Blog groothandel

Jos Voss

Hoe gaat u inkopen?

Jos Voss

Veel groothandels kopen hun goederen in het Verre Oosten. Vaak is daarmee een kostenvoordeel te halen, maar de dollarkoers gooit nu roet in het eten. De dollar is sinds de tweede helft van vorig jaar flink duurder geworden. De vraag is of u dit aan uw klanten kunt doorberekenen, gezien de sterke (prijs)concurrentie in de markt. Die concurrentie geldt niet alleen voor de groothandelsmarkt, maar ook voor de meeste markten waarop uw klanten actief zijn.

Dichterbij inkopen heeft ook andere voordelen

Als antwoord op de ongunstige dollarkoers kunt u ook inkopen in landen waar met euro’s wordt betaald, bijvoorbeeld Portugal of Oost-Europa. Naast de kosten zijn er meer voordelen. Kortere levertijden door aanzienlijk kortere afstanden, bijvoorbeeld. Hiermee kunt u sneller inspelen op marktomstandigheden, zoals veranderingen in de vraag van klanten. Vooral voor groothandels die leveren aan de retailsector is dit belangrijk. Klantvoorkeuren zijn voor retailers steeds lastiger te voorspellen, waardoor zij via meerdere en snel wisselende collecties snel moeten inspelen op wisselend klantgedrag. Met korte levertijden en snelle reactietijden kunt u als groothandel toegevoegde waarde bieden aan uw retailklanten. Een ander voordeel van dichterbij inkopen is dat het makkelijker is om toezicht te houden op bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden in fabrieken van producenten. Hiermee kunt u invulling geven aan MVO.

Flexibiliteit is het sleutelwoord

Nu is de dollar relatief duur, maar op enig moment kan en zal dit weer veranderen. Hoe kunt u hierop inspelen? Ik denk dat flexibiliteit het sleutelwoord is voor groothandels, ook op het gebied van inkoop. Als u zorgt voor een netwerk van producenten waar u zaken mee doet en als dat netwerk verdeeld is over verschillende regio’s, kunt u altijd flexibel inspelen op continu wisselende omstandigheden.

Ik nodig u van harte uit om te reageren op deze blog en/of andere onderwerpen in onze netwerkgroep op LinkedIn.

Blog, 7 juli 2015

Reageer via Rabobank Groothandel netwerkgroep op LinkedIn

Contact

Rabobank