Bank-aan-huis fraude

Een bankmedewerker die belt om te vertellen dat er verdachte dingen gebeuren op je rekening. En die dan een afspraak maakt om thuis langs te komen om het probleem op te lossen. Dat klinkt heel behulpzaam - zeker als de medewerker lijkt te bellen vanaf het nummer van Rabobank. Toch is het reden om heel goed op te passen. Er zijn namelijk criminelen die op deze manier gegevens stelen en zo je rekening leeghalen of misbruiken.

Blijf alert

Wij bellen je nooit om langs te komen bij jou thuis als je daar niet zelf om hebt gevraagd. Belt iemand en vertrouw je het niet? Denk dan aan deze tips:

    Geef geen codes door aan de telefoon. Bijvoorbeeld je pincode of codes van de Rabo Scanner. Geef geen codes door via een website die je krijgt van degene die jou belt. Geef je betaalpas of Rabo Scanner niet weg, ook niet als deze kapot lijkt. Moet je de pas ooit vervangen of vernietigen? Doe dat zelf: knip midden door de goudkleurige chip, en gooi de pas zelf weg. Vraag de naam van de medewerker die belt. Hang op en bel daarna zelf met de bank. Doe dit op het algemene nummer, niet op nummers die je krijgt tijdens of na het eerste telefoontje.

Ken je mensen die zelf niet zo handig zijn met computers? Waarschuw ze dan voor deze vorm van diefstal.

Bank-aan-huis fraude en andere vormen van fraude

Als criminelen je bellen, lijkt het vaak alsof ze bellen met het nummer van de bank. Dat heet spoofing.

Ook kunnen ze proberen om je op afstand te bedriegen, dus zonder langs te komen. In dat geval heb je te maken met bankhelpdeskfraude.

Misbruik melden

Ben je slachtoffer van bank-aan-huis fraude? Meld dit dan.