Overlijdensrisico­verzekering en je hypotheek

Het afsluiten van een hypotheek is een goed moment om na te denken over wat er kan gebeuren in onverwachte situaties zoals het overlijden van jou of je partner. Kun je in dat geval de hypotheeklasten nog betalen? Een overlijdensrisicoverzekering kan een oplossing zijn om deze kosten op te vangen. Lees meer over een overlijdensrisicoverzekering in combinatie met een hypotheek.

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij een hypotheek?

Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is sinds januari 2018 niet meer verplicht. Wel kan een hypotheekverstrekker een overlijdensrisicoverzekering verplicht stellen als onderpand. Dit verschilt per hypotheekverstrekker. De hoogte van het verzekerd bedrag en de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering zijn in dat geval vaak gerelateerd aan die van de hypotheek. Rabobank stelt een overlijdensrisicoverzekering niet meer verplicht als voorwaarde voor het afsluiten van een hypotheek.

Hypotheek zonder overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is vaak geen voorwaarde meer bij het afsluiten van een hypotheek. Rabobank stelt deze voorwaarde niet meer. Dit betekent niet dat het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering niet belangrijk kan zijn. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders (45%) bij het overlijden van de partner de huur of hypotheek van het huis niet meer kan betalen. Met een overlijdensrisicoverzekering kun je ervoor zorgen dat je nabestaanden hun leven kunnen blijven leiden zoals ze dat gewend zijn. Zo kan je partner bijvoorbeeld nog steeds de hypotheek betalen als er onverhoopt iets met jou gebeurt.

Overlijdensrisicoverzekering meenemen naar nieuwe hypotheek

Heb je al een overlijdensrisicoverzekering en wil je deze meenemen naar een nieuwe hypotheek? Dat kan. Het is belangrijk om goed te kijken of de overlijdensrisicoverzekering die je hebt goed past bij je nieuwe hypotheek. Misschien moet de vorm, het verzekerde bedrag of de looptijd van de ORV worden aangepast aan de nieuwe situatie. Dit kun je zelf doen maar je kunt ook altijd een gesprek aanvragen.

Je kunt ook overstappen naar een nieuwe overlijdensrisicoverzekering. Dat kan voordeliger zijn dan het behouden van de bestaande verzekering. Lees meer op de pagina over overstappen.

Verpanding overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering: premie berekenen

Benieuwd naar de premie van een overlijdensrisicoverzekering? Deze bereken je eenvoudig binnen 2 minuten door een paar vragen te beantwoorden.

Nog geen klant?

Wanneer je nog geen klant bent bij Rabobank en graag een Interpolis Overlijdensrisicoverzekering wil afsluiten, vragen we om jezelf te legitimeren bij een lokale Rabobank in je omgeving. Het is niet verplicht om een bankrekening te openen. Daarna kun je je overlijdensrisicoverzekering aanvragen in gesprek met een adviseur. Wanneer je zelf online een overlijdensrisicoverzekering wil afsluiten heb je wel een bankrekening bij Rabobank nodig om te kunnen inloggen.

phone

Hulp nodig?