Overlijdensrisico­verzekering uitleg

Zou jij kunnen blijven leven zoals je gewend bent wanneer jouw partner zou komen te overlijden? Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) kan je helpen om in deze situatie een terugval in inkomsten op te vangen. Meer uitleg over een overlijdensrisicoverzekering vind je hier.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die uitbetaalt bij overlijden van de verzekerde tijdens de looptijd van de verzekering. Je kiest zelf welke nabestaanden deze uitkering ontvangen. Zij kunnen dit bedrag vervolgens gebruiken voor bijvoorbeeld het betalen van de huur, de hypotheek of een eventuele studie. Na de einddatum van de verzekering zal er geen uitkering plaatsvinden van het verzekerd bedrag.

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Een overlijdensrisicoverzekering was tot januari 2018 een voorwaarde bij het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Rabobank stelt een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Een overlijdensrisicoverzekering kan met of zonder hypotheek zinvol zijn om je nabestaanden financieel gezond achter te laten bij een overlijden.

Wie kan een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Iedere inwoner van Nederland vanaf 18 jaar kan een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. De minimale leeftijd van de verzekerde is 15 jaar en de maximale leeftijd van de verzekerde bij aanvang van de verzekering is 67 jaar.

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?

De kosten van een overlijdensrisicoverzekering bestaan uit een maandpremie en afsluitkosten. De hoogte van je maandpremie is onder andere afhankelijk van je leeftijd, je rookgedrag, je gezondheid (die bij de start van de verzekering wordt beoordeeld), het bedrag dat je wilt verzekeren en de keuze voor een dalend of vast verzekerd bedrag. Meer informatie over afsluitkosten lees je in onze brochure.

Hoe kan ik mijn overlijdensrisicoverzekering wijzigen?

Wil je de verzekering wijzigen of veranderen je gegevens, geef dit dan zo snel mogelijk door aan de Rabobank. Bij een verhoging van het risico moet een nieuwe digitale gezondheidsverklaring ingevuld worden.

Hoe kan ik mijn overlijdensrisicoverzekering opzeggen?

Wil je de overlijdensrisicoverzekering opzeggen, geef dit door aan jouw Rabobank. Je kunt de verzekering op iedere dag van de maand stoppen. Als je voor de rest van de maand al hebt betaald, krijg je premie terug.

Gezondheidsverklaring

Vraag je een overlijdensrisicoverzekering aan, dan wil Interpolis meer weten over de gezondheid van de verzekerde. De verzekerde wordt daarom na ontvangst van de aanvraag uitgenodigd om een digitale gezondheidsverklaring in te vullen. Een groot deel van de klanten wordt direct geaccepteerd. Soms geeft de gezondheidsverklaring aanleiding tot het aanvragen van een medische keuring. Je wordt hiervan op de hoogte gehouden door Interpolis.

Lees meer informatie over de procedure rondom de medische beoordeling op Interpolis.nl

De looptijd van een overlijdensrisicoverzekering

De looptijd van de overlijdensrisicoverzekering is minimaal 1 jaar. De verzekering eindigt op een vooraf zelf gekozen einddatum. Je kunt geen einddatum kiezen na de 75e verjaardag van de verzekerde.

Uitkering Interpolis Overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Bereken je premie voor een ORV binnen twee minuten.

Veelgestelde vragen

phone

Hulp nodig?