorg?

Kijk eens op www.ikwoonleefzorg.nl

Zelf regelen & Contact

Zelf regelen Contact Chat Afspraak