4 belangrijke tips voor je (nieuwe) huurwoning

Als je een woning wil huren of dat net hebt gedaan, is het fijn om te weten wat er wel en niet kan in je huurwoning. Ook met het oog op je financiën. Verhoog je wooncomfort met onze 4 tips voor je (nieuwe) huurwoning.

illustratie lamp

1. Bespreek verbouwplannen altijd met de verhuurder

Wil je graag je huurwoning aanpassen? Overleg verbouwingen in ieder geval altijd met je huisbaas. Kosten hiervoor worden dan vaak (deels) vergoed.

Heb je op eigen kosten je huurwoning veranderd of verbeterd? Dan is er sprake van huurdersbelang. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe parketvloer of keuken. Is er bij jou sprake van huurdersbelang? Kijk dan goed in de voorwaarden van de inboedelverzekering of dit onder de dekking valt. Met de Interpolis Inboedelverzekering is huurdersbelang standaard meeverzekerd.

2. Ken je rechten en plichten als huurder

Als goede huurder veroorzaak je geen overlast en pak je kleine reparaties zelf op. De verhuurder is verantwoordelijk voor het grotere onderhoud. Maar wat zijn nog meer je rechten en plichten als huurder? Je vindt ze op de website van de Rijksoverheid.

Merk je dat je wordt achtergesteld in je rechten? Dan is het wel zo fijn als je juridische hulp kunt inschakelen. Met de Interpolis Rechtsbijstandverzekering sta je er niet alleen voor.

3. Onderzoek wat je kan doen bij een juridisch conflict

Je huurwoning moet door de verhuurder goed onderhouden worden. Daarnaast heb je recht op huurbescherming. In je huurcontract staan de belangrijkste afspraken. Benieuwd of jouw contract compleet is? Op de pagina ‘Veelgestelde vragen voor huurders’ van de Rijksoverheid vind je meer informatie.

Kom je er niet uit met de verhuurder? Dan kan het uitlopen op een juridisch conflict. Dan is het wel zo fijn als je hulp in kunt schakelen. Met de Interpolis Rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van persoonlijk advies en juridische ondersteuning.

4. Check of je huurprijs in orde is en wat je kan doen

De huidige huurprijzen stijgen momenteel hard. Maar hoe weet je nou of jouw huurprijs wel eerlijk is? Met een huurprijscheck bereken je de maximale huurprijs. Kijk goed naar het verschil tussen de kale huur zonder vaste kosten én de all-in huur.

Wordt je huur verhoogd? De Rijksoverheid heeft alle regels voor een huurverhoging op een rijtje gezet. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Ook interessant voor jou?

phone

Hulp nodig?