Rabobank

Scheiden, en nu? Een mogelijk stappenplan

Een scheiding regelen en samen afspraken maken kan veel tijd kosten. Een scheidingstraject met de nodige hulp van een mediator kan al gauw 10 maanden in beslag nemen. Dit is per situatie verschillend en hangt bijvoorbeeld af van de persoonlijke situatie maar ook of je met je ex een koopwoning hebt. We nemen je hieronder mee in de mogelijke stappen. Houd er rekening mee dat er bij sommige stappen kosten horen. Denk hierbij aan kosten voor Mediation of een advocaat.

Het traject van Rabobank

Illustratie laptop

(0-2 maanden)

1) De mogelijkheden op een rij

Ga je voor een mediator of regel je alles zelf? Regel je geldzaken bij uit elkaar gaan via de Rabo App. Je geldzaken samen met ons regelen? De adviseur van Rabobank geeft je in een kosteloos oriëntatiegesprek inzicht in je financiële mogelijkheden.

Illustratie huis

(3-5 maanden)

2) Vervolgafspraken maken

Je maakt met je (ex-)partner afspraken over de woning, de financiën en eventueel kinderen. Een mediator of advocaat kan helpen om met elkaar in gesprek te blijven en tot gezamenlijke oplossingen en afspraken zoals een ouderschapsplan te komen.

Illustratie convenant

(5-7 maanden)

3) Convenant en hypotheekplan opstellen

Kun je je vinden in de gemaakte afspraken? Dan leg je die met je (ex-)partner vast in een scheidingsconvenant en eventueel in een ouderschapsplan. Woonde je ongehuwd samen?

Illustratie hamer van een rechter

(8-9 maanden)

4) De zaken worden juridisch afgewikkeld

Jij en je (ex-)partner gaan alle documenten ondertekenen zodat de juridische procedure in gang gezet kan worden. Je mediator of advocaat helpt je hierbij. Hoe dit proces precies in zijn werk gaat, is afhankelijk van de situatie. Ben je getrouwd?

Illustratie sleutelhanger met huisje en sleutel

(9-10 maanden)

5) Een nieuwe start maken

Als een van jullie in het huis blijft wonen ga je naar de notaris. Die regelt de verdeling van de woning. Koop je een andere woning? Dan regelt de notaris de overdracht en stelt hij de hypotheekakte op. Breng je financiën goed in kaart.

phone

Hulp nodig?