"Als we er niet aan hadden kunnen beginnen, was het gesloopt."

Nog maar negen bewoners, een meter water in de kelder en een heel oerwoud aan begroeiing. Dat trof Hendrik Roozen van de Roozen van Hoppe Groep aan toen hij 'ja' zei tegen de transformatie van het trapistinnenklooster in Berkel-Enschot. Het pand is inmiddels in ere hersteld, met een prachtige nieuwe gemeenschapsfunctie. "Als we er niet aan hadden kunnen beginnen, was het gesloopt", vertelt Hendrik Roozen.

"We vragen: ben je bereid om met jouw buur boodschappen te doen en koffie te drinken?"

Wonen en leven

"Dit mooie klooster en de omgeving wordt het nieuwe bruisend dorpshart van Berkel-Enschot. Dat is ook het uitgangspunt geweest van de gemeente Tilburg." In het verbouwde complex bevindt zich een horecagelegenheid, bibliotheek en ruimten voor verenigingen. Verder zijn er 55 seniorenappartementen gerealiseerd, 45 startersappartementen (waarvan 30 sociale huurwoningen) en komt er nog een winkelcentrum van 14.000 m². "Hoe maken we een centrum, echt een belevingscentrum van Berkel-Enschot, waar mensen zich thuis voelen? Dat was het vertrekpunt", zegt Roozen.

Community 2.0

De kern van het project is wat Roozen ‘de community 2.0’ noemt. In het complex leven jong en oud dicht bij elkaar. Roozen: "We willen junioren en senioren bij elkaar brengen om zo de participatiemaatschappij verder vorm te geven. Senioren hebben meer levenservaring en kunnen junioren helpen met het plannen van hun carrière. Het liefst spontaan. Vandaar dat we mensen die hier willen komen wonen het volgende vragen: ben je bereid om met jouw buur boodschappen te doen en koffie te drinken?' Als het antwoord nee is, dan kun je hier gewoon niet komen wonen."

Mooi en functioneel

Een modern pand is goed geïsoleerd en heeft een zo laag mogelijk energieverbruik. "Je komt wel in een spanningsveld terecht", zegt Roozen. "Want je kunt er niet voor zorgen dat alle mooie originele elementen van een klooster bewaard blijven, én tegelijkertijd zorgen dat het energieneutraal wordt." In de woongedeelten zijn aanpassingen gedaan om de warmte binnen te houden, zoals voorzetramen voor de oude glas-in-loodramen. "Dat hebben we gedaan op een manier die wij mooi vinden, het Rijksvastgoedbedrijf mooi vindt en natuurlijk ook de bewoners mooi vinden."