Verwerkingstijd van je zakelijke betaling

De werkdag is bijna voorbij. Die factuur betalen aan je leverancier staat nog wel op je lijstje. Wat is de verwerkingstijd van je zakelijke betaling eigenlijk?

Geld overmaken doe je in de Rabo Bankieren App, in Rabo Internetbankieren (Professional) of via de Rabofoon.

Betaling naar een rekening van de Rabobank

Heeft de ontvanger, bijvoorbeeld je leverancier, een zakelijke rekening bij de Rabobank? Dan staat je betaling direct op zijn rekening. Ook in het weekend en op feestdagen. Dit geldt ook voor betalingen naar je eigen betaalrekening of spaarrekening bij de Rabobank.

Betaling naar een rekening van een andere bank

Voor betalingen naar andere Nederlandse banken of banken binnen het SEPA-gebied gelden soms andere verwerkingstijden. Net als voor betaalbestanden.

Betaalopdracht (Euro-betaling)

  • Stuur je een betaalopdracht op werkdagen vóór 15.00 uur: de bank van de ontvanger krijgt het bedrag dezelfde dag.
  • Betaal je op werkdagen na 15.00 uur: de bank van de ontvanger krijgt het geld de volgende werkdag.

Betaalbestand

  • Stuur je betalingen in een betaalbestand op werkdagen vóór 14.30 uur: de banken van de ontvangers krijgen het geld dezelfde dag.
  • Stuur je betalingen in een betaalbestand op werkdagen tussen 14.30 uur en 15.00 uur: wij maken het geld nog dezelfde dag over aan de banken van de ontvangers. Die bepalen wanneer het geld op de rekening van de ontvangers komt. Wij hebben daar geen invloed op.
  • Stuur je betalingen in een betaalbestand op werkdagen na 15.00 uur: de banken van de ontvangers krijgen het geld de volgende werkdag.

Verwerkingstijden weekend en feestdagen

Is het weekend of toevallig een (inter)nationale feestdag als jij geld overmaakt naar een andere Nederlandse bank of een bank in het SEPA-gebied? Dan duurt het soms wat langer voor de ontvanger de betaling heeft.

 

Rentedatum en valutering van zakelijke betalingen

De dag waarop je een zakelijke betaling overmaakt of ontvangt, bepaalt vanaf welke datum je rente ontvangt of betaalt over dat bedrag. Dit noemen we de rentedatum. Het bepalen van die rentedatum noemen we valutering.

De rentedatum is niet altijd dezelfde dag waarop je geld overmaakt.

Veelgestelde vragen

Wat is de verwerkingstijd van een zakelijke betaling naar een rekeningnummer buiten Europa?

Maak je geld (euro’s of een andere valuta) over naar een rekeningnummer van een land dat buiten het SEPA-gebied ligt? Dan doe je een Wereldbetaling. Daarvoor gelden andere verwerkingstijden.