Van kantoorpand naar woning: 5 tips

Transformatie van bijvoorbeeld kantoorpanden naar woningen kan bijdragen aan het oplossen van zowel het leegstandsprobleem als de oplopende vraag naar passende en moderne woonruimte. We zetten vijf tips op een rij voor vastgoedondernemers die hier mee aan de slag willen.

Bepaal de doelgroep

Maak de doelgroep zo specifiek mogelijk. Daardoor wordt het makkelijker mensen te bereiken met een specifiek concept. Zo zijn er huurders die worden aangesproken door een duurzame aanpak en zijn er jongeren die graag in een campusachtige setting samenwonen met elkaar.

Kies een slimme bouwmethode

Maak slim gebruik van de bestaande elementen in een gebouw. Vaak zitten er lastige elementen in een gebouw die het pand minder flexibel maken, bijvoorbeeld kolommen. Slopen kan vaak niet en daarom is het slimmer om te werken met flexibele bouwmethodes die modulair in de hoofdstructuur passen. Andere elementen, zoals een gedeelte van het parkeerdek, kunnen worden ingericht als (gemeenschappelijke) buitenruimte. Vraag aan toeleveranciers en bouwpartners of ze met slimme, modulaire, prefab oplossingen voor het pand kunnen komen. Zo kunt u een deel van de investeringslast verleggen en het pand aanpasbaar maken voor veranderend toekomstig gebruik.

Ga in gesprek met de gemeente

Ga bij de gemeente na wat de normen zijn ten aanzien van parkeren en geluid. Bij keuze voor een specifieke woondoelgroep (bijvoorbeeld starters op de woningmarkt) is het vaak mogelijk om met een iets lagere norm uit te kunnen.

Onderzoek welke bepalingen gelden

Maak een inschatting van de impact van diverse wettelijke en fiscale bepalingen. Transformatie wordt niet altijd gezien als levering van nieuw vastgoed en is daardoor belast met btw. Wanneer het bestemmingsplan niet correspondeert met de beoogde functie moet er een wijziging worden aangevraagd, waarbij een versnelde bestemmingsplanwijziging al gauw een half jaar beslag neemt. Een tijdelijke bestemmingsplanwijziging kan vaak sneller.

Verdiep u in de financiering

Transformatie levert uiteindelijk rendabeler, energiezuiniger en daarmee voordeliger panden op. De weg ernaartoe kost natuurlijk wel geld. Verdiep u in de diverse financieringsmogelijkheden. Experts van Rabo Real Estate Finance denken graag met u mee. Neem contact op met uw eigen Rabobank.

Vind uw Rabobank

Contact

Rabobank