"Zorg dat je wat financiële buffer hebt voor de post onvoorzien."

Jos van Essen van Accresco Vastgoed in Rotterdam transformeerde met zijn collega’s een oud douanekantoor tot een appartementencomplex met 141 woningen. Hij neemt ons mee door het pand en vertelt waar hij tegenaan is gelopen tijdens de transformatie.

"Het is leuk om te merken dat wij bijdragen aan dat positieve gevoel."

Mogelijkheden

Accresco bouwde in het voormalige kantoorpand verschillende typen appartementen, van studio's van 40 m² tot bajonetwoningen van 80 m². "De kolommenstructuur van dit pand was dusdanig aantrekkelijk dat we al snel mooi mogelijkheden zagen.", zegt van Essen. "Ook kregen we toestemming om nog twee lagen aan het pand toe te voegen. Om de diversiteit in het pand te benadrukken, hebben we van deze toevoeging prachtige penthouses gemaakt.”

Positieve vibe

Van Essen is trots op zijn project en zijn stad: "Je merkt dat Rotterdam een enorm positieve vibe heeft op dit moment. De stad is in beweging, het is enorm druk overal. Het is leuk om te ervaren dat wij daar een rol in mogen spelen, dat we nieuwe projecten creëren in de stad en dat wij bijdragen aan dat positieve gevoel."

Maar transformatieprojecten zijn nooit eenvoudig. Ze vragen veel afstemming. "Het is heel moeilijk om alle partijen op het juiste moment daar te hebben waar je ze wil hebben", zegt van Essen. "Zorg er in ieder geval voor dat het pand zich qua structuur goed leent voor transformatie. En hou een financiële buffer voor de post 'onvoorzien', want die is vrijwel altijd prominent aanwezig."