Overlijdensrisico­verzekering en belastingen

Over de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering hoef je geen inkomstenbelasting te betalen. De eenmalige uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering kan wel gevolgen hebben voor het ontvangen van toeslagen (zoals zorgtoeslag), subsidies (zoals huursubsidie) of de vermogensrendementsheffing. Wij geven hier algemene informatie. Ga voor meer uitleg naar belastingdienst.nl.

Is de premie van mijn overlijdensrisicoverzekering aftrekbaar?

Je betaalt geen inkomstenbelasting over jouw overlijdensrisicoverzekering. De premie is niet aftrekbaar voor inkomstenbelasting. En je nabestaanden betalen over een uitkering geen inkomstenbelasting.

Erfbelasting

Erfbelasting is de belasting die een erfgenaam moet betalen over de nalatenschap van een overledene. Het kan zijn dat je nabestaanden erfbelasting moeten betalen over de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering. Dat hangt af van hun persoonlijke situatie. Er gelden namelijk vrijstellingen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de belastingdienst.

Je kunt erfbelasting voor je partner voorkomen

Je kunt erfbelasting voor je partner voorkomen door je partner de verzekering op jouw leven te laten sluiten in de volgende situaties:

    je bent getrouwd onder huwelijkse voorwaarden je hebt een geregistreerd partnerschap onder huwelijkse voorwaarden je woont samen en hebt daarover verder geen afspraken gemaakt

Vaak sluiten partners een overlijdensrisicoverzekering af op het leven van elkaar. Je hebt dan allebei een verzekering afgesloten. We noemen dat ‘kruislings afsluiten’. Wanneer je de verzekering wel op je eigen leven afsluit kun je ook erfbelasting voor je partner voorkomen. Je moet dan 3 dingen regelen:

    je hebt in de huwelijkse voorwaarden of partnervoorwaarden afspraken staan over de premieverschuldigdheid. Dat regel je bij de notaris je hebt bij het afsluiten premieverschuldigdheid aangevraagd en hiervoor getekend Interpolis heeft op het polisblad gezet dat premieverschuldigdheid van toepassing is

Soms kun je erfbelasting voor je partner niet voorkomen

In de volgende situaties telt de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering altijd mee voor erfbelasting:

    je bent getrouwd in gemeenschap van goederen of je hebt een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen (de helft van het uitgekeerde bedrag telt mee voor erfbelasting; de Belastingdienst gaat ervanuit dat de premie door jullie samen is betaald) je woont samen en hebt daarover verder geen afspraken gemaakt en je hebt de overlijdensrisicoverzekering niet ‘kruislings afgesloten’ (de uitkering telt dan helemaal mee voor de erfbelasting)

Overlijdensrisicoverzekering: premie berekenen

Benieuwd naar de premie van een overlijdensrisicoverzekering? Deze bereken je eenvoudig binnen 2 minuten door een paar vragen te beantwoorden.

phone

Hulp nodig?