Euro-incasso, automatische incasso voor bedrijven

Met Euro-incasso incasseer je via Rabo Business Banking (Pro) geld van de rekening van particulieren en bedrijven. Je debiteur geeft hier vooraf toestemming voor via een machtiging.

Voor particuliere én zakelijke debiteurenJe debiteuren hebben een terugboekingstermijn van 8 weken Je zorgt zelf voor de registratie van de machtigingen

Neem contact op
 Digitaal Incassomachtigen voor Bedrijven (Euro)-incasso

Regel het volledig online met Digitaal Incassomachtigen

Heb je meer dan 1.000 incasso’s per jaar en regelmatig nieuwe debiteuren die willen machtigen? Dan is Digitaal Incassomachtigen iets voor jou. Hiermee kun je het incassoproces volledig online regelen, dus ook de machtigingen.

Dat klinkt handig, ik wil meer weten

Hoe werkt incasseren met Euro-incasso?

Volg dit stappenplan en start met incasseren.

1. Sluit een incassocontract

Om automatisch bij je klanten te kunnen incasseren, heb je een incassocontract nodig. Neem hiervoor contact op met je Rabobankadviseur.

2. Zorg dat je een Incassant-ID hebt

Je Incassant-ID staat op het contract en het certificaat dat je bij je contract hebt ontvangen. Het is gebaseerd op je KvK-nummer, bestaat in Nederland uit 19 karakters en is als volgt opgebouwd: NL00ZZZ123456780000.

3. Zorg voor een rechtsgeldige machtiging

Voordat je gaat incasseren, moet je jouw debiteuren schriftelijk om toestemming vragen voor het afschrijven van bedragen van hun rekening. Hiervoor heb je een rechtsgeldige machtiging nodig. Je kunt kiezen voor digitale of papieren machtigingen.

Digitale machtigingen
Je klanten om een digitale machtiging vragen is wel zo praktisch. Geen gedoe met papier, een grotere slagingskans door extra checks van de bank en makkelijk te archiveren. Hiervoor heb je wel een Digitaal Incassomachtigen-abonnement nodig. Dat regel je hier.

Papieren machtigingen
Als je voor papieren machtigingen kiest, heb je twee keuzes: een standaard machtigingsformulier of een zelf ontworpen formulier.

Wij hebben een aantal modelformulieren voor je klaar staan.

4. Geef je debiteuren een machtigingskenmerk

Geef elke machtiging van een nieuwe debiteur een uniek machtigingskenmerk en wijzig dit niet meer nadat je de eerste incasso hebt uitgevoerd. Met de Euro-incasso moet je elke debiteur een ander machtigingskenmerk geven (bijvoorbeeld ‘lid123’).

Let op: je kunt het machtigingskenmerk van een eenmalige machtiging slechts één keer gebruiken.

Rabobank herkent aan het machtigingskenmerk of je voor de eerste keer bij deze debiteur incasseert. Als je een getekende doorlopende machtiging van een nieuwe debiteur hebt ontvangen, dan kun je dit unieke kenmerk opnemen in je debiteurenadministratie of in het incasso-adresboek in Rabo Business Banking (Pro). Vanuit je boekhoudpakket of dit adresboek kun je vervolgens de incasso-opdrachten maken.

5. Informeer je debiteuren

Lees voor meer informatie over de verwerkingstijden van (Bedrijven) Euro-incasso onderstaande brochures.

6. Maak je incasso-opdrachten

In je incassocontract staat het maximumbedrag per incasso-opdracht. Hier staat ook het maximumbedrag dat je in een bepaalde periode in totaal mag incasseren. Incasseer niet meer dan je (periode)limiet toestaat. Hiermee voorkom je dat incassobatches worden aangehouden of mogelijk worden afgekeurd.

Test je bestanden
Bij het testen van bestanden controleer je of al je bestandswijzigingen correct zijn doorgevoerd. Dit voorkomt dat je op een ongelegen moment vaststelt dat betaal- en incasso-opdrachten niet verwerkt kunnen worden.

Meer lezen over bestanden testen

Laatste check
Controleer en verzend je incasso-opdracht(en) in Rabo Business Banking (Pro):

Staan alle incasso-opdrachten juist in het overzicht?Kloppen de bedragen?Staat ‘eenmalig’ alleen bij debiteuren bij wie je echt niet vaker wilt incasseren?

Euro-incasso’s die je op een werkdag vóór 7.00 uur aanlevert, worden de volgende werkdag al bijgeschreven. Als je een latere uitvoerdatum opgeeft, houden we die natuurlijk aan.

7. Controleer je rekeninginformatie

Op je rekeningoverzicht zie je per verwerkte incassobatch altijd een bijschrijving van één bedrag. Dit is het totaalbedrag van alle incasso-opdrachten die je in dat bestand hebt ingestuurd. In de omschrijvingsregel staat het oorspronkelijke aantal posten en het kenmerk van de batch. Via Rabo Business Banking (Pro) kun je tot 3 maanden na bijschrijving nakijken welke posten je hebt verstuurd. Ga hiervoor naar ‘verzonden Euro-batches’ en klik op de betreffende incassobatch. Je ziet dan de losse posten.

Afgekeurde incasso’s

Op het moment van bijschrijving zie je de afgekeurde incasso-opdrachten als losse afschrijvingen. Dit gebeurt op de dag dat de batch wordt bijgeschreven. De reden van afkeuring staat erbij

Terugboekingen
Tot maximaal 8 weken na de bijschrijving kunnen incasso-opdrachten van je rekening worden teruggeboekt. Deze terugboekingen zie je als losse afschrijvingen met de juiste datum op je rekeningafschrift. De reden van terugboeking staat er bij.

Bekijk de codes voor afkeuring of terugboeking

Voorwaarden

Als je een incassocontract wilt afsluiten, lees dan vooraf de voorwaarden van het product.

Algemene voorwaarden (Bedrijven) Euro-incasso 2019 (PDF)General conditions Euro Direct Debit 2018 (PDF)

Veelgestelde vragen over Euro-incasso

Hoe sluit ik een contract af?
Vraag een adviesgesprek aan.Denk zelf vast na over je situatie waarin je wilt incasseren. *Bespreek met je adviseur. *Incassocontract tekenen.Je ontvangt een certificaat.Je kunt starten met incasseren.

*Als je dit adviesgesprek goed voorbereidt, dan kunnen wij het contract sneller in orde maken. Zorg dat wij de actuele gegevens van je organisatie hebben. Wij willen met name weten wie de meest actuele bestuurders zijn. Geef wijzigingen vooraf aan ons door.

Hoe zit het met de verwerkingstijden?

Lees voor meer informatie over de verwerkingstijden van (Bedrijven) Euro-incasso onderstaande brochures.

Kunnen jullie me helpen bij het incasseren?

Kijk op onze supportpagina voor antwoorden op meer veelgestelde vragen en een handleiding.

Veelgestelde vragen

Ook de foutcodes hebben we voor je verzameld.

Foutcodes
Ontdek nog meer antwoorden op veelgestelde vragen over Euro-incasso

Hulp bij Euro-incasso