Voeding en gezondheid

De rol van voeding in de gezondheid van mensen, en daarmee ook in de gezondheidszorg, wordt steeds duidelijker. Toch is de maaltijd in zorginstellingen vaak nog een sluitpost op de begroting, terwijl het voor de patiënt het belangrijkste moment van de dag is. Een aantal ondernemers maakt werk van gezonde voeding in de zorg. Laat u inspireren door hun verhalen.

Duurzaam en gezond aan tafel

Veel zorgaanbieders zien eten en drinken nog steeds als een sluitpost in de begroting. Het gevolg daarvan is dat patiënten hun bord niet leeg eten, klagen over het eten en dat 30-40% van het voedsel wordt weggegooid. Een proef in Nijmegen inspireerde Koen Nouws Keij tot het bedenken van het project Diverzio. Inmiddels maken meer dan 100 instellingen werk van lekker en gezond eten.

Lees het artikel over Diverzio

Fragiele ouderen fitter

Meer spiermassa, meer spierkracht en vooruitgang in fysiek functioneren. Dat waren de belangrijkste uitkomsten van een wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van eiwitrijke voeding en krachttraining bij ouderen. "Voor de wetenschap is het dan klaar, terwijl er voor de praktijk een mooie formule ligt waar veel mensen van kunnen profiteren", vertelt Annemien Haveman.

Lees het artikel over ProMuscle

Transparant van grond tot mond

Familiebedrijf Huuskes uit Enschede levert zo'n 60.000 maaltijden per dag aan de zorg. "We denken goed na over het hele proces van grond tot mond en willen voortdurend goede kwaliteit leveren", zegt innovatiemanager Marcel Hofmeijer. "Transparant van grond tot mond.

Lees het hele artikel

"De maaltijd is het moment van de dag"

Bestuurder Coert Veenstra van zorginstelling Vrijwaard in Den Helder maakte werk van goed en lekker eten voor ouderen. En met succes. Hij werkte samen met Diverzio. "Door de samenwerking konden we ook bij andere zorginstellingen in de keuken kijken hoe we het zinniger, zuiniger en beter kunnen doen."

Lees het artikel

Begin bij kinderen

Gezonde voeding begint al bij kinderen. Kinderen die gezond eten, krijgen een betere fysieke, mentale én sociale gezondheid, zegt Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU Amsterdam. Hij pleit voor meer sturing vanuit de overheid, maar ziet ook een belangrijke rol weggelegd voor de zorgsector.

Lees het interview

Banking for Food

Michel van schaik

Op het World Healthcare Forum zag Michel van Schaik aansprekende voorbeelden van innovatie rond voedsel in de gezondheidszorg. Er zijn mooie ontwikkelingen, maar er is ook nog een wereld te winnen.

Naar de blog

Contact

Rabobank